Împânzesc rafturile librăriilor și ale bibliotecilor de pretutindeni, au legiuni de fani adoratori la picioare și sunt sursă de inspirație pentru mii de scriitori în devenire: operele faimoase ale literaturii și-au lăsat amprenta asupra milioane de suflete. Cu toate acestea, ele nu trezesc aceeași dragoste fierbinte și în inimile autorilor lor: nu sunt rare cazurile în care o carte este divinizată de public, dar detestată chiar de cel care i-a dat naștere. Dacă sunt actori care nu suportă să se vadă jucând, scriitorii de mai jos își disprețuiesc propriile cuvinte imprimate pe pagina: descoperă lista de autori care și-au urât cărțile de succes!

res_d0bc3a9148954c42a6ec9d385d1451d6_450x450_u71mAm legat o relație de dragoste-ură cu operele lui Stephen King, lăsându-ne fascinați și totodată înfiorați de cutremurătoarele fapte evocate, dar scriitorul are un motiv mai bun decât teama pentru a-și repudia una dintre primele cărți publicate. La începutul carierei sale, King scria și sub alter ego-ul Richard Bachman, considerat fațeta sa literară mai întunecată. Unul dintre întâile sale romane publicate, intitulat „Rage” (1977), spunea povestea unui licean, autor al unui atac armat asupra școlii în care învăța, care își ucisese profesorii și își luase colegii ostatici într-un tour de force. Stilul puternic, captivant al lui King și-a pus amprenta pe numeroase minți tinere ale perioadei, anchetele poliției americane revelând că o serie de atentate de gen din anii 1988-1997 fuseseră inspirate de cartea lui King. Scriitorul a replicat, retrăgând „Rage” de pe piață și admițând că nu era nici o dovadă prea bună a talentului său. Dacă ești totuși curios de cum sună glasul lui King, din vocea alter ego-ului Richard Bachman, te poți delecta cu „Blaze”!

res_e8ee0771f6c5d6b267cd11979fff5f7b_450x450_edvfNu doar regele literaturii horror a avut motive să se plângă de prea puternica sa influență asupra minților cititorilor, ci și Anthony Burgess, autorul „Portocalei mecanice” a ajuns să își deteste capodopera după ce aceasta a determinat unii fani să comită crime atroce în numele său, emulând lumea plină de violență a distopiei. Burgess a fost deranjat și de faptul că opera sa de căpătâi a umbrit popularitatea altor cărți publicate ulterior și a avut chiar tentative publice de a o discredita, numind-o o „realizare minoră”. E un caz clasic de operă ce și-a întrecut maestrul în faimă și una dintre cele mai de seamă protagoniste ale listei de autori care și-au urât cărțile de succes.

res_c0efce8563df62564b1c68dc12f22fa3_450x450_fgmeNu ne mai săturăm să îi testăm abilitățile pe pagină, să îl admirăm în seriale și să ne înclinăm în fața sa în filme: Sherlock Holmes este, fără îndoială, unul dintre cele mai iubite personaje din istoria literaturii. Dacă ți-am spune însă că Sir Arthur Conan Doyle nu are nici pe departe aceeași atitudine față de „progenitura sa literară”, precum noi? Deși scriitorul nu a avut niciun motiv să se plângă de influența nefastă a protagonistului său, ceea ce l-a întristat profund a fost faptul că Sherlock devenise mai celebru, mai iubit și mai adulat decât el. Atât de tare s-a înfuriat, încât a ajuns chiar să își ucidă cea mai faimoasă creație, pentru a se răzgândi însă și a-l aduce din nou la viață!

Dacă mai putem accepta ideea că cineva poate fi un pic gelos pe Sherlock Holmes, cures_0574dcbe714ba282189df9b686385400_450x450_2ls6 siguranță am rămas vexați că haiosul Winnie the Pooh ar provoca aceleași sentimente! E adevărat, A.A.Milne, autorul celebrului ursuleț și al prietenilor săi, nu a fost deranjat de faptul că adorabilul amic al copiilor i-a furat atenția publicului, ci că a aruncat o umbră asupra operelor sale dedicate adulților (un cumul de 3 romane, 4 scenarii de film și 18 piese de teatru), rezumându-l pentru totdeauna la titlul de autor pentru copii. E una dintre fețele întunecate ale celebrității, dar parcă tot nu justifică ura la adresa simpaticului ursuleț!

res_6484118fe7f7bd4cf4a6bd39ed8c226f_450x450_q4jAl Doilea Război Mondial se întâlnește cu fantezii extraterestre într-unul dintre cele mai celebre romane ale tuturor timpurilor, „Abatorul cinci”. De data aceasta, nu îți vom povesti despre disprețul autorului la adresa acestei capodopere, pentru că nici măcar Kurt Vonnegut nu a putut urî una dintre cărțile de căpătâi ale literaturii secolului XX. Cu totul altfel stau lucrurile cu „Slapstick”, un roman despre apocalipsa aflată în mâinile Regelui Manhattan-ului, ultimul Președinte al Statelor Unite ale Americii, căruia al său părinte Vonnegut i-a acordat nota D (cea mai mică notă de trecere din sistemul educațional american), aceeași pe care a oferit-o însă și unui alt roman al său, „Happy Birthday Wanda June”. Oricât de aspru ar fi fost scriitorul, nu a putut nega „Abatorului cinci” un A (cea mai bună notă la americani).

Poate că unii dintre scriitorii de mai sus au motive să nu se înțeleagă prea bine cu opereleres_cd47c8f738bd49dd948ccd17b2105387_450x450_o7i5 lor de succes, dar cu greu putem atribui lui Franz Kafka un argument solid pentru disprețul la adresa fascinantei sale capodopere „Metamorfoza”. Dar, conform unui articol New York Times, Kafka și-ar fi ars, pe parcursul vieții, circa 90% dintre opere, și i-ar fi cerut chiar prietenului său, Max Brod, să distrugă după moartea sa tot ceea ce a scris. Din fericire pentru noi, dorința nu i-a fost îndeplinită, iar Kafka face parte doar dintre autorii care și-au urât operele de succes, nu care le-au îngropat în negura timpului.

res_568f567be8ed415d1d86e2bbdf30ac1c_450x450_oiouIan Fleming a fascinat generații întregi de cititori cu poveștile lui James Bond, aprinzând gustul pentru aventură trepidantă, seducție și spionaj în existențe altfel banale, dar încercarea de a da și sensuri mai profunde operei sale i-a fost aspru criticată. În „The Spy Who Loved Me”, locul agentului 007 a fost luat de una dintre iubitele sale, frumoasa Vivienne Michel, prin ai cărei ochi erau cernute acțiunile eroului. Publicul nu a apreciat însă la data apariției, în 1962, feminismul operei, iar Fleming a ajuns la rândul său să o urască, cerând să fie retrasă de pe piață. 55 de ani mai târziu, încă ne mai chinuim cu gândul de a avea un agent 007 declinat…la feminin!

Ție ce sentimente îți trezește lista noastră de autori care și-au urât cărțile de succes?