Creaturi fantastice pline de fantezie, tărâmuri colorate, lupta binelui contra răului, care se încheie întotdeauna cu victoria celor cu sufletul curat: literatura fantasy pare întruchiparea celor mai dulci visuri ale copilăriei. Ea are însă o soră mai mare și mai întunecată, din ce în ce mai fecundă în ultima perioadă, care transformă creaturile în monștri și tărâmurile roz în universuri violente și sângeroase. Operele dark fantasy sunt tot mai apreciate, amestecând cu talent un strop de horror, un pic de gotic și foarte multă fantezie. Descoperă mai jos cărțile  care nu te vor lăsa să dormi!

Șapte cărți dark fantasy care te vor fascinaCartea care a reaprins spiritul dark fantasy, precursoarea unuia dintre cele mai iubite seriale de televiziune actuale, „Cântec de gheață și foc” are tot ce îi trebuie unei fantezii întunecate: personaje negative supranaturale, însetate de sânge, în „persoana” înghețată a Umblătorilor Albi, intrigă violentă, conflicte puternice, magie și, bineînțeles, dragoni. Dar opera lui G.R.R. Martin aduce în plus personaje complexe, care dispar atunci când ne e lumea mai dragă și care sporesc factorul de imprevizibil al cărților. Sunt numai câteva dintre motivele pentru care „Urzeala Tronurilor” se înscrie pe lista de cărți de căpătâi a multora dintre noi.

Șapte cărți dark fantasy care te vor fascinaProbabil cea mai bună descriere a genului dark fantasy are loc prin alăturarea numelor celor doi „regi” ai genurilor asociate: J.R.R. Tolkien, zeul fantasy și Stephen King, maestrul horror. Iar dacă te întrebi când a avut loc întâlnirea dintre acești doi titani ai literaturii, poți deschide seria „Turnul întunecat” a autorului american. King a spus că a dorit multă vreme să realizeze o epopee fantasy în stilul lui Tolkien, iar povestea Pistolarului, deși se desfășoară într-un spațiu care amintește de stilul western, conține fără urmă de îndoială o tușă de fantastic a la „Stăpânul Inelelor”. Urmând să fie adaptat pe marile ecrane într-un film cu Idris Elba și Matthew McConaughey, „Turnul întunecat” face parte dintre cărțile dark fantasy care te vor fascina.

Șapte cărți dark fantasy care te vor fascina„Imaginați-vi-l pe Quentin Tarantino scriind un roman din genul sword & sorcery“: este caracterizarea pe care publicația Unshelved a făcut-o trilogiei „Prima Lege” a scriitorului britanic Joe Abercrombie. Seria e un amestec de violență, umor și, bineînțeles, elemente de dark fantasy, iar popularitatea de care se bucură este în creștere. Prin urmare, trilogia inițială a fost urmată de publicarea a alte patru cărți de sine stătătoare și a șase povestiri. Urmărind cursul a șapte personaje, într-un teritoriu aflat în război, asemănător cu Europa medievală, saga Prima Lege se deschide cu „Tăișul sabiei” și promite să te captiveze de la primele cuvinte: e genul de carte pe care nu o poți lăsa din mână.

Șapte cărți dark fantasy care te vor fascinaDark fantasy poate fi caracterizat printr-un amestec de horror și fantezie, dar nu neapărat unul echilibrat; cu adevărat extraordinar la acest gen mixt este că îți poți alege singur doza din fiecare influență literară. „Minciunile lui Locke Lamora” nu te va lăsa să dormi noaptea nu de teamă, ci din cauza neputinței de a nu mai întoarce paginile una după alta. Situat în pestrițul Camorr, o Veneție fantastică, romanul urmărește aventurile lui Locke Lamora, un fel de Robin Hood cu menire mai pământeană: fură de la cei bogați, dar păstrează doar pentru el și prietenii săi, Ticăloșii Gentilomi. Menținem pecetea de „dark”, pentru că personajele sunt cu totul diferite de eroii noștri pozitivi de toate zilele, iar violența e la ea acasă. Cu toate acestea, umorul și imaginația fecundă a autorului Scott Lynch, care plăsmuieşte o lume fascinantă, cu totul nouă, te vor împiedica să lași cartea jos. E un adevărat festin literar, o serie de șapte titluri planificate, dintre care patru sunt în curs de apariție.

Șapte cărți dark fantasy care te vor fascinaMergem mai departe pe calea de a demonstra versatilitatea cărților dark fantasy, adăugând un strop de dragoste și chiar de satiră academică, într-un bildungsroman care scutură de praf genul său. „Numele vântului” îl aduce în centrul atenției pe aventurierul Kvothe, care își povestește uluitoarea viață Cronicarului, la hanul la care acum s-a retras. Așa cum stă bine unei opere dark fantasy, avem de-a face cu o serie, din care au apărut până acum două titluri, și a cărei operă finală nu are încă stabilită o dată de lansare. Ce vă putem spune este că, pe lângă acțiunea trepidantă, cu stropi de fantezie întunecată și de suspans, trilogia Cronicile Ucigașului-de-regi alternează naratorii cu povestirea în ramă, inovând la nivel de compoziție acest gen nou, proaspăt și captivant. Și, de când studiourile Lionsgate au achiziționat drepturile asupra seriei, plănuind să lanseze un serial, un film și un joc, putem spune că povestea lui Kvothe este „în cărți”, din toate punctele de vedere.

Șapte cărți dark fantasy care te vor fascina„Sunt o legendă” a fost inclusă, pe rând, la categoria horror, science fiction sau distopie, dar tocmai ambivalența sa ne determină să o îndreptăm către mult mai generoasa adunare a cărților dark fantasy. După Apocalipsă, întreaga lume a fost infestată cu un virus care transformă umanitatea în ființe asemănătoare vampirilor. Robert Neville e singurul imun la epidemie și își petrece zilele încercând să descopere modalități de a ucide ființele supranaturale. Cu explicații care merg până la sorgintea psihologiei umane, „Sunt o legendă” e una dintre cele mai întunecate fantezii; dacă ai văzut celebra adaptare cu Will Smith și ești decis să ignori cartea, noi te invităm să îți schimbi părerea: vei avea parte de o adevărată revelație, finalul său șocant fiind diferit de varianta eroică imaginată de regizorul Francis Lawrence.

Șapte cărți dark fantasy care te vor fascinaNu puteam încheia lista noastră, de titluri celebre din categoria dark fantasy, fără una dintre cele mai populare serii, care a stat chiar la baza creării acestui gen acum de sine stătător. „Cronicile vampirilor” te invită în lumea fantastică a personajelor întunecate cu colți, unde, trebuie să recunoaștem, horror-ul este mai puternic decât urma de fantasy. De data aceasta, te îndepărtăm de titluri mai celebre precum „Interviu cu un vampir” și te încurajăm să descoperi mai întunecata „Regina damnaților” – pe lângă faptul că e în ton cu feminismul, ilustrând încercarea mamei tuturor vampirilor, Akasha, de a dezlănțui puterile infernului pe pământ, îl surprinde și pe favoritul nostru Lestat în ipostaza de salvator, una inedită, care, credem noi, i se potrivește de minune!

Tu ce părere ai despre cărțile dark fantasy? Care sunt alte titluri captivante cu care ai îmbogăți lista noastră?