Una dintre cele mai profunde expresii ale puterii cuvântului scris este reprezentată de acele cărți a căror apariție a zguduit lumea. Sunt opere care au zdruncinat convingeri adânc înrădăcinate, care au șocat, au consternat sau au educat, ca nicio alta dinaintea lor. Aceste titluri au marcat evoluția umanității și și-au pus pecetea atât de puternic pe ea, încât sunt considerate a fi cărți care au schimbat istoria. Află care sunt propunerile noastre în rândurile de mai jos!

Șapte cărți care au schimbat cursul istorieiDeși și acum trăim cu impresia că noi, oamenii, suntem fiinţe speciale, alese, cu un scop măreț în față, această concepție ne-a fost zguduită din temelia de opera de căpătâi a lui Charles Darwin, „Origin of species”. Deși ideea de evoluție a fost prezentă cu mult înaintea naturalistului și biologului britanic, el a pus pentru prima dată pe tapet noțiunea de „selecție naturală”. Totuși, una dintre cărțile care au schimbat istoria nu funcționează doar ca o găleată de apă rece aruncată în capul nostru, al oamenilor care se cred aleși, dar și ca o operă debordând de o uluitoare generozitate și umanitate. Darwin ne îndeamnă să privim frumusețea evoluției, extraordinarele legături dintre ființele vii, însă trage și un semnal de alarmă: toate speciile dispărute au suferit extincția din cauza faptului că nu au înțeles că nu putem trăi unul fără celălalt. O teorie care trebuie să se aplice azi, mai mult ca niciodată!

Începem omagiul adus lui Euclid subliniind faptul că este singurul matematician de Șapte cărți care au schimbat cursul istorieirenume din Grecia care nu a descoperit singur nicio teoremă importantă. Cu toate acestea, el le-a adus pe toate laolaltă în cea mai celebră carte despre matematică din istorie, „Elementele”. E vorba despre 13 cărți, care însumează 465 de teorii, tot ceea ce se descoperise până la data apariției, în 300 î.Hr. Popularitatea celui de-al doilea titlu de pe lista de cărți care au schimbat istoria e atât de mare, încât de la tipărirea sa, în 1482, au fost publicate mai mult de 1000 de ediții: un număr cu care doar Biblia mai poate rivaliza. „Elementele” nu doar au definit teorii care, spre deosebire de cele din alte științe, sunt valabile și azi, dar au cimentat modul în care matematicienii fac matematică, devenind, tocmai de aceea, un clasic nemuritor.

Șapte cărți care au schimbat cursul istorieiAm început cu opere fundamentale din biologie și matematică, nu putem exclude literatura dintre marile realizări ale umanității. Cum ar fi lumea azi fără tragediile, dramele sau comediile lui William Shakespeare? Bardul englez e, la secole de la nașterea sa, una dintre cele mai reprezentative personalități ale umanității. Înainte de a fi creatorul lui Romeo și al Julietei, al lui Machbeth sau Othello, Shakespeare este însă un maestru de ceremonii al existenței umane. În monumentala sa operă cu toții au loc: iubiți, prieteni, mame tandre sau disperate, regi și săraci, oameni politici și răzbunători, fantome și zâne. Freud spune că a bazat psihanaliza pe ceea ce a învățat de la personajele marelui William, în timp ce Abraham Lincoln recitea sistematic întreaga operă a englezului. Afirmația conform căreia cărțile sale au schimbat istoria poate fi modestă, e posibil chiar ca titlurile sale să o fi șlefuit, după chipul și asemănarea lor.

Dacă tot am adus vorba despre Freud în rândurile de mai sus, să îl invităm să ocupe un loc Șapte cărți care au schimbat cursul istorieiconfortabil în lista de cărți care au schimbat istoria. Până la neuropsihiatrul austriac, visele erau nimic mai mult decât distracția creierului de noapte. În „Interpretarea viselor” acestea devin „calea regală de acces la inconștient”, o modalitate de a descifra nu doar cum gândim, ce suntem, dar și ce ne dorim. Pentru Freud, visele erau cea mai ușoară cale de a sublinia caracterul dorințelor noastre; cele mai puternice urmau să fie reflectate în timp ce dormeam, dar nu îndeplinirea lor era cea care ne interesa, ci detalii aparent lipsite de importanţă precum încăperea în care se desfășura acțiunea nocturnă sau hainele noastre. Această teorie a revoluționat nu doar modul în care ne privim activitatea din somn, dar a dat naștere și unei științe, a creionat contextul intelectual, dar și societal al secolului XX și al celui actual și, nu în ultimul rând, a dezvăluit mai multe despre fațetele întunecate ale personalității noastre, ascunse în cele mai negre și interzise coșmaruri, pe care nu le povestești nimănui.

Șapte cărți care au schimbat cursul istoriei„Două feluri de oameni nu își schimbă niciodată comportamentul: cei înțelepți și cei mai nesăbuiți”. Acest citat pare a guverna întreaga existență umană, iar cel căruia îi aparține, Confucius, devine cu atât mai important cu cât patria sa, China, se instalează rapid pe tronul celei mai puternice națiuni. „Învățăturile lui Confucius” reprezintă  cea mai bună modalitate de a înțelege mentalitatea orientală, dar și rostul omului, în general. Confucianismul a devenit o filosofie pregnantă, care a schimbat cursul istoriei, iar simpla enumerare a importanței ordinii lucrurilor: loialitatea față de familie, virtutea morală, ierarhia socială și politica ar trebui să ne ofere o viziune complexă, fidelă celui mai mare popor al lumii, dar răspândită la scara întregii umanități.

O operă care schimbă modul în care generațiile gândesc, pune pe tapet o categorie Șapte cărți care au schimbat cursul istorieiumană trecută cu vederea și te face să înțelegi cu o surpriză completă cât de greșită e istoria pe care o știi tu nu poate fi altfel decât…monumentală. Este și cazul unuia dintre cele mai celebre titluri din istoria literaturii, „Preaiubita” de Toni Morrison. E suficient să spui că a câștigat duoul Nobel și Pulitzer (Morrison e și prima femeie de culoare care a fost recompensată cu Nobel) pentru a înțelege cât de importantă e. Dedicată celor mai mulți de 60 de milioane de oameni uciși de comerțul de sclavi, „Preaiubita” spune povestea unei sclave fugare care preferă să își ucidă copilul de 2 ani decât să îl lase să cadă în mâinile „stăpânilor” albi. E brutală, directă, covârșitoare, iar lectura ei nu te va mai lăsa la fel, așa cum a făcut-o cu generații întregi de cititori, schimbând istoria.

Șapte cărți care au schimbat cursul istorieiÎncheiem lista de cărți care au schimbat istoria cu, dacă nu cea mai cunoscută, cu siguranță cea mai vândută carte a tuturor timpurilor, bestseller-ul absolut: Biblia. Nu există operă care să fi schimbat mai tare vieți, fundamentat credințe, consolidat societăți și nici carte în numele căreia să fi curs mai mult sânge. Compusă din Vechiul și Noul Testament, Biblia a dat naștere războaielor religioase, dar a alinat și cugete, a zguduit cel mai mare Imperiu al tuturor timpurilor, cel Roman, și de atunci lumea întreagă. Mai mult, echivalentul ei islamic, Coranul, are poate chiar mai multă influență asupra societății contemporane. E imposibil de măsurat forța Scripturilor, dar putem afirma fără teamă de a greși că istoria ar fi fost cu totul alta fără ele.

Tu ce părere ai despre lista noastră de cărți care au schimbat istoria? Ce alte titluri ai putea adăuga acestei enumerări monumentale?