Ce este o favorită? Reputatul istoric Jean des Cars, biograful marilor dinastii europene, celebru prin realizarea cronicilor familiilor imperiale ale Europei în volumele „Saga dinastiei de Habsburg”, „Saga dinastiei de Windsor” și „Saga dinastiei Romanov” ne explică sensul acestui cuvânt în volumul „Saga favoritelor”, în care istoria este văzută prin ochii iubirii, iar relațiile mai mult sau mai puțin ilicite ale suveranilor europeni sunt puse sub lupă.

„Ce este o favorită? (…) Ea are putere, exercită influență politică, economică sau artistică. (…) Fie că este iubită de populație, tolerată sau detestată, nimic nu se face și se desface fără ea” spune Jean des Cars, care ține să sublinieze chiar în debutul cărții sale „Saga favoritelor” că „femeile acestea din umbră, luminate de reflectorul puterii, au avut toate un cuvânt de spus pe parcursul a cinci veacuri din istoria noastră”. Istoricul stabilește în mod clar granița care delimitează înțelesul cuvântului de „favorită” de cel de „amantă”. În ochii opiniei publice, Diana de Poitiers, Wallis Simpson sau Magda Elena Lupescu au toate statutul de amante celebre, chiar dacă unele dintre acestea au sfârșit prin a deveni soțiile unor capete încoronate (care și-au pierdut coroana pentru o perioadă sau definitiv, în urma alegerii făcute). Însă istoricul francez, prin cele optsprezece portrete de femei influente, schițează nu numai contextul politic al diferitelor epoci istorice, ci observă și rolul pe care l-au avut favoritele în schimbarea cursului anumitor evenimente. De la Agnes Sorel, Diana de Poitiers, Gabrielle d’Estrées, la binecunoscuta marchiză de Pompadour, Magda Lupescu și Wallis Simpson, Jean des Cars ne prezintă istoria altfel decât poate fi învățată la școală, punând accentul pe detaliile care dau culoare fiecărei epoci, pe picanterii și șoapte de budoar.

Aflăm astfel că Agnes Sorel, favorită a regelui Carol al VII-lea al Franței, prima amantă recunoscută oficial, cu o influență copleșitoare asupra nefericitului monarh, „scandalizează Curtea cu ținutele sale decoltate”, dar și că „suferea de malarie și își rădea… pubisul!” În spiritul istoricului antic Suetoniu, Jean des Cars notează amănuntele picante, însă nu neglijează nici aspectele care au avut impact asupra politicilor de stat.

Diana de Poitiers, „amazoana lui Henric al Il-lea”, cum o numește istoricul, femeia care uimea prin frumusețea sa fără vârstă, a deținut o poziție de forță la curtea regală a Franței datorită grației sale. Des Cars ne explică limpede cum „Caterina devine regină a Franței, însă Diana domnește peste soțul acesteia, regele”. Consoarta lui Henric al II-lea în acea perioadă era Caterina de Medici.

Prin „Saga favoritelor” istoricul francez Jean des Cars ne face să citim istoria ca pe un pasionant roman de aventuri și dragoste, plin de intrigi pentru putere, trădări, scandaluri și crime. Însă, spre deosebire de romane, orice asemănare cu fapte sau personaje reale nu este întâmplătoare, ci izvorâtă din chiar adevărul istoric.

Jean des Cars trece în revistă  capriciile amoroase ale lui Ludovic al XV-lea, care va fi amantul a trei surori, apoi puternic influențat de Madame de Pompadour și Madame du Barry.

O interesantă lecție despre rolul favoritelor în istorie este exemplificată prin povestea relației amoroase dintre Lola Montez și regele Ludovic I al Bavariei. Aventuriera care starnește scandal în întreaga Europă și îndrăznește să se prezinte înaintea regelui cu sânii dezgoliți se folosește de toată puterea pe care o are asupra acestuia pentru a influența politica bavareză. Victimă a sa va fi chiar Ludovic I silit să abdice după 23 de ani de domnie.

Cei care aleg să citească volumul deopotrivă instructiv și fascinant semnat de istoricul Jean des Cars vor descoperi și un capitol dedicat Magdei Lupescu, această „Madame de Pompadour a Balcanilor”, cum este numită. Viața lui Carol al II-lea este urmărită încă din copilărie, insistându-se însă în mod special asupra relației cu Magda Lupescu, care i-a atras și exilul. „Din exil în exil, regele sfârșește prin a se căsători cu lupoaica din România” concluzionează istoricul în capitolul cu același nume.

Și lui Wallis Simpson, soția de ofițer din cauza căreia a ajuns să abdice Edward al VIII-lea, îi este dedicat un capitol între portretele favoritelor. Despre aceasta din urmă, Jean des Cars ne dezvăluie că, după ce a întâlnit-o, Hitler ar fi spus „Ducesa ar fi fost o regină bună”.

Vouă vă plac cărțile care ne prezintă istoria altfel?

„Saga favoritelor” de Jean des Cars – Istoria, prin ochii iubirii