Sentimentul de pierdere pe care îl experimentezi în urma încheierii unei cărți este real, deși numai cititorii îl înțeleg. Tristețea care ne lovește atunci când realizăm că nu mai avem pagini de frunzărit și că povestea s-a sfârșit e adesea covârșitoare, așa că e cât se poate de natural să ne dorim ca lecturile noastre preferate să fie…infinite. Cu aceste gânduri, îți prezentăm mai jos câteva dintre cele mai mari năzuințe ale noastre: cărți fără sfârșit!

Șapte cărți care ne am fi dorit să nu se fi încheiat niciodatăCel mai tare ne doare atunci când se încheie o carte ale cărei personaje au crescut alături de noi. Atunci când eroii ce ne-au devenit la fel de apropiați precum prietenii și membrii familiei își iau adio pe nepusă masă, fără a mai putea nutri speranța că se vor întoarce în viețile noastre, cum am putea să rămânem indiferenți? Sentimentul pierderii ireparabile e cel care domină la finalul ciclului „La Medeleni” pentru mulţi dintre cititori, nu doar nostalgia dulce-amară. E de înțeles, pentru că mulți dintre noi ne-am jucat inocent cu Dănuț, Monica și Olguța, ne-am maturizat alături de ei, am trecut prin cele mai traumatizante experiențe și apoi am fost și părăsiți de eroii lui Ionel Teodoreanu, care nici măcar nu ne-au oferit satisfacția unui final fericit nealterat.

Șapte cărți care ne am fi dorit să nu se fi încheiat niciodatăSe întâmplă ca uneori să îți pice în mână o carte neașteptată, o adevărată bijuterie literară. Jonathan Safran Foer a poposit în viețile noastre în 2002, atunci când „Totul este iluminat” și-a făcut apariția fulgerătoare în lumea literară, și parcă de atunci existența nu ne-a mai fost la fel. Ce altceva poți spune despre un soi de autobiografie sprințară, efervescentă, în care autorul merge să își caute originile în Ucraina și se întâlnește cu Alex, un tânăr care îi va servi drept ghid? Narațiunea, care alternează între relatarea peripețiilor personajelor și scrisori redactate într-un stil delicios de către tânărul ucrainean, este atât de plină de creativitate și de sclipitoare, încât te vei găsi fără voia ta captivat și nu îți vei dori, sub nicio formă, ca povestea să se încheie.

Șapte cărți care ne am fi dorit să nu se fi încheiat niciodatăSara Gruen și-a cucerit cititorii cu o poveste devastator de emoționantă, „Apă pentru elefanți”, devenită rapid bestseller New York Times și ecranizată într-o producție cu actorii premiați cu Oscar Reese Witherspoon și Christoph Waltz. Povestea lui Jacob Jankowski, bătrânul îndrăgostit de circ, te va face martor al unei pilde de umanitate, în care fantezia se împletește cu magia tangibilă, picurată în cuvinte. Dacă nu ai citit încă această carte pe care ne-am fi dorit-o fără sfârșit, este cazul să repari greșeala: vei fi atât de fascinat de universul său profund, migălos descris, încât nu vei mai dori să te desparți de ea.

Șapte cărți care ne am fi dorit să nu se fi încheiat niciodatăSuntem siguri că milioane de cititori din lumea întreagă au simțit cum inima li s-a frânt la propriu atunci când Harry, Hermione și Ron și-au dezbrăcat hainele copilăriei și au pășit în fața noastră în straie de adulți, la sfârșitul ultimei părți parte din epopee, „Harry Potter și talismanele morții”. Ca și în cazul „La Medeleni”, mulți dintre noi am crescut cu micii vrăjitori, dar meritul îi aparține lui J.K.Rowling; a creat o lume atât de vibrantă, de captivantă, în care ți-ai fi dorit atât de intens să trăiești, încât opera sa a luat cu naturalețe locul în obiectul viselor noastre: cărți fără sfârșit.

Șapte cărți care ne am fi dorit să nu se fi încheiat niciodatăAtunci când devorezi cărți cu mai multă poftă decât mesele tale zilnice, e clar că numai una cu adevărat specială te poate face să îți dorești să nu se mai termine. Iar „Analfabeta care știa să socotească” de Jonas Jonasson e pur și simplu un marș literar în forță: amestecă dragoste cu relații internaționale și politică, dar implică și situații comice, aproape ridicol de incredibile, un strop de noroc și câteva bombe nucleare. E un adevărat amalgam, care nu are cum să nu te lase cu gura căscată, susținut de talentul incredibil al autorului. Povestea lui Nombeko Mayeki, o fată de cea mai joasă condiție care ajunge să țină pe umerii ei soarta lumii poate suna ca un clișeu, dar, crede-ne, nu are nimic previzibil în ea și e la fel de colorată precum titlul de neuitat al acestei cărți pe care o visam fără sfârșit.

Șapte cărți care ne am fi dorit să nu se fi încheiat niciodatăDe data aceasta, mărturim că noi ne simțim supărați și chiar înșelați: din păcate, „Poveste fără sfârșit” nu e deloc așa! Înainte de Harry Potter și de toată nebunia Young Adult de azi a existat Bastian, cititorul copil căruia i s-a împlinit cea mai mare dorință a noastră, a tuturor: să intre în universul magic al cărții pe care o adoră. Pe tărâmurile Fantastica, eroul nostru nu mai e un simplu băiețel ciudat neglijat, ci devine un aventurier, care trebuie să lupte alături de Atreyu împotriva înfiorătorului Nimic. Urmează o serie de peripeții care vor încânta orice copil, dar și adulții care nu și-au pierdut părticica de candoare din suflete; cu alte cuvinte, ceea ce visam, când eram mici, dar și acum, că va fi o carte fără sfârșit, așa cum și titlul ne-a promis.

Șapte cărți care ne am fi dorit să nu se fi încheiat niciodatăDespre „Sticletele” de Donna Tartt s-au spus multe de la câștigarea Premiului Pulitzer pentru literatură, în 2014, încoace, dar farmecul său nu încetează să cucerească noi și noi adepți. Până la urmă, vorbim despre o carte pe care Stephen King a numit-o „un triumf literar”, iar criticii au asemănat-o cu scrierile lui Dickens, transpuse însă în specificul literar al prezentului, plin de întorsături întortocheate de situație și doldora de energie narativă. Eroul Theo Decker ne introduce pe piața neagră a traficului de opere de artă, dar cartea e mai mult decât un omagiu adus frumosului (sau negoțului cu el): e o pildă de umanitate și de iubire, atât de magistral concepută, încât îți dorești, pe tot parcursul ei, să nu se mai termine.

Tu ce părere ai despre exemplele noastre? Îți dorești, ca noi, ca titlurile de mai sus să se fi transformat în cărți fără sfârșit? Ce alte opere ai mai încadra pe această listă?