Cu toții am trecut prin momente dificile, dar conștiința universalității sentimentului de a fi pierdut nu ușurează cu nimic acuitatea sa. Atunci când viața doare, pur și simplu, a căuta ajutor e prima noastră reacție, de instinct al supraviețuirii, dar câți dintre noi avem curajul de a ne recunoaște disperarea? Nici nu mai vorbim de cei ce nu au parte de sprijinul necesar sau care nu știu încotro să îl caute. În toate cazurile de mai sus, cartea este acel prieten înțelept care ascultă fără să judece, care oferă povețe sau o îmbrățișare caldă, fără a cere nimic înapoi. Descoperă mai jos care sunt cărțile care te alină, pe care să le citeşti când te simți pierdut!

Șapte cărți pe care să le citești atunci când te simți pierdutAi simțit vreodată că ești atât de pierdut încât strigi în întuneric, unde nimeni nu te poate auzi, ca și cum te-ai adresa unor oameni morți? „Scrisori de dragoste către cei plecați” de Ava Dellaira jonglează tocmai cu acest sentiment. Laurel e o adolescentă a cărei temă la engleză, aceea de a compune o scrisoare către o persoană decedată, îi deschide o cu totul altă perspectivă. Fata alege să „discute” astfel cu Kurt Cobain, pentru că muzicianul era preferatul surorii ei, care decisese la rândul ei să o părăsească prea devreme, sinucigându-se. Dar continuă experiența și va comunica prin intermediul cuvintelor nespuse cu Amy Winehouse sau Heath Ledger, reușind să treacă peste singurătate, peste evenimentele traumatizante ale vieții și să se redescopere. Cartea de debut a lui Dellaira a fost elogiată și comparată cu o stea căzătoare, cuvinte care vorbesc de la sine.

Șapte cărți pe care să le citești atunci când te simți pierdutPacea, iubirea, compasiunea pot părea concepte străine atunci când te simți pierdut, dar sunt cea mai bună cale de la lumină la întuneric. Iar unul dintre mecanismele care te pune în legătură cu sinele tău rănit, învățându-te cum să îl vindeci, este meditația. Matthieu Ricard ne explică în „The Art of Meditation” cum să ne redescoperim spiritualitatea prin tăcere, cum să practicăm contemplaţia profundă și să ne depășim durerea. Nu e nevoie să fii călugăr budist, ca el, nu e nici măcar necesar să crezi într-o putere superioară, cel puțin nu alta în afară de tine. Dar efectele se vor vedea, ne asigură autorul, o autoritate în domeniu.

Șapte cărți pe care să le citești atunci când te simți pierdutNoi ți-am mai povestit la „Cartea de la ora 5” despre cât de mult iubim „Anul gândirii magice” de Joan Didion, dar ți-o recomandăm mai ales atunci când te simți pierdut. Vorbind despre durere, despre pierdere și disperare, cartea ne prezintă drumul plin de obstacole pe care autoarea l-a traversat de la coșmar la eliberare: după ce soțul său a dispărut în urma unui infarct și a fost nevoită să își vegheze și fiica aflată între viață și moarte, protagonista știe că trebuie să își exorcizeze singură demonii și să își îndepărteze fantomele. E o mărturisire sfâșietoare, autentică, emoționantă, una care te va ajuta atunci când te simți pierdut.

Șapte cărți pe care să le citești atunci când te simți pierdutDe multe ori, nu suntem pierduți pentru că am traversat experiențe traumatizante, ci prin simplul fapt că trăim într-o societate atât de bulversantă ca a noastră. Îmboldiți cu știri false, înclinați să apreciem idoli artificiali și lipsiți de repere, ne stricăm compasul intern și ne descoperim dezorientați, lipsiți de direcție. O conversație sinceră despre sine, despre profunzimile noastre insondabile, singurele rămase adevărate, este ceea ce ne trebuie atunci. Printre cărțile care alină, „Despre inimă și alte eseuri” a lui Andrei Pleșu este un adevărat balsam pe suflet: poate că nu îți va oferi toate răspunsurile, dar îți va arăta că sunt și alții care simt ca tine!

Șapte cărți pe care să le citești atunci când te simți pierdutPrin dragostea față de tine, prin bunătatea arătată altora, prin puterea care zace ascunsă în tine și ajutorul unor autori nemuritori: ne place această rețetă de vindecat suflete pierdute, după chipul și asemănarea Mayei Angelou. Scriitoarea a cucerit milioane de cititori cu autenticitatea, pasiunea și emoțiile sale nefiltrate, iar în „I Know Why the Caged Bird Sings” își confruntă cu demnitate și umanitate demonii din copilărie. Descoperind încercările prin care a trecut ea, vei lua contact cu o carte care alină sentimentul de a fi pierdut fie doar și prin faptul că îl înțelege.

Șapte cărți pe care să le citești atunci când te simți pierdutAi simțit vreodată nevoia de a pleca undeva departe, de a te închide singur, undeva unde nimeni să nu te poată regăsi? E sentimentul căruia protagonistul din „Era să fiu eu”, Miles, îi dă curs, închizându-se în dormitorul gazdelor care îl invitaseră la cină. Deși Miles nu ne vorbește în mod direct, îl descoperim prin intermediul a patru personaje emblematice, fiecare o formă a sentimentului de „pierdere”, de la un bărbat singur, care vorbește cu mama sa moartă, la o bătrână care a fost închisă fără voia ei la azil și o fată de 10 ani mai deșteaptă decât oricine, dar izolată din cauza inteligenței ei. Viețile tuturor sunt atinse de Miles cel închis, dar și propria ta existență, într-o carte care alină, nominalizată la Man Booker Prize.

Șapte cărți pe care să le citești atunci când te simți pierdutÎn loc să căutăm cărți care să ne aline atunci când ne simțim pierduți, poate că ar trebui de fapt să ne concentrăm pe cauzele situației noastre. Ce părere ai dacă ți-am dărui la sfârșitul listei noastre de azi cheia pentru a lua cele mai bune decizii, atât la job, dar și în viața personală? Este vorba despre „Blink”, de Malcolm Gladwell, o carte revoluționară a literaturii motivaționale. Autorul vorbește despre importanța intuiției și a primelor impresii și promite să ne ghideze pe drumul spinos al subconștientului. Opera sa a fost numită o desfătare, așa că știi de ce trebuie să o încerci.

Tu ce părere ai despre lista noastră, a cărților care te alină atunci când te simți pierdut? Ce alte titluri ai putea adăuga pe ea?