Naufragiații: supraviețuitori ai unui accident, izolați pe o insulă pierdută sau pe un tărâm misterios, unde existența le este pusă din nou sub amenințare, sunt cei mai buni prieteni ai unei veri fierbinți. Simplul fapt de a le citi peripețiile îți poate da fiori pe spate și poate constitui un antidot împotriva caniculei, așa că nu putem decât să îi primim cu bunăvoință în viața noastră. Descoperă, în rândurile de mai jos, șapte cărți cu naufragiați care îți vor oferi senzații tari literare!

Șapte cărți cu naufragiați care te vor ține cu sufletul la gurăProbabil cel mai celebru naufragiat al tuturor timpurilor este Robinson Crusoe! În cazul în care ești izolat vreodată pe o insulă pustie, roagă-te ca în compania ta să fie cartea considerată a fi primul roman clasic al limbii engleze, scris de Daniel Defoe în 1719. Povestea supraviețuitorului Crusoe, pierdut în urma unui naufragiu pe „Insula Disperării”, și al singurului său companion Vineri ne este cunoscută tuturor, dar noi îți recomandăm să îi dai o nouă șansă în vara 2017. Promitem că nu te vor răcori neapărat aventurile cu canibali, cât reflecțiile asupra credinței și singurătății care fac din „Robinson Crusoe” una dintre cele mai fascinante cărți scrise vreodată.

Șapte cărți cu naufragiați care te vor ține cu sufletul la gurăDacă va fi să suferim vreodată un naufragiu, tot ce ne rugăm este să nu fie deloc asemănător celui din Odiseea. A doua cea mai veche operă din literatură europeană (după „Iliada”), Odiseea spune povestea victorioșilor din Războiul Troian conduși de Ulise, care rătăcesc 10 ani pe mări până ce să ajungă acasă, în mult îndepărtata Ithaca. Suferind naufragii peste naufragii, pierzând corăbii scufundate de zei furioși și ajungând pe unele dintre cele mai captivante și totodată înspăimântătoare tărâmuri, eroii noștri se întâlnesc cu sirene, canibali, Mâncătorii de Lotuși care promovează lenea și indolența, ciclopi și câte și mai câte feluri de monștri. Fie că ai citit-o sau nu când erai mic, „Odiseea” îți va umple din nou vara de aventură, amintindu-ți de perioadele când citeai cu ochi mari povești mitice la umbra răcoroasă a copacilor.

Șapte cărți cu naufragiați care te vor ține cu sufletul la gurăO carte care îmbogăţeşte toate idiomurile pământului cu noi cuvinte nu poate fi altceva decât o operă nemuritoare! Este cazul „Călătoriilor lui Gulliver”, o altă carte cu naufragiați pe care am adorat-o în copilărie și pe care o putem redescoperi cu avânt la maturitate. Integrând în vocabular termeni precum liliputan sau brobdingnagian, opera lui Jonathan Swift îl duce pe protagonistul Gulliver, supraviețuitor al unui naufragiu, pe insula piticilor și pe cea a uriașilor, dând naștere unei povești nemuritoare, care îi ține cu sufletul la gură pe cititorii de orice vârstă.

Șapte cărți cu naufragiați care te vor ține cu sufletul la gurăDacă ai de gând să incluzi cărțile cu naufragiați de mai sus în categoria operelor pentru copii, atunci te tentăm, de această dată, cu un roman care chiar include protagoniști de vârstă mică, dar care nu are (aproape) nimic inocent în el. În cazul în care ai urmărit captivat povestea din serialul „Lost”, pregătește-te să dai ochii cu varianta sa…necenzurată. „Împăratul muștelor”, căci despre el este vorba, ne face cunoștință cu un grup de școlari englezi naufragiați pe o insulă pustie, ale căror aventuri șocante au un singur punct de demonstrat: că natura umană este, de fapt, sălbatică și malefică. Dacă nu ai citit cumva această operă clasică, fă-o acum: punem pariu că îți va da fiori chiar și la 40 de grade.

Șapte cărți cu naufragiați care te vor ține cu sufletul la gurăAbandonăm momentan naufragiile cu lecții filosofice întunecate și plonjăm într-una dintre cărțile cu morală pozitivă inspirată de nimeni altul decât Jean-Jacques Rousseau: The Swiss Family Robinson. Atunci când o familie cu 4 copii ajunge pe o insulă tropicală din Indiile de Est, în urma unui naufragiu, concepte precum credința sau rezistența sunt testate, dar bogățiile naturale și ingeniozitatea membrilor familiei transformă curând dezastrul într-o oportunitate. Dezvoltând concepte „curate” precum frugalitatea, acceptarea destinului și valoarea cooperării, cartea cu naufragiați a lui Johann David Wyss se află la antipodul „Împăratului Muștelor” și reprezintă acea lectură de vară ușoară, ideală în vâltoarea orașului.

Șapte cărți cu naufragiați care te vor ține cu sufletul la gurăNu părăsim încă filosofia distopiană a „Împăratului Muștelor”, ci revenim la cea mai importantă sursă a sa de inspirație, „Insula de coral  a lui Ballantyne. Unul dintre primele romane în care protagoniștii sunt exclusiv adolescenți, cartea cu naufragiați aduce în discuție concepte precum imperialismul, importanța regulilor și a ierarhiei. Divizată într-o primă parte, analizând modul în care cei trei eroi, Ralph, Jack și Peterkin reușesc să supraviețuiască pe o insulă pustie polineziană, și o secțiune secundă mai aventuroasă, ce narează conflictele pe care băieții le au cu pirații, una dintre cele mai iubite opere de gen, reeditată până azi, este pauza de respiro de care ai nevoie într-o zi caniculară ce pare că nu se mai sfârșește.

Șapte cărți cu naufragiați care te vor ține cu sufletul la gurăNaufragiul poate fi privit și la nivel filosofic, ca o îndepărtare de civilizație și o reîntoarcere la adevăratul sine, sau pur și simplu ca un refugiu în fața căldurii excesive. „Viața lui Pi” nu introduce pirați sau canibali, nelipsiți din cărțile cu naufragii, dar ne face cunoștință cu tigrul Richard Parker, cu legile dure ale supraviețuirii și ale selecției naturale, dar mai ales cu o prietenie profundă, impresionantă, care poate sau nu să fie reală. Jonglând cu delicatețe și umanitate cu teme precum spiritualitatea, credința, dragostea, moartea, câștigătoarea premiului Booker în Marea Britanie și sursa unui film premiat cu Oscar, „Viața lui Pi” nu poate lipsi din galeria operelor care folosesc un dezastru maritim pentru a porni într-o călătorie de proporții impresionante.

Tu ce alte cărți cu naufragiați ai include pe lista noastră? Vei alege una dintre reprezentantele noastre pentru o zi de vară caniculară?