Cu ocazia Zilei Naționale, nu ne puteam îndrepta decât spre acele cărți care ne aprind în inimi patriotismul și mândria identității naționale, atât de rar întâlnite în prezent. Acum, când nu mai regăsim nimic care să ne umple pieptul de orgoliul apartenenței la plaiurile mioritice, una dintre puținele alinări trebuie să fie literatura română: chiar dacă trecută cu vederea și de multe ori subestimată, ea poate să ne vindece de cele mai grave forme de decepție națională. Sadoveanu, Caragiale, Eminescu, Călinescu, Creangă, Rebreanu, azi le mulțumim tuturor marilor noștri scriitori, dar dincolo de măreața lor operă, elogiem șapte cărți care ne fac să ne simțim mândri că suntem români. Descoperă-le alături de noi în rândurile de mai jos!

Șapte cărți care ne fac să fim mândri că suntem româniPresa, cititorii, întreaga națiune a vuit atunci când Eugen Ovidiu Chirovici a luat pe sus Târgul de carte de la Frankfurt din 2015. De atunci, despre „Cartea oglinzilor”, căci cu ea începem lista noastră de opere literare care ne fac mândri că suntem români, s-a vorbit mult și nu numai de bine, în pur stil autohton. Scriitorul român, de ceva vreme stabilit în Marea Britanie, a înregistrat însă un succes nebun, cu drepturi de publicare vândute în peste 30 de țări și un roman considerat „fenomen editorial internațional” de către The Guardian. Așteaptă-te la o carte cum sunt puține pe piața noastră, tensionată, inteligentă, care te ține în priză, în care trebuie să fii atent la fiecare detaliu, analizând fiecare aspect ca într-o oglindă, care poate sau nu să îți reveleze adevărul. Tot ceea ce îți spunem este că nu vei putea lăsa din mână povestea lui Peter Katz până ce nu îi deprinzi tâlcul: exact genul de carte care ar trebui să te facă mândru că ești român!

Șapte cărți care ne fac să fim mândri că suntem româniDin păcate, mulți dintre marii scriitori români au fost asfixiați de includerea în manualele școlare, deși logica și bunul simț ar fi spus altfel. Camil Petrescu este unul dintre iluștrii noștri romancieri, un geniu al analizei psihologice, un autor de romane subiective fascinante, la fel de talentat și ca dramaturg și poet. Dacă tot ceea ce îți evocă e un subiect nesuferit de la BAC, este clar că trebuie să îi iei din nou la mână toată bibliografia. Noi ne oprim azi la superba „Patul lui Procust”, o poveste de dragoste care ar putea să rivalizeze în pasiune, în ghinion, în profunzime cu marile tragedii amoroase ale literaturii universale. Doamna T. Mănescu și Fred Vasilescu sau mai puțin miticii Ladima și Emilia ni se dezvăluie treptat, niciodată întrutotul, prin fragmente abil închegate, într-un roman care ne face mândri că suntem români.

Șapte cărți care ne fac să fim mândri că suntem româniStilul lui Mircea Cărtărescu e unic printre scriitorii contemporani: îndulcit de fantastic, impregnant de imaginație, vibrând de umor, cu fraze bogate, dar simple, în același timp, el ni se revelează poate mai sincer decât oriunde în „Frumoasele străine”. Desigur, îți recomandăm cu aceeași căldură și „Solenoid” sau „Orbitor”, dar în cartea care ne face mândri că suntem români vei regăsi un Cărtărescu care vorbește sufletului tău: te face să râzi în hohote, să te încrunți dramatic sau pur și simplu să dai din cap resemnat, uluit de realitatea românească pe care o descrie atât de bine. Nici măcar nu mai contează dacă va câștiga sau nu un Premiu Nobel (a fost propus și s-a regăsit pe lista scurtă-lungă pentru prestigioasa distincție), ceea ce importă e că e al nostru și avem motive să îl cinstim.

Șapte cărți care ne fac să fim mândri că suntem româniPentru a patra carte care ne face să ne simțim mândri că suntem români, ne îndreptăm către un roman care ne servește o porție de istorie, poate amară, dar cu atâta talent redată, încât a depășit hotarele și a impresionat Europa. „Dimineață pierdută” de Gabriela Adameşteanu a primit recenzii pozitive în lumea întreagă, dar povestea Vicăi Delca, croitoreasa care își vizitează vechii stăpâni și, precum Proust, se pierde în amintiri cu Ivona Scarlat, una dintre ultimele reprezentante ale unei familii de aristocrați scindate de comunism, este atât de autentic românească, încât nu credem că mai poate vibra la ea cineva precum noi. Din zorii luminoși ai perioadei interbelice până în cele mai negre genuni ale comunismului, ajungând și la perioada în care controlul Securității nu mai era atât de puternic, romanul care ne face mândri că suntem români e un regal al stărilor, al amintirilor, al locurilor, al personajelor, cu un limbaj pe alocuri frust, colorat, o carte pe care nu poți să o lași din mână. Trebuie să își ocupe locul de onoare în biblioteca ta.

Șapte cărți care ne fac să fim mândri că suntem româniPentru francezi era Eugene Ionesco, pentru noi va rămâne mereu Eugen Ionescu. Marele dramaturg are piese jucate peste tot în lume: de la „Cântăreața cheală” la „Regele moare” sau „Scaunele”, orice regizor se poate simți provocat să pună în scenă uluitoarea operă a lui Ionescu. S-a spus despre el că este un cântăreț al absurdului, a încercat să fie definit și catalogat, dar a scăpat mereu oricărei clasificări, ca orice mare scriitor. Noi îți recomandăm să îi încerci gustul, să abordezi cu mintea și inima deschisă dramaturgia sa, dar și cu mândria de a fi român, atunci când îi răsfoiești paginile.

Șapte cărți care ne fac să fim mândri că suntem româniS-a spus că a dat din nou având suprarealismului cu opera sa: nu putea lipsi și un mare poet de pe lista noastră de autori români care ne-au încântat cu cărți uluitoare. Gellu Naum este poate, din păcate, precum Ionescu, mai celebru în Franța decât în România. „Cartea cu Apolodor” îl așează însă pe aceeaşi treaptă cu Eminescu, aceea a genialității: concepută în aparență precum un poem pentru copii, (Un pinguin din Labrador /- Cum se numea? /-Apolodor. /- Şi ce făcea?/ – Cânta la cor.”), opera impresionează prin semnificaţiile profunde care se dezvăluie la a patra, a cincea, a douăzecea lectură, inepuizabile, căci la fiecare răsfoire de pagină mai descoperi un mesaj rămas nedetectat. Așa sună definiția unei cărți care ne face mândri că suntem români.

Șapte cărți care ne fac să fim mândri că suntem româniE probabil cel mai celebru scriitor român la nivel mondial: a trăit la Paris și a murit la Chicago, acolo unde a ocupat una dintre cele mai prestigioase catedre universitare, de Istoria religiilor. Ne-a fermecat cu opera sa fantastică, ne-a dat aripi cu unul dintre cele mai frumoase romane de dragoste românești, „Maitreyi”, a scris enorm, demonstrându-ne că disciplina e înrudită cu arta, dar azi îl omagiem pentru ampla, monumentala, cuprinzătoarea „Tratat de istorie a religiilor”. Nu ne mai rămâne să spunem decât că și marele Francis Ford Coppola, regizorul care ne-a adus „Nașul”, a revenit pentru scurt timp în cinematografie doar pentru a lansa un film după o operă a lui Eliade, „Youth Without Youth”, pentru a vizita România în care acesta s-a născut. Noi considerăm că e lecția supremă!

Tu ce părere ai? Care sunt cărțile care te fac mândru că ești român? Completează colecția noastră și hai să punem împreună bazele celui mai frumos „La mulți ani” literar pe care ni-l puteam oferi de Ziua Națională!