În ultimii ani, literatura pentru tineri a luat tot mai multă amploare, cărţile din categoria Young Adult devenind bestsellere cu cifre de vânzări impresionante şi croindu-şi apoi loc în lumea aglomerată a cinematografiei, transformate în filme de succes. Drumul pavat de poveşti de dragoste adolescentine, născute sau nu sub o stea norocoasă, purtând sau nu o pecete de supranatural, este însă traversat şi de drame profunde, de meditaţii asupra vieţii şi de distopii întunecate. Noi îţi prezentăm în rândurile de mai jos 7 cărţi Young Adult pe care le poţi citi la orice vârstă, nu doar în adolescență!

  1. res_c476c9120507b8b59f36b45b56b5d5b4_450x450_j3f5Ce ne-am face fără cărţi?”- dacă ai impresia că această întrebare nu poate rezona decât în mintea unui om matur, te înşeli, deoarece una dintre cele mai profunde cărţi Young Adult ascunde în filele ei tocmai această cutremurătoare dilemă. „Hoţul de cărţi” de Markus Zusak urmăreşte aventurile protagonistei Liesel Meminger, o fetiţă care salvează cărţi arse de nazişti. Narată de Moarte, cartea este o meditaţie asupra vieţii, iubirii, războiului şi supravieţuirii, care nu are cum să nu atingă orice vârstă. Îţi garantăm că lacrimile ţi se vor împreuna în bărbie, oricâţi ani ar număra buletinul tău.
  2. „De veghe în lanul de secară” este unul dintre cele mai iubiteres_b39e959a8e3f56803bf833c9e9feb5c7_450x450_8djg romane ale tuturor timpurilor, iar echivalentul său în lumea cărţilor Young Adult devine „Jurnalul unui adolescent timid” de Stephen Chbosky. Îţi mai aminteşti acele momente în care „te simţeai infinit”, caracteristice adolescenţei, dar picurate, poate cu zgârcenie, în multe alte etape ale vieţii? Introvertit şi îndrăgostit de cărţi, Charlie caută melodia care să îi reflecte perfect zbuciumul din inimă, în casete cu compilaţii, dar găseşte dragostea, împărtăşită doar pe jumătate, prietenia şi un strop de maturizare. Acest bestseller a fost ecranizat într-un film cu Emma Watson şi se poate citi la orice vârstă, pentru că este, înainte de toate, un roman al neadaptaţilor.
  3. res_243ccc3c459bdaccc6fd727b93c3aa82_450x450_61gjNu îţi imagina că literatura Young Adult s-a născut cu Harry Potter. Dimpotrivă, cărţi scrise pentru cei mai tineri au existat încă de la începutul istoriei cuvântului scris, deşi popularitatea lor a explodat, într-adevăr, în ultimii ani. Unele dintre cele mai uluitoare opere fantastice au în centrul lor protagonişti tineri, care rimează atât de frumos cu prospeţimea lumilor noi, iar „O buclă în timp” de Madeleine L’Engle, este un adevărat clasic al genului, scrisă în 1963. Doi fraţi pornesc în căutarea tatălui dispărut, pe firul infinit al timpului şi al spaţiului, primind ajutor de la trei nemuritoare şi întâlnind, în tinereasca lor epopee, extratereştri, centauri şi diverse întruchipări ale răului. De citit la orice vârstă, pentru a ţine imaginaţia proaspătă, vie şi…flexibilă!
  4. Distopia a părăsit tărâmurile lipsite de speranţă ale literaturii clasice şi s-a jucat preţ de câteva cărţi şi cures_1a7da4c7551e00b4bd44cfe8efb27777_450x450_s3qp aparenta inocenţă a Young Adult. Nu face însă greşeala de a te aştepta la premise simpliste şi imaginează-ţi un stat al viitorului numit Opium, în care traficul şi consumul de droguri este permis şi chiar încurajat, conducătorul absolut poartă numele de El Patron şi creează clone pentru a-şi prelungi viaţa cu ajutorul organelor lor, iar protagonistul Matteo este unul dintre aceştia, trezit într-o lume atât de aproape de revoltă. Nu e aşa că premisa din „Casa scorpionului” de Nancy Farmer sună ispititor, la orice vârstă? Cartea a fost recompensată cu National Book Award for Young People’s Literature şi are şi o continuare, „Opium”.
  5. res_1641aaadd86377e40ed15d39c65ef137_450x450_23btUn mare merit al literaturii Young Adult este că tratează cu o sinceritate înduioşătoare problemele de actualitate ale umanităţii, fără a se pierde în cinismul care alterează uneori cărţile pentru „cei mari”. Autodescoperirea este o experienţă care se desfăşoară, în cea mai mare parte şi de cele mai multe ori, în adolescenţă, iar fenomenul transgender este resimţit cu o mai mare acuitate în anii prospeţimii. „If I Was Your Girl” de Meredith Russo spune povestea Amandei, o fată de 18 ani populară şi frumoasă, care ascunde însă un secret teribil: s-a născut cu un alt nume, o altă identitate şi un alt sex, cel al lui Andrew. Să ţină secretul, sau să ameninţe o viaţă aparent perfectă, strivind-o de povara sincerităţii? Trebuie să recunoşti că e o întrebare care te poate frământa la orice vârstă.
  6. Trebuie să recunoşti că marile capodopere Young Adult au în comun un amestec de seriozitate inocentă, deres_39b7e8a4490497da8b93797d5a344d05_450x450_iqfl umor înduioşător şi de dramă profundă, actuală, tangibilă. Sunt exact trăsăturile care descriu cel mai bine „Jurnalul complet adevărat al unui indian cu jumătate de normă” de Sherman Alexie. Cu un strop de încărcătură autobiografică şi suficient de mult bagaj emoţional, cât să îl facă relevant la orice vârstă, romanul ni-l prezintă pe Junior, un adolescent născut în rezervaţia de indieni, care se rupe însă de lumea lui pentru a-şi construi un viitor mai bun într-o şcoală de albi. Bineînţeles, protagonistul nostru experimentează de toate, de la discriminare la bullying, dragoste şi pierdere, probleme cu familie şi tentative disperate de a se integra, reuşite şi triumf adolescentin, dar şi dezolare şi sexualitate confuză. Veţi găsi aici nu doar întregul perimetru de emoţii al adolescenţei, cât al vieţii.
  7. res_fca132b42cd751bad17f41d4f0d8ea30_450x450_ap6qProbabil cel mai de succes roman pentru tineri de la Twilight şi Harry Potter încoace, „Jocurile foamei” nu putea lipsi de pe o listă de cărţi Young Adult a ultimilor ani. Nu o respinge din start, dacă nu ai citit-o, doar prin prisma popularităţii sale. Poate că nu e o capodoperă şi nici nu înoată în originalitate, dar este o carte pe care nu o poţi lăsa din mână: se pare că nici Stephen King nu a făcut-o. Premisa o ştim cu toţii: Katniss Everdeen trăieşte într-un Panem distopian în care 12 districte sunt supuse de un Capitoliu bogat, care selectează în fiecare an câte doi adolescenţi din fiecare, pentru a se lupta pe viaţă şi pe moarte în arenă, într-un concurs numit Jocurile foamei. Dacă încă nu ai citit-o, ancorează-te în perspectiva realităţii Young Adult cu povestea „fetei de foc”.

Care sunt cărţile tale Young Adult preferate? Ce părere ai despre selecţia noastră?