Știința: acel domeniu vast, în care logica se asociază cu miraculosul explicabil, în fața căruia mințile noastre devin mai mici, iar uimirea și curiozitatea mai mari. Nu toți avem capacitatea sau baza de cunoștințe pentru a înțelege cele mai complicate fundamente ale științei, ceea ce nu înseamnă că trebuie să ne limităm încercările de a pătrunde marile adevăruri ale lumii doar uitându-ne la episoadele din „Teoria Big Bang”. Azi noi facem posibilă înțelegerea: îți oferim exemplu de 7 cărți de știință care ne-au ajutat să înțelegem concepte din acest vast domeniu.

Șapte cărți care ne au ajutat să înțelegem științaFără doar și poate, Stephen Hawking este, dacă nu cel mai inteligent om al timpurilor noastre, cu siguranță cea mai ușor recognoscibilă figură de om de știință. Opiniile sale sunt rumegate nu doar pe canelele de specialitate, dar și la televizor și în conversațiile oamenilor obișnuiți, iar cea mai importantă operă a sa „Scurtă istorie a timpului: de la Big Bang la găurile negre” a fost una dintre cele mai populare cărți de știință ale tuturor timpurilor, petrecând nu mai puțin de 4 ani pe lista de bestseller-uri a Sunday Times. Unul dintre marile merite ale lui Hakwing este că adresează întrebări de interes general, care se adresează tuturor: cine suntem?, de unde venim?, alături de teorii despre reversibilitatea timpului sau găurile negre. De asemenea, Hawking se folosește, în misiunea sa de ne ilumina, de imagini care să ne provoace fantezia și curiozitatea. Poate cea mai bună descriere a operei sale aparține celor de la The Sunday Times, care apreciau că „O scurtă istorie a timpului” este îmbinarea dintre fascinația unui copil și intelectul unui geniu. De neratat!

Știi cum sunt acele conversații cu unchiul-om de știință, amuzat de naivitatea ta, dar Șapte cărți care ne au ajutat să înțelegem științadestul de tolerant încât să își dorească să îți deschidă mintea, fără a o umple de cunoștințe îndesate cu lingurița? Așa arată lectura minunatei cărți de știință „Moartea într-o gaură neagră și alte dileme cosmice” de Neil Degrasse Tyson. Probabil cel mai celebru astrofizician american, Degrasse Tyson a fost votat una dintre cele mai influente personalități din lume, dar și cel mai sexi om de știință, ceea ce spune multe despre capacitatea sa de a concepe o operă pe înțelesul tuturor. Nu te teme, el abordează în continuare concepte complexe, precum natura destructivă a găurilor negre, dar o face cu umor, îmbinând stiluri narative și intercalând anecdote despre incapacitatea marilor studiouri de producție de la Hollywood de a crea un cer înstelat: exact ceea ce ne trebuie pentru a înțelege știința.

Șapte cărți care ne au ajutat să înțelegem știința

Carlo Rovelli este un fizician teoretician de origine italiană care pleacă de la o concepție pe care o împărtășea, printre alții, și Einstein: că nu cunoștințele, ci curiozitatea îl transformă pe omul obișnuit într-un devotat al științei. „Șapte scurte lecții de fizică” a fost concepută chiar pentru noi, neinițiații, și reprezintă o colecție de discursuri, nu de pledoarii reci, lipsite de substanță, cu care ne batem capul în mod inutil. Rovelli face știința modernă și întrebările sale complexe abordabile chiar și pentru cei care nu au un doctorat în științe, păstrându-și în același timp curiozitatea, care îl apropie și mai tare de noi.

Dacă vrei să îți impresionezi prietenii cu noile tale cunoștințe, atunci ai nevoie de „Sensul tuturor lucrurilor” Șapte cărți care ne au ajutat să înțelegem științade Richard Feynman. Considerat unul dintre cei mai mari oameni de știință ai tuturor timpurilor, Feynman posedă un lirism aparte, o căldură și, mai ales, o fascinație pentru cunoaștere care nu au cum să nu fie molipsitoare. Reprezentanta sa în lista noastră de cărți de știință pe care le putem înțelege are meritul de a nu prezenta doar concepte imposibil de descifrat, ci și aspecte practice sau chiar insolite ale cunoașterii: legătura științei cu religia, cu morala și cu politica, existența farfuriilor zburătoare sau chiar tendințele paranoice ale unor grupări militare. Însumând conferințele pe care autorul le-a ținut în fața studenților de la Universitatea din Seattle, cartea prezintă concepțiile filtrate pentru cei mulți, ale unei minți de o limpezime și de o claritate uimitoare.

Șapte cărți care ne au ajutat să înțelegem științaFaptul că Bill Bryson este autorul citatului „am crezut întotdeauna că atunci când vei fi mare poți face orice: să stai treaz toată noaptea și să mănânci înghețată direct din cutie” ar trebui să te convingă că e perfect capabil să scrie cărți de știință pe înțelesul tuturor. Inteligent, mereu cu o anecdotă pe limbă și cu o minte vibrantă, Bryson e scriitor înainte de a fi om de știință, ceea ce explică de ce nu avem probleme în a-l citi. „Short History of Nearly Everything” conține teme de discuție uluitor de extinse, dar principalul său atu este că explică știința într-un mod distractiv și relaxat, captivându-te de la bun început.

Alan Lightman are merele merit de a înțelege că, pentru omul obișnuit, de interes nu sunt Șapte cărți care ne au ajutat să înțelegem științaneapărat concluziile seci la care ajung marii oameni de știință, cât implicația pe care acestea o au asupra vieții de zi cu zi. Tocmai de aceea, el discută în „Universul accidental” 7 mari teorii și descoperiri recente, dar și modul în care acestea au afectat religia, credința, filosofia și înțelegerea noastră comună asupra universului și a locului nostru în lume. E una dintre cele mai umane și mai bine scrise cărți de știință pe care le putem înțelege de la cap la coadă.

Șapte cărți care ne au ajutat să înțelegem științaxkcd.com e site-ul geek pe care îl accesăm atunci când vrem să ne distrăm cu știința, nu să rămânem înmărmuriți și intimidați în preajma ei. Iar Randall Munroe (a lucrat la NASA, dacă ai cumva tendința îl discreditezi, după ce ai râs alături de el) are antidotul perfect împotriva tuturor orelor de fizică pe care le-am detestat: el răspunde cu inteligență, dar și cu jovialitate la câteva dintre cele mai trăznite întrebări existențiale în „What if”, superba epopee a imposibilului devenit posibil. Dacă te interesează răspunsul la întrebări precum „ce-ar fi dacă aș începe să construiesc un tabel al lui Mendeleev folosind chiar elementele respective?” (răspuns: ai muri!), atunci aceasta este cartea de știință pe care trebuie să o citești!

Tu ce părere ai? Ai acum mai mult curaj să iei știința în piept? Ce alte cărți de știință ai include pe lista noastră?