Într-o lume ultratehnologizată, mulți dintre noi am ales să facem un pas înapoi și să ne retragem din fața avansului progresului, bucurându-ne în schimb de micile plăceri ale vieții. Mese frugale, dar savuroase, din alimente  crescute în propria curte, o lectură captivantă, o cană aburindă de ceai sau un somn odihnitor: sunt puține lucruri pe lume care pot rivaliza cu aceste minuni ale existenței. Iar cărțile sunt, ca întotdeauna, primele care să ne desăvârșească sentimentul, oferindu-i și mai multă credibilitate. Dornici de un strop de liniște magică, am alcătuit  pentru tine o listă de șapte cărți despre viața simplă!

  1. Șapte cărți care te inspiră să duci o viață simplăMai ții minte când, copil fiind, te amuzai copios de aventurile lui Nică din „Amintiri din copilărie”? Alter-ego-ul literar al lui Creangă nu avea smartphone și nici nu alerga la cireșe cu consolele după el, dar era mult mai fericit decât prichindeii răsfățați ai epocii tehnologiei. Nici nu contează dacă nu ai un năzdrăvan pe care să îl hrănești cu pasaje despre pupăza furată ca să nu mai tulbure somnul dulce de dimineață, pentru că te poți bucura chiar tu de aventurile din Humulești! „Amintiri din copilărie” e una dintre puținele cărți din literatura română care abandonează chemarea temelor supreme, serioase, și se limitează în schimb să fie o operă fermecătoare, de geniu, despre viața simplă, atât de frumoasă!
  2. Imaginează-ți cum ar fi să trăiești într-o pădure, înlocuind claxoanele enervante cu Șapte cărți care te inspiră să duci o viață simplăcântecul frunzelor alintate de vânt și nemulțumirile vecinilor cu apropierea protectoare a copacilor. „Walden, Or Life in the Woods” de Henry David Thureau nu e doar o carte despre viața simplă, ci o adevărată colecție de citate de mindfulness, pe care te rugăm, totuși, să nu le expui apoi pe Facebook. Autorul îndrăgostit de transcendentalism își expune trăirile din cei doi ani, două luni și două zile pe care le-a trăit în cabana nu mai puțin celebrului Ralph Waldo Emerson din Massachusetts, în anii 1800. Nu doar o operă care să te îmbie să iei o pauză de la goana existențială, ci un adevărat spectacol liric, declamând farmecul naturii, cu atât mai irezistibil în lunile de primăvară.
  3. Șapte cărți care te inspiră să duci o viață simplăȘtiai că există un așa numit Institut de cercetare al Fericirii? Așa cum te așteptai, minunea nu putea fi înfăptuită altundeva decât în Copenhaga, în capitala celei mai fericite țări din lume, Danemarca. Și, pentru ca autenticitatea să fie completă, ascultăm chiar de glasul directorului Institutului mai sus pomenit, care a împărtășit cu bieții muritori secretele hygge, acel concept intraductibil care descrie pacea, seninătatea și mulțumirea nordicilor. „Mica enciclopedie Hygge” de Meik Wiking este una dintre cele mai discutate opere ale momentului, care te învață (da, se pare că avem nevoie) cum să te lăfăi pe canapea în compania persoanei iubite și a unui vin delicios sau cum să te bucuri de o cină cu prietenii, fără ca nicio grijă să nu îți tulbure pacea existențială. Această demnă reprezentantă de cărți despre viața simplă ar trebui lipită de orice noptieră, birou sau bibliotecă din lumea întreagă!
  4. Te invităm într-o locuință minusculă, cu tavanul scund și ușă rotundă, dar cu cămara plină Șapte cărți care te inspiră să duci o viață simplăde provizii delicioase, cu o masă mângâiată de lumina feerică a unui Comitat tihnit și o bancă din dreptul căreia pornește cel mai magic drum din literatură. Da, ne îndreptăm acum către Comitatul simpaticilor hobbiți, într-o Frăție a Inelului în care ameninţarea lui Sauron nu e chiar atât de puternică. „Stăpânul Inelelor” trebuia inclusă printre acele cărți despre viața simplă, fie și numai pentru cele mai fermecătoare pasaje idilice din istoria cuvântului scris, cele care ne cheamă să poposim în lumea lui Frodo și Bilbo Baggins și a vrăjitorului cu artificii Gandalf.
  5. Șapte cărți care te inspiră să duci o viață simplăTe avertizăm că trebuie neapărat să ai la îndemână un vin bun și o după-masă liniștită de weekend pentru a citi una dintre cele mai calde, autentice și pline de umor cărți despre viața simplă. Hitul din 1989 al lui Peter Mayle, „Un an in Provence”, s-a vândut ca pâinea caldă și a aprins steaua norocoasă pentru categoria travel. Britanic refugiat din calea ceții și ploii într-un loc fermecător, de la poalele munților Lubéron, în Provence, Mayle trebuie să facă față reparațiilor continue ale casei, meselor abundente, stropite cu alcool din plin, vânătorii de trufe, curiozității localnicilor, dar, mai ales, unei vieți simple, colorată și parfumată, într-o locuință veche de 200 de ani, în țara care celebrează cel mai bine savoir vivre-ul.
  6. Dacă ar fi să încoronăm o ființă drept regina vieții simple, aceea ar fi pisica. Cu acest gând Șapte cărți care te inspiră să duci o viață simplăîn minte, ne îndreptăm către „Pisica lui Dalai Lama” de David Michie, având privilegiul de a descoperi o naratoare specială, în persoana unei maiestuoase feline. PSS (Pisica Sfinției Sale) te va invita cordial într-una dintre cele mai râvnite reședințe din lume, sanctuarul lui Dalai Lama din Dharamsala, de unde te va învăța, cu sarcasm, inteligență și umor cum să mănânci mai puțin (dar să te bucuri de fiecare îmbucătură), cum să digeri concepte filosofice budiste și să meditezi fără greutate. Pe scurt, cum să fii fericit, ducând o viață simplă!
  7. Șapte cărți care te inspiră să duci o viață simplăRămânem în spațiul oriental și ne dăm de această dată întâlnire cu civilizația japoneză, în „Magia ordinii” de Marie Kondo. Una dintre cele mai apreciate cărți despre viața simplă te provoacă să îți pui o întrebare simplă: lucrurile pe care le ai îți construiesc fericirea sau, dimpotrivă, te stresează, te asfixiază într-o casă aglomerată, într-un job nedorit și o relație lipsită de armonie? Pornind de la trei principii: simplifică, organizează și depozitează, cartea lui Kondo a devenit un bestseller deoarece atașează ordinii din casă pe cea din gând, suflet și spirit. Iar lista impresionantă de oameni care au mărturisit că povața japonezei le-a adus seninătate, bucurie, energie și succes este, până la urmă, cel mai puternic argument al prezenței „Magiei ordinii” pe lista noastră.

Sperăm ca lista noastră să își facă loc printre micile plăceri ale vieții tale, iar cele șapte cărți despre viața simplă să îți lumineze existența de zi cu zi. Tu ce părere ai despre alegerile noastre? Scrie-ne și împărtăşeşte-ne și favoritele tale!