Iubirea e atotputernică, precum un tumult care te ia pe sus, irezistibilă. În același timp, ea se poate instala și subtil, indescifrabil chiar, punând stăpânire asupra sufletului cu pași tainici de pisică. Cum îi putem descifra cel mai bine ițele complicate? Descoperind-o nu doar prin dulcea experiență proprie, dar și prin ochii personajelor care au cedat farmecului său! Mai jos, ascultă de vocea captivată, supusă, sau, dimpotrivă, vag indiferentă, de personaje care și-au întâlnit perechea pentru prima dată!

Șapte personaje literare despre momentul în care și au întâlnit perechea„Mi se pare privirea ei așa strălucitoare / Că dă văpaie torței pe înserat / E chipul ei atât de fermecat / Ca un inel prețios de patrician /La o ureche de etiopian.” („Romeo și Julieta”, William Shakespeare)

Cea mai romantică poveste de dragoste din istoria literaturii nu putea începe altfel decât cu văpăi și strălucire orbitoare. Cititorul își pierde răsuflarea în pasajul în care Romeo își descrie pentru prima dată Julieta: atât de frumoasă și luminoasă, încât putea întrece în strălucire și torțele pe-nserat. E una dintre cele mai pasionante relatări despre instalarea sentimentului de dragoste în suflete!

„Nu mai era tânăr, dar nici nu se putea încă spune că e în vârstă. Putea să aibă treizeci şiȘapte personaje literare despre momentul în care și au întâlnit perechea cinci de ani. Nu-mi era deloc teamă de el, simţeam doar puţină sfială. Dacă ar fi fost un tânăr frumos, un erou de roman, n-aş fi îndrăznit să-l mai întreb ceva, deşi vedeam bine că nu-i fac nici o plăcere, sau n-aş fi cutezat să-i ofer servicii pe care nu le cerea.”(„Jane Eyre”, Charlotte Bronte)

Deși povestea de dragoste dintre Jane Eyre și Edward Rochester e la fel de tumultoasă, cu un strop de damnare, precum istoria plină de patos a lui Romeo și a Julietei, momentul în care aceste personaje și-au întâlnit perechea e, prin opoziție, mult mai rece. De data aceasta, dragostea își asumă menire de dăltuitor în piatră, nu de războinic cuceritor, și ia în stăpânire încet inimile celor doi protagoniști. Pentru Jane Eyre, Rochester nu e nici tânăr, nici bătrân, nu prea frumos, dar, poate cel mai important, nu îi inspiră deloc teamă!

Șapte personaje literare despre momentul în care și au întâlnit perechea„În acea noapte m-am îndrăgostit de o voce. Doar de o voce. Și nu am mai vrut să aud altceva” („Pacientul englez”, Michael Ondaatje)

Pentru Romeo, Julieta era strălucire pură, iar Jane Eyre reflecta cuminte la aspectul fizic al viitorului ei iubit. Dar dragostea nu e doar opera ochiului, ci și a auzului: Contele Almasy se îndrăgostește, mai înainte de toate, de vocea lui Katharine Clifton. E poate un indiciu subtil al stării ulterioare a pacientului, sau o simplă evocare a modului insolit în care iubirea își construiește, strategic, rețeaua cu care ia inimi în stăpânire: prin voce, prin ochi, prin senzații.

„Faptul că ea și el se înțelegeau fără cuvinte părea să îi aducă mai aproape decât ar fiȘapte personaje literare despre momentul în care și au întâlnit perechea făcut-o orice explicație” („Vârsta inocenței”, Edith Wharton).

Newland Archer și Contesa Olenska fac parte din galeria îndrăgostiților a căror poveste de dragoste se dovedește imposibilă, o flacără care se stinge sub apăsarea convențiilor sociale, dar primele pâlpâiri ale iubririi lor demonstrează din plin profunzimea sentimentelor care îi leagă. Tineri, frumoși, cei doi protagoniști din „Vârsta inocenței” se îndrăgostesc timid, lăsându-se mai degrabă captivați de o înțelegere mutuală, dincolo de cuvinte, decât uniți prin legăturile pasiunii carnale.

Șapte personaje literare despre momentul în care și au întâlnit perecheaHolly era pe scară și ajunsese la palierul ei, iar părul ei în toate culorile, tuns băiețește, cu șuvițe arămii, de un blond aproape alb sau galbene, lucea în lumina din hol. Era o seară caldă, aproape de vară, și Holly purta o rochie neagră, strâmtă, sandale negre și un colier de perle la gât. Cu toată silueta ei elegantă, fata avea un aer de om sănătos, care mănâncă zdravăn dimineața, un aspect îngrijit, care te ducea cu gândul la săpun și lămâie, iar în obraji în stăruia o nuanță trandafirie. Avea o gură mare și nasul în vânt. Ochelarii de soare îi ascundeau ochii. Era un chip care trecuse de vârsta copilăriei, fără a fi devenit însă de femeie. ” („Mic dejun la Tiffany”, Truman Capote)

Revenim la dragostea vizuală, cea care mușcă din suflet cu puterea farmecului celuilalt. Truman Capote deținea puteri de vrăjitor asupra cuvintelor, iar portretul pe care i-l realizează lui Holly Golightly, prin intermediul lui Paul Varjak, e uluitor în puterea sa de a evoca farmecul fetei. Departe de a fi elogios precum Romeo, dar nici placid în descrieri precum Jane Eyre, Paul reflectă perfect fascinația pe care Holly o trezește în toate sufletele, fiind atât de explicit, în relatarea sa de personaj care și-a întâlnit perechea.

„Lecţia nu s-a întrerupt, dar tânăra şi-a ridicat ochii ca să vadă cine trece prin dreptul ferestrei şi această privire întâmplătoare aȘapte personaje literare despre momentul în care și au întâlnit perechea dezlănţuit o iubire devastatoare, care, o jumătate de veac mai târziu, nu se stinsese încă.” („Dragostea în vremea holerei”, Gabriel Garcia Marquez)

Sunt povești de dragoste care încep greu, istorii care se aprind precum un foc de paie, dar și relații care se înfiripă timid, dar totuși cu puterea anticipativă a unui cataclism. Puțini autori ar fi reușit, cu măiestria regelui realismului magic, să cuprindă atâta forță de fascinație în doar două propoziții, aparent banale. Florentino Ariza și Fermina Daza întregesc tabloul de personaje care și-au întâlnit perechea pentru prima dată.

Șapte personaje literare despre momentul în care și au întâlnit perechea„Despre care vorbeşti? şi, întorcându- se, o privi o clipă pe Elizabeth, până ce, întâlnindu-i privirea, îşi plecă ochii şi răspunse cu răceală; e acceptabilă, dar nu destul de frumoasă ca să mă tenteze pe mine şi, în momentul de faţă, nu am poftă să dau atenţie tinerelor domnişoare neglijate de alţi bărbaţi.” („Mândrie și prejudecată”, Jane Austen).

Nu puteam încheia mica noastră listă, de personaje care și-au întâlnit perechea pentru prima dată, fără una dintre cele mai bune dovezi ale faptului că dragostea e cel mai capricios sentiment. „Acceptabilă, dar nu destul de frumoasă” sunt cuvintele cu care Darcy o gratulează pe inteligenta și curajoasa Elizabeth Bennet, iar cititorul se înfurie, se revoltă, se înduioșează și apoi capitulează: nimeni nu poate rezista dragostei.

Tu ce părere ai? Care dintre relatările acestor personaje care și-au întâlnit perechea pentru prima dată este favorita ta?