Să nu aibă dimensiuni monumentale, pentru că nu vrei să îți lezezi coloana cărând o carte care, odată începută, nu mai poate fi abandonată cuminte acasă. Să fie lecturi relaxante, pentru că nu ai nevoie de o doză tulburătoare de suspans, care să te împiedice să lucrezi pe tot parcursul zilei. Cu toate acestea, nici plictisitoare să nu se dovedească, să nu îți provoace hohote de râs, ca să nu atragi atenția nedorită a colegilor tăi de călătorie, ci mai degrabă să te binedispună, ca să începi sau să închei așa cum trebuie ziua: cărţile de citit în transportul în comun trebuie să răspundă mai multor cerințe decât ai crede la prima vedere.

Descoperă lista noastră, a celor șapte cărți numai bune de savurat în tren, în metrou sau în tramvai, în acele călătorii mai lungi sau mai scurte, în care preferi să uiți de tine și de ceilalți, pierdut în lumea bogată a unei cărți!

  1. res_83d77567a539c9419426eac8b0f1caf2_450x450_213dLumea aglomerată în care trăim, cu joburi solicitante și viață de familie căreia simțim mereu că îi răpim momente prețioase, a transformat transportul în comun în spațiu în care ne mai putem delecta încă cu pagini din operele noastre de suflet. De ce nu ai oferi însă obiective educative timpului petrecut pe drum? Poate fi cel mai bun moment pentru un salt ușurel, dar cu aplicații utile în psihologie. Peter Collett este expert în psihologie socială, profesor la Oxford și consultant al Big Brother, iar scopul său este să ne învețe cum să decodăm personalitatea celor din jur prin intermediul gesturilor lor! „Cartea gesturilor. Cum putem citi gândurile oamenilor din acțiunile lor” îți va arăta că un surâs, o simplă ridicare din umeri sau expresia ochilor îți pot oferi șansa, interpretate cum trebuie, de a privi în interiorul omului din fața ta. Bonus: colegii tăi de călătorie vor reprezenta un material bogat de studiu!
  2. „Trăim într-un sos toxic, dar el conţine inca mirodenii subtile, cu efect anesteziant”: e unaimage descriptiondintre cele mai frumoase construcții din literatura română contemporană, atât de definitorie pentru societatea actuală. Îi aparține lui Andrei Pleșu și te va însoți, alături de alte cuvinte pline de semnificații, în searbăda ta călătorie zilnică cu transportul în comun. Plecând de la convingerea optimistă că se mai poate trăi bine, că societatea actuală mai adăpostește (sau ascunde) oameni de valoare, „Despre Frumusețea Uitată a Vieții(Reed)” are un strop de miracol care îți va întipări un zâmbet larg pe buze, numai bun să începi ziua cu el, în cărți de citit în transportul în comun.
  3. res_6391dcddf660c152cf960d7ede2a7da4_450x450_rprA plouat cu premii asupra „Toată lumina pe care nu o putem vedea” de Anthony Doerr (Premiul Pulitzer 2015, Cartea anului 2014 la Hudson Booksellers și New York Times Book Review, numai câteva dintre distincţiile acordate scriitorului american): povestea neobișnuită de dragoste, limitată temporal la o zi, dar cu efecte ce țin de întreaga viață, dintre o copilă franțuzoaică oarbă și un orfan german din armata nazistă, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, este un must read! În plus, îți va lipi priviri admirative din partea cunoscătorilor din transportul în comun, și cine știe căror conversații interesante poate da naștere!
  4. Memoriile și autobiografiile sunt cărți de citit în transportul în comun, în principal res_528ea8c8560be97d83c4bb12a7d06c25_450x450_kcefpentru că, spre deosebire de ficțiune, le știi deja deznodământul și nu riști să uiți să cobori la stația următoare, vrăjit de povestea captivantă. „Pe când eram doar nişte puşti” de Patti Smith e o incursiune în viața fierbinte, artistică, colorată a New York-ului anilor 60-70, din perspectiva unora dintre cele mai fascinante personalități ale perioadei: starurile rock. Cantautoarea, scriitoarea și poeta Patti Smith ne invită în acest univers fascinant, tentându-ne și cu un strop de iubire, prin povestea magică cu fotograful Robert Mapplethorpe, care te-ar putea face să crezi în predestinare. Bonus: e o modalitate fabuloasă de a evada din coloritul fad al transportului în comun într-o lume în care totul era nebun, proaspăt, vibrant! Cartea e un bestseller, recompensat cu National Book Award for Nonfiction!
  5. res_d2bfab845451b94e62e72c5b6e6c763f_450x450_fi1tParcă nu mai avem timp să citim clasici și privim cu ochi plini de speranță spre transportul în comun, cerându-i găzduirea, ca să ne desăvârșim cultura literară. „Vârsta inocenței” de Edith Wharton este prima carte laureată cu Premiu Pulitzer scrisă de o femeie, ceea ce o va integra în elanul feminist al prezentului. Deși subiectul său, al dragostei interzise de o societate peste măsură de conservatoare, nu se dovedește la fel de ispititor pentru generațiile răsfățate cu libertate din plin ale prezentului, povestea tânărului Newland Archer, logodit cu frumoasa May, dar îndrăgostit de verișoara sa Ellen Olenska, are un ritm molcom, dar nostalgic și imprimat cu talentul scriitoarei, care te va legăna în mersul rapid al transportului în comun.
  6. Poate că în transportul în comun nu poți râde în hohote, dar nimeni nu te oprește să surâzi res_c69b75efd240e56bb44809db5a8ed9ce_450x450_oh2tînduioșat, ba dimpotrivă. Noi credem că o operă care te emoționează, umplându-te de căldură, este o carte perfectă de citit în mijlocul de transport în comun. „Pisica lui Dalai Lama” de David Michie spune povestea unei superbe feline salvate de la o soartă cruntă de nimeni altul decât marele călugăr budist. Da, vei avea privilegiul de a afla istoriile drăgălașei pisicuțe chiar din gura sa, vei dobândi și câteva concepte budiste care îți sunt servite cu lingurița, nu împinse pe gât, și, cel mai important, vei ajunge să pășești fericit către muncă! Noi credem că e de ajuns.
  7. res_cb5b270cae453c188cfddefe06b53c5d_450x450_q3q6Încheiem lista noastră de cărți de citit în transportul în comun cu „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii” de Mark Haddon. Adolescentul Christopher suferă de o formă de autism care îl împiedică să înțeleagă oamenii, deși îi dăruiește o pricepere superioară a matematicii. Aliat cu științele, dar necunoscător în ale sentimentelor, el pornește pe o cale plină de aventuri și mistere atunci când descoperă câinele vecinilor, Wellington, mort pe o peluză și hotărăște să îl găsească pe autorul crimei și să își povestească apoi peripețiile într-o carte polițistă. Cartea a fost, așa cum te așteptai de la o asemenea premisă originală, un bestseller, iar lectura ei merită chiar câteva minute de întârziere la serviciu, din cauza ratării stației potrivite. Cine știe câte nu ți se pot întâmpla pe drumul înapoi!

Tu ce citești atunci când pleci la drum? Ce părere ai despre lista noastră de cărți de citit în transportul în comun?