Imaginează-ţi că, în locul drăgălașei tale pisicuțe, ai avea un animal de companie care scuipă flăcări, care e acoperit de solzi superbi precum o reptilă, dar are o regalitate ce îl plasează deasupra oricărei alte creaturi de pe pământ. S-a strecurat însă o greșeală în afirmația noastră de mai sus: o astfel de făptură nu ne-ar putea fi animal de companie, ci prieten, protector sau sfătuitor. Suntem gata să te convingem să dragonii sunt cele mai cool personaje de cărți și îți oferim 7 exemple în acest sens: cărți cu dragoni, care ne demonstrează că singurul defect al acestor mărețe ființe este că sunt doar un rod al imaginației!

Șapte cărți care ne au făcut să ne dorim dragoniDeși Toothless (Știrbul) din „Cum să-ți dresezi dragonul” de Cressida Cowell are un destin diferit de mărețul dragon omonim din adaptarea cinematografică, nu am ezita nicio secundă și l-am face oricând parte din umila noastră existență. În prima carte din celebra serie pentru copii, Toothless este doar un dragon fără dinți, care nu pare nici impunător, nici amenințător, dar mai târziu cititorii vor face cunoștință cu originea sa nobilă. Ceea ce contează este însă superba prietenie legată între dragonul cu sânge regal și Sughiț Strașnicul Stavrid al III-lea, vikingul timid care ajunge să îl îmblânzească și să salveze lumea în compania sa. E una dintre cele mai sincere și mai emoționante relații din literatură și cinema, ceea ce constituie, în viziunea noastră, o raritate.

Șapte cărți care ne au făcut să ne dorim dragoniSimpla prezență a dragonilor într-o carte încadrează opera în genul fantasy, dar au fost scriitori care s-au revoltat împotriva acestei uniformizări și au introdus elemente istorice în povestea lor, conturând un univers viu, original. Este cazul lui Naomi Novik, creatoarea seriei Temeraire, ce aduce la viață unul dintre dragonii noștri preferați, protagonistul cu același nume. Temeraire și căpitanul său William Laurence trăiesc nu într-un timp mitic, ci în epoca lui Napoleon, devenind parte a armatei britanice și a eforturilor sale de a pune capăt dominației franceze în „Dragonul Maiestății Sale”. Bucură-te de bătălia de la Trafalgar într-o perspectivă proaspătă, pe aripile unui dragon care vorbește, e inteligent și ușor impulsiv, protector și loial: exact trăsăturile care ne fac să ni-l dorim drept prieten.

Șapte cărți care ne au făcut să ne dorim dragoniDe data aceasta, ne apropiem de un dragon de sex feminin și îi cerem permisiunea de a-l include în sărmana noastră listă. Cu solzi de culoarea safirului, reflectând lumina în milioane de sclipiri, Saphira ar putea fi cu siguranță încoronată drept unul dintre cei mai frumoși dragoni din literatură. Dar protagonista din seria „Moștenirea” se impune, precum o ființă supremă, și prin alte caracteristici: e înțeleaptă, puternică și curajoasă și își ajută cavalerul, pe Eragon, să pună capăt dominației malefice a lui Galbatorix, pe tărâmul (din păcate imaginar) Alagaesia. Deși cartea cu dragoni a lui Christopher Paolini a fost criticată pentru elementele împrumutate din „Stăpânul Inelelor” și „Star Wars”, nu putem nega că lectura exercită o fascinație irezistibilă, mai ales grație nobilului dragon!

Șapte cărți care ne au făcut să ne dorim dragoniSă spunem că ni l-am dori pe Smaug drept prieten poate suna drept un act de curaj, dar poate cineva contesta că dragonul lui Tolkien, prezent în „Hobitul” este altfel decât maiestuos, fascinant, irezistibil? Atrăgând denumiri precum Magnificul, Tiranul sau Cea mai mare dintre calamități, impresionanta făptură imaginată de bardul Tolkien iubește aurul, consideră că e mai practic să dormi pe propria avere decât să o depui la bancă sau să o ascunzi în saltea și a fost încoronat de Forbes drept cel mai bogat personaj din literatură. Acoperit de solzi ca o armură impenetrabilă (cu un singur punct slab, pe care nu ne-am hotărât încă dacă ni l-am fi dorit sau nu descoperit), viclean și inteligent, Smaug e acel dragon pe care nu te poți opri să ți-l dorești prieten, în ciuda tuturor argumentelor de ordin practic care se opun.

Șapte cărți care ne au făcut să ne dorim dragoniDe data aceasta, șansele noastre de a obține prietenia unui dragon sunt destul de ridicate: Norbert (sau Norberta, cum s-a dovedit mai târziu, atunci când s-a descoperit că e femelă), dragonul primit de Hagrid în „Harry Potter și piatra filosofală” a fost în cele din urmă trimis, din cauza comportamentului său violent, la Charlie Weasley, chiar în…România. Scuipând foc și mușcând tot ce putea, Norberta e subiectul unora dintre cele mai amuzante scene din seria lui J.K.Rowling, demonstrând uluitoarea sa abilitate de a încadra magia în cele mai comune detalii ale vieții. Deși e expulzată atunci când îl rănește pe Ron, sperăm ca Norberta să fi devenit mai tolerantă sub oblăduirea celui mai mare din frații Weasley și să ni ne permită să îi facem o vizită, chiar la noi acasă.

Șapte cărți care ne au făcut să ne dorim dragoniRevenim la dragonii prietenoși cu Lung, un dragon simpatic care se hrănește cu razele lunii în „Călărețul dragonilor”. Poposim de această dată într-una dintre cele mai frumoase cărți cu dragoni, în care nu superbele creaturi fantastice sunt problema, ci chiar rasa umană. Dragonii imaginați de Cornelia Funke sunt persecutați, uciși, terorizați de noi, dar, din fericire, întâlnesc un băiețel orfan care se dovedește altfel. În compania lui Ben, Lung pleacă în căutarea cuibului original al dragonilor, pentru a fugi din calea oamenilor, iar aventura lor ne demonstrează de ce am prefera, de multe ori, prietenia acestei creaturi nobile, în locul celei a oamenilor.

Șapte cărți care ne au făcut să ne dorim dragoniDe data aceasta, îți oferim nu un dragon, ci chiar trei, pentru care mulțumim că există ficțiunea. Recunoaștem: dacă vreodată ne-am dorit să fim în locul lui Daenerys Targaryen, de fapt trioul format din Drogon, Rhaegal și Viserion a fost motivul admirației noastre. Primul negru cu roșu, al doilea verde cu bronz și al treilea crem cu auriu, cei trei dragoni din seria „Cântec de gheață și foc” nu sunt doar incredibil de frumoși, dar și fioroși: scuipă foc, au solzi impenetrabili și sunt creați din magie, având-o drept mamă pe faimoasa Khaleesi. Noi știm un singur lucru: dacă Westeros-ul pornește la război cu înfricoșătorii Umblători Albi, iar dragonii sunt în pericol, suntem pregătiți să îi adoptăm, cu tot cu consecințele mai mult sau mai puțin plăcute ale acestui act!

Tu ce părere ai? Ne susții opinia că dragonii se numără printre cele mai cool personaje din literatură? Cu ce titluri ai îmbogăți lista noastră de cărți cu dragoni?