Poveștile care ne mișcă până în străfundul sufletului, care rămân alături de noi din anii fragezi ai copilăriei până la vârsta maturității sunt cele speciale, cele care îmbracă lecții de viață în haine roz, inocente. Literatura pentru cei mici nu e lipsită de înțelesuri adânci, bogate, fiind de multe ori mai profundă, în simplitatea ei, decât operele noastre, de adulți. Inspirați de Ziua Copilului, îți oferim în rândurile de mai jos șapte cărți pentru copii emoționante, care ne smulg și acum lacrimi!

Șapte cărți pentru copii care ne emoționează și acumOscar Wilde nu a rămas în istoria literaturii doar datorită genialei „Portretul lui Dorian Grey”, dar și grație cărții pentru copii teribil de emoționante, „Prințul fericit”. Imaginează-ți un torent de superficialitate, un prinț nepăsător, care e transformat într-o statuie de aur la fel de imobilă precum inima sa. De data aceasta, viziunea cutremurătoare a supușilor săraci peste care domnise nu îl mai poate lăsa indiferent și, cu ajutorul unui rândunel ce îi servește de mesager, prințul-statuie ia o hotărâre care îi lasă cu ochii în lacrimi pe cei mici și pe cei mari deopotrivă.

Șapte cărți pentru copii care ne emoționează și acumNe oprim inimile asupra unui best-seller al literaturii pentru copii, „Mereu te voi iubi” de Robert Munsch. Scriitorul canadian a vândut peste 15 milioane exemplare dintr-una dintre acele cărți pentru copii emoționante, pe care o vei îmbrățișa la orice vârstă. Povestea mamei tinere, care îi cântă copilului său, promițându-i că îl va iubi mereu, devine încetișor istorisirea copilului care crește și se transformă în adult, și îți sfarmă inima cu unul dintre cele mai dulci-amare finaluri de carte din toate timpurile! E ca în viață!

Șapte cărți pentru copii care ne emoționează și acumUna dintre cele mai celebre cărți pentru copii emoționante pleacă de la o premisă înduioşătoare: dacă ai putea, totuși, să rămâi copil pentru totdeauna? Cu siguranță ai auzit de Peter Pan și este imposibil să nu fi resimțit gustul său nostalgic, recitind cartea la vârsta adultă sau captivându-ţi prichindelul cu ea. Pentru că, dincolo de tărâmul magic al Neverland-ului, de magia lui Tinkerbell și de farmecul lui Peter, stă un adevăr pe care ne e adesea greu să îl acceptăm: copilăria e pentru totdeauna pierdută!

Șapte cărți pentru copii care ne emoționează și acumIzolare, singurătate, absența iubirii părintești, dezolare profundă: cutremuraţi de toate aceste senzații pe măsură ce întoarcem paginile din „Secret garden” ne întrebăm cum de a fost totuși integrată la categoria cărți pentru copii. E adevărat, eroina sa, Mary Lennox, e răsfățată și încăpățânată și poate fi simbolul unui „așa nu” pentru toți copiii din lume, dar, pe măsură ce îi afli povestea, descoperind alături de ea misterele grădinii secrete, nu te poți abține să nu te lași pradă emoțiilor. Clasicul lui Frances Hodgson Burnett e o dovadă grăitoare a faptului că cele mai frumoase cărți sunt devorate la toate vârstele.

Șapte cărți pentru copii care ne emoționează și acumDacă te afli în căutarea unor cărți pentru copii emoționante, mai pline de lecții de viață decât orice exemplar de literatură self helf, „Micul prinț” de Antoine de Saint-Exupéry este poate cel mai bun răspuns. Povestea prințului care și-a părăsit micuța planetă din prea multă iubire, a vulpii înțelepte și a aviatorului prăbușit în Sahara a fost scrisă ca o critică la adresa lumii adulte, superficiale și lipsite de profunzime, dar deghizată într-o inocentă carte pentru copii. Micuțul Prinț te cucerește atunci când ești copil, dar îl înțelegi abia când ești adult, descoperind că lumea e frumoasă, așa stranie cum e, că singurătatea poate fi vindecată și că prietenia răsare în cele mai neașteptate locuri.

Șapte cărți pentru copii care ne emoționează și acumMargery Williams a scris „Iepurele de catifea” în 1922, imaginând o lume a jucăriilor care vorbesc, care speră și care sunt întrutotul loiale micilor lor stăpâni. Dacă îți sună a „Toy Story”, află că alegerea noastră de azi e chiar mai emoționantă! Iepurele de catifea este dăruit Băiatului de Crăciun și, deși nu e la fel de aspectuos ca alte jucării, câștigă inima micuțului. Dar Iepurele are alt vis: acela de a fi iubit cu adevărat de prichindel, pentru că atunci va prinde viață, cu adevărat, va fi REAL. Așa cum te aștepți, inima este pe cale să îți fie frântă, deoarece Băiatul se îmbolnăvește, iar existența Iepurelui de catifea este ea însăși pusă în pericol. Finalul, mai mult decât orice, e cutremurător: îți mai spunem doar că autoarea scrisese doar literatură horror până la apariția acestei cărți pentru copii emoționante, și cu siguranță vei înțelege de ce.

„Regele tuturor sălbăticiunilor”Șapte cărți pentru copii care ne emoționează și acum a fost deja votată cea mai iubită carte ilustrată pentru copii, dar, crede-ne, te va emoționa până la lacrimi la vârsta adultă, și are nevoie de doar 338 de cuvinte pentru a o face (în varianta în limba engleză). Max este pedepsit de către părinți pentru că s-a deghizat în lup și a întors casa pe dos și trimis la culcare fără a mai lua cina. Camera i se transformă însă într-o junglă, iar băiatul descoperă că a fost transportat pe tărâmul sălbăticiunilor, unde devine curând rege. Durere, furie, mâhnire, imaginație fecundă: sunt doar câteva dintre temele serioase ale acestei cărți pentru copii emoționante, pe care criticii nu au ezitat să o interpreteze chiar din perspectivă freudiană. E un must read, la orice vârstă!

Tu ai citit aceste cărți pentru copii emoționante? Le redescoperi altfel la vârsta adultă?