Ca să scrii trebuie să citești înainte: este una dintre cele mai răspândite concepții despre redactarea unei opere de ficțiune sau non-ficțiune. Scriitorii se nasc printre paginile răzlețe ale predecesorilor lor, devin ceea ce sunt îndrăgostindu-se de cuvinte, își descoperă sinele căzând în mrejele literaturii. În cazul scrisului, suntem convinși că poți învăța meserie atât prin propria muncă de descoperire, dar și apelând la autori deja faimoși, suficient de generoși încât să împartă cu tine trucurile, sfaturile sau obstacolele lor. Descoperă mai jos șapte cărți pentru viitorii scriitori, pe care orice om care năzuiește să publice ar trebui să le parcurgă.

Șapte cărți pe care orice viitor scriitor ar trebui să le citeascăDan C. Mihăilescu spunea că „Misterul regelui. Despre scris” este una dintre cele mai influente cărți despre literatură și cum se face ea și, ca de obicei, nu puteam să nu fim de acord cu marele critic literar. Stephen King se numără, fără urmă de îndoială, printre cei mai de succes scriitori ai momentului, care a creat de unul singur un întreg gen, a revoluționat televiziunea, literatura și lumea filmului. Deopotrivă eseu, dar și autobiografie, prima carte pentru viitori scriitori prezintă atât mecanismele lui King, ideile sale asupra propriei opere, cărțile și filmele care l-au influențat, dar și detalii senzaționale despre cititori și „pretențiile” lor. Cel care spunea, în mod aproape legendar, că nu scrii nici pentru bani, nici pentru faimă, nici pentru cuceriri, ci pentru a face pe cineva fericit, a influențat masiv opera multor altor scriitori. Dacă nu poți să cumperi decât o singură carte despre scris, fă să fie aceasta!

Șapte cărți pe care orice viitor scriitor ar trebui să le citeascăUtile nu sunt doar sfaturile despre cum să concepi un fir narativ, cum să plăsmuiești personaje credibile și complexe sau cum să îți cucerești cititorii, dar și cum să…nu! În „Cum să nu scrii un roman”, autorii vorbesc despre greșelile clasice pe care le-au comis mulți înaintași ai tăi, viitorul scriitor, care au rămas însă nepublicați. Cartea are un stil amuzant, abundă în ironie și sarcasm delicios, dar deține și o menire mult mai profundă: aceea de a te ajuta să realizezi singur unde ai greșit, înainte de a încăpea pe mâinile unui editor atroce. Și vine de la niște guru în domeniu: Howard Mittelmark a ocupat diverse funcții editoriale, iar Sandra Newman este autoare și profesoară de creative writing.

Șapte cărți pe care orice viitor scriitor ar trebui să le citeascăAnne Lamott este autoarea unui discurs TED fascinant, care a făcut istorie, dar și al unor cărți despre scris de-a dreptul minunate, între care „Cum înveți să scrii ficțiune pas cu pas. Sugestii despre scris și viață” este cea mai impresionantă. Vei aprecia stilul ei cald, optimist și amuzant, care conferă oricărui viitor scriitor încredere în sine, dar parabola celebră pe care nu ezită să o ofere de fiecare dată deține toată puterea de a te motiva. Astfel, Anne creionează cu precizie drumul pe care ar trebui să pornească orice viitor scriitor spunând povestea fratelui ei, chinuit pe când era mic de perspectiva de a scrie o lucrare despre păsări. Sfatul pe care îl primește de la tatăl său este universal valabil: „pasăre cu pasăre, prietene, ia-o pasăre cu pasăre”. Dacă aceste vorbe nu te determină să te apuci acum de scris, nu știm ce o va face.

Șapte cărți pe care orice viitor scriitor ar trebui să le citeascăCe stă la baza unei cărți bune? Creativitatea, vom fi cu toții de acord. Dar totuși, există rezerve infinite de creativitate și originalitate? Cel mai interesant răspuns ne vine de la Austin Kleon, în „Fură ca un artist! 10 lucruri pe care nu ți le-a spus Nimeni despre cum să fii Creativ”. Nu te teme, Kleon nu te invită la plagiat, dar te inspiră cu mesajul său pozitiv, convingându-te că, până la urmă, creativitatea nu e darul unui zeu intangibil, ci este pentru toți și peste tot. Ilustrațiile, exemplele și exercițiile sale îți vor fi de un real ajutor, dar afirmația următoare este cea care ne-a determinat să îi includem opera printre cărțile pentru viitori scriitori:Desenează arta pe care vrei să o vezi, începe afacerea pe care vrei să o conduci, cântă muzica pe care vrei să o asculți, scrie cartea pe care vrei să o citești” – un veritabil manifest pentru autenticitate.

Șapte cărți pe care orice viitor scriitor ar trebui să le citeascăCa să scrii o carte bună nu trebuie doar să fii as în principii și tehnici de redactare, ci și capabil să construiești personaje negative captivante. Ne îndrăgostim nu doar de eroii unei cărți, dar și de „răufăcătorii” săi, așa că a reuși să pătrunzi în mentalitatea lor complexă se poate dovedi un punct de răscruce. Învață de la cel mai bun, spunem noi: Niccolo Machiavelli. Deși „Principele” este studiată mai degrabă ca o operă de natură politică, ceea ce ne-a convins să o includem pe lista noastră este atemporalitatea sa. Opera de referință a italianului se numără printre cele mai bine realizate studii de caz asupra psihologiei umane (nu doar a celei malefice), așa că devine un must-read pentru orice viitor scriitor.

Șapte cărți pe care orice viitor scriitor ar trebui să le citeascăAșa cum am mai spus, un scriitor mare citește, înainte de toate, literatura de calitate. Multe voci afirmă că „Marele Gatsby” este una dintre cele mai mari opere ale umanității, dar suntem siguri că ai citit-o. Antrenează-te în meseria de vrăjitor de cuvinte cu un alt roman celebru al lui Fitzgerald, „Blândețea nopții”. Da, vei avea parte tot de aceeași viață mondenă eclectică, cu petreceri somptuoase și modă strălucitoare, dar ceea ce te va cuceri va fi stilul vibrant, potent, atât de plin de viață al americanului, unul dintre cele mai mari talente literare ale tuturor timpurilor.

Șapte cărți pe care orice viitor scriitor ar trebui să le citeascăNu ai putea fi un scriitor complet fără a stăpâni perfect gramatica. Da, știm, există corectori, iar talentul în stare pură nu ar trebui alterat de reguli plictisitoare de ortografie și punctuație…sau dimpotrivă? Noi suntem de părere că un strop de precauție nu strică și că deplina stăpânire a limbii materne nu e un atu, ci o obligație. Vei regăsi în „Limba română. Gramatică, fonetică, vocabular, ortografie și ortoepie” de Ion Popa și Marinela Popa o poezie ascunsă, care rivalizează cu cea a cărților pentru viitori scriitori de mai sus.

Tu ce părere ai despre lista noastră, de cărți pentru viitorii scriitori? Dacă nu consideri că ți s-ar putea potrivi vreodată această titulatură, ține cont de spusele lui King: scriitor de succes este acela care, orice ar redacta, este capabil să își plătească facturile cu salariul pe care îl primește pe post de retribuție.