Să aduci pe lume un copil e, fără urmă de îndoială, un miracol, unul care ne atinge până în profunzimea fiinţei, dar ne şi sperie, totodată. Iar experienţa altor părinţi, opiniile avizate ale specialiştilor, cuvintele de îmbărbătare ale celor care au crescut la rândul lor mici minuni sunt ajutoare de nădejde pentru mămicile şi tăticii de pretutindeni. Cuvântul scris e întotdeauna acolo, la nevoie: noi vă prezentăm azi câteva dintre cele mai bune cărţi de parenting!

  1. res_d36d0e9eea9e88c44c180a041b3c3575_450x450_5vgbCe ai spune despre o carte de parenting pe care au conceput-o, împreună, un neuropsiholog (Daniel J. Siegel) şi un specialist în consiliere parentală (Tina Payne Bryson)? Noi suntem de părere că are la bază o perspectivă poate neobişnuită, dar care merită cu siguranţă ascultată. „Creierul copilului tău” pleacă de la o premisă cel puţin interesantă, aceea că poţi contribui la dezvoltarea emoţională şi intelectuală a micuţului pornind de la cele mai dificile momente din viaţa sa. Autorii consideră fundamental faptul că mecanismul „creierului superior”, responsabil cu luarea de decizii şi cu echilibrarea emoţiilor, se dezvoltă până la 25 de ani, dar primii paşi trebuie trasaţi în cei dintâi ani de viaţă. Nu te teme, perspectiva specialiştilor nu este eminamente ştiinţifică; tonul este cald, uman, topindu-ţi pe dată anxietatea.
  2. Oare e normal ca bebeluşul meu să plângă atât de mult, să res_fb9e2854e6d51261f04ac8bbc08bc023_450x450_bifhmănânce aşa puţin, să doarmă atât de profund, sau, dimpotrivă, să se trezească atât de des? Primele luni de viaţă ale micului tău miracol sunt o perioadă emoţionantă, dureros de frumoasă, plină de temeri, de descoperiri şi de dileme. „Bebeluşul tău, săptămână de săptămână” („Ghidul complet de îngrijire a nou-născutului”) răspunde la întrebări esenţiale din această perioadă, indicându-ţi ce e normal şi ce nu, ce experienţe ar trebui să te îngrijoreze şi cum să înţelegi ceea ce bebeluşul tău încearcă să îţi transmită. Cartea de parenting, scrisă de nutriţionistul Simone Cave şi pediatrul Caroline Fertleman se va transforma repede în prietena ta înţelegătoare! Bonus: vine cu recomandări calde din partea unei mulţimi de părinţi recunoscători.
  3. res_9c1f230c32e7f14baf07bdffbc390bed_450x450_u0lfDe multe ori, cea mai bună carte de parenting, pe care o vei întâlni ca părinte, nu te învaţă prieteneşte ce să faci, ci îţi atrage atenţia dur asupra a ce faci greşit. „Nurtureshock” se numără printre cele mai influente lucrări de gen ale ultimilor ani, omagiată cu titulatura de bestseller New York Times şi Amazon. Cartea pune la îndoială tot ceea ce ştiai despre educaţia copiilor, iar autorii săi, jurnaliştii pasionaţi de ştiinţă Po Bronson şi Ashley Merryman, adoră să dea de pământ cu toate preconcepţiile noastre. Protecţia exagerată şi sistemul de recompense ne distrug micuţii, şcolile private nu sunt neapărat o soluţie şi cea mai violentă persoană din viaţa unui copil poate fi chiar…fratele sau sora sa. Perfect argumentate, susţinute de dovezi ştiinţifice, aceste idei îţi pot schimba gândirea de părinte.
  4. Îţi convingi copilul să îşi cureţe camera apelând la o mică recompensă şi îl determini să îşi termine temeleres_de2a3163d620df1d7d28ca62317e0422_450x450_2768 promiţându-i o oră petrecută în compania desenelor animate. Până la urmă, scopul final este bifat: ce poate fi nociv în această atitudine? Alfie Kohn, un scriitor cu multe titluri de parenting la activ, nu e de aceeaşi părere. El nu foloseşte tonul dur, lucid, al autorilor „Nurtureshock”, ci apelează la exemple edificatoare şi un strop de umor, dar concluziile sale sunt la fel de îngrijorătoare: sistemul de recompense, la care apelează mulţi părinţi, are efecte superficiale şi este inutil pe termen lung, semănând, mai degrabă, cu o pedeapsă aplicată fără intenţie. “Pedepsiţi prin recompense” este o carte de parenting pe care nu o poţi rata!
  5. res_f37f094dc9e4f7b2633f83f9aa8ef2f2_450x450_33bCe ai spune dacă, în loc să te certe, să te admonesteze rece sau să te înveţe cu exemple şugubeţe, cartea ta de parenting s-ar limita doar să te îmbrăţişeze şi să îţi şteargă lacrimile de neputinţă, de epuizare, de teamă? Cuvintele pot mângâia şi pot transcede bariera paginii, ajungând la inima ta, mai ales atunci când sunt plăsmuite cu talent şi născute în suflet. Ioana Chicet-Macoveiciuc, autoarea blogului www.PrintesaUrbana.ro, povesteşte din propria experienţă de mămică, vorbind despre supărările şi crizele celui mic, despre libertatea pe care trebuie să i-o dăruieşti şi limitele sale, despre cea mai bună alimentaţie şi despre fericire, înainte de toate. „O să te ţin în braţe cât vrei tu şi încă o secundă” e mai mult decât o carte, e balsam pe suflet de părinte.
  6. Autor al seriei „Celor cinci limbaje”, scriitorul în vârstă de 79 de ani Gary Chapman şi-a demonstrat deja res_20c456c8f5896e5d75acbaec0d211c62_450x450_hjrmvaloarea în domeniul literaturii motivaţionale şi a conceput şi una dintre cele mai utile cărţi de parenting. Premisa sa e una pe cât de simplă, pe atât de revelatoare: îţi iubeşti cu intensitate infinită copilul, dar el nu ştie acest lucru, dacă nu i-o arăţi, folosind un limbaj inteligibil şi pentru el. Chapman prezintă părinţilor „Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor”: timpul tău, cuvintele de încurajare, darurile, serviciile sau alinturile, prin intermediul cărora îl vei înconjura pe cel mic cu iubirea ta nesfârşită, dar vei clădi şi o relaţie bazată pe încredere şi respect reciproce.
  7. Mult prea des, părinţii sunt formatori, ghizi, protectori, emiţători res_fa5f8cd279e3bc1cf3008f4657d26bed_450x450_7iumai dragostei absolute, dar nu şi prieteni sau tovarăşi de joacă. „Reţete de jocuri. De ce şi cum să te joci cu copilul tău” de Lawrence J. Cohen (psiholog, specializat în joc şi iniţiator al terapiei prin joc) este de părere că părinţii ar trebui să renunţe la masca autorităţii şi să îşi scoată la înaintare şi latura de copil, atunci când interacţionează cu prichindeii lor. Considerând că jocul poate cimenta ataşamentul şi sentimentul de siguranţă al copilului, el îl recomandă ca metodă de parenting cu beneficii nenumărate.

            Ce părere ai despre cărţile de parenting recomandate de noi? Scrie-ne şi spune-ne care sunt lucrările care te-au susţinut şi pe tine în postura de „cel mai bun părinte” al minunii tale!