Personajele noastre preferate din cărţi sunt multidimensionale, la fel de vii precum oamenii pe care îi iubim, şi nu am putea cere mai mult de la ele. Cu toate acestea, nu putem să nu recunoaştem că, atunci când un erou este întruchipat aşa cum trebuie pe marele sau micul ecran, fericirea noastră este dublată. Pentru că cinstim Luna Femeilor, azi îţi prezentăm câteva personaje feminine din literatură în filme, interpretate magistral de actriţe talentate.

Șapte personaje feminine din literatură, jucate magistral pe marele ecranScarlett O’Hara este, fără urmă de îndoială, unul dintre personajele reprezentative ale literaturii universale. Complicată, complexă, parcurgând un drum veridic de la fata capricioasă şi răsfăţată la femeia independentă, puternică, irezistibilă, nu e de mirare că eroina a devenit visul oricărei actriţe în 1939, când studiourile au hotărât să aducă „Pe aripile vântului” pe ecrane. Mare a fost surpriza lumii cinematografice atunci când s-a aflat că cel mai râvnit rol al momentului îi fusese oferit unei necunoscute, aproape, mai celebră pentru legătura cu Laurence Olivier decât pentru cariera sa şi, mai presus de toate, o englezoaică. Dar, aşa cum timpul avea să o demonstreze, Vivien Leigh s-a dovedit a fi singura capabilă să o interpreteze pe Scarlett. Cu frumuseţea ei rece, dar totodată ispititoare, actriţa a transformat personajul într-unul nemuritor şi a fost recompensată şi cu un premiu Oscar pentru performanţa sa. Iar moştenirea sa va fi atemporală.

Șapte personaje feminine din literatură, jucate magistral pe marele ecranLa fel ca Vivien Leigh, şi Audrey Hepburn a avut probleme în a fi identificată cu cel mai celebru rol al ei, dar nu faima era de data aceasta problema capitală. Deja omagiată cu un premiu Oscar pentru „Roman Holiday”, Hepburn era adulată în Cetatea Filmului, însă nimeni nu şi-o imagina pe nevinovata actriţă jucând rolul lui Holly Golightly, o escortă de lux, într-o carte a cărei publicare fusese refuzată de mai multe ori din cauza subiectului controversat. Mai mult, nici Truman nu o voia pe Audrey în pielea protagonistei sale preferate, afirmând de câte ori avea ocazia că îşi scrisese cartea cu Marilyn Monroe în minte. În cele din urmă, partitura i-a parvenit lui Hepburn, şi nu numai: acum, când ne gândim la „Mic dejun la Tiffany”, cei mai mulţi dintre noi nu avem în minte profilul eroinei din carte, cu păr tuns pixie, în mai multe nuanţe de blond, ci rafinamentul şi strălucirea şatenei Audrey.

Șapte personaje feminine din literatură, jucate magistral pe marele ecranContinuăm lista noastră, a personajelor feminine din literatură în filme, jucate magistral, cu una dintre cele mai reprezentative: Elizabeth Bennett. Celebra eroină a lui Jane Austen a avut parte de o mulţime de interpretări, dar cea mai reuşită rămâne a actriţei Keira Knightley, în adaptarea cinematografică din 2005. Britanica a fost nominalizată la Premiile Oscar pentru performanţa ei, reuşind să reliefeze perfect puterea, independenţa, demnitatea lui Elibabeth. La fel ca în cazul rolurilor de mai sus, performanţa a fost pusă la început sub semnul întrebării, mulţi fani afirmând că frumuseţea lui Knightley era prea evidentă pentru a o putea juca pe protagonista lui Austen, care strălucea mai degrabă prin intelect şi personalitate decât prin fizic, dar aceste îndoieli s-au dovedit în cele din urmă nefondate.

Șapte personaje feminine din literatură, jucate magistral pe marele ecranBridget Jones este, fără urmă de îndoială, una dintre eroinele considerate patrimoniu naţional de către poporul britanic. Tocmai de aceea, şocul a fost imens atunci când, în 2000, producătorii responsabili cu adaptarea pe marile ecrane a hitului „Jurnalul lui Bridget Jones” de Helen Fielding au anunţat că interpreta rolului principal va fi…o americancă. Însă, din nou, Renee Zellweger s-a dovedit a fi alegerea perfectă. Actriţa şi-a însuşit un accent englez perfect şi s-a îngrăşat câteva kilograme bune pentru a lua locul delicioasei, anxioasei şi neîndemânaticei Bridget, dar totul a meritat: Renee a fost nominalizată la toate premiile importante, inclusiv Oscar şi Globurile de Aur pentru performanţa ei.

Șapte personaje feminine din literatură, jucate magistral pe marele ecranThe Help” („Culoarea sentimentelor”) de Kathryn Stockett aduce la înaintare un ansamblu feminin pur şi simplu senzaţional, iar adaptarea cinematografică nu s-a lăsat mai prejos, din fericire. Beneficiind de aportul adus de nume mari ale filmului, precum Emma Stone, Viola Davis, Jessica Chastain şi Allisson Janney, pelicula a strălucit însă mai ales graţie jocului Octaviei Spencer. În rolul lui Minny Jackson, o femeie de serviciu-fată în casă de culoare, aprigă, netemătoare şi cu un talent extraordinar de a găti şi de a spune lucrurilor pe nume, Octavia Spencer face unul dintre rolurile carierei sale, pentru care a fost recompensată inclusiv cu auritul Oscar.

Șapte personaje feminine din literatură, jucate magistral pe marele ecranAtunci când o vezi prima dată pe Rooney Mara, nu poţi crede că delicata şi frumoasa actriţă ar putea intra în pielea uneia dintre cele mai extraordinare protagoniste feminine ale tuturor timpurilor, Lisbeth Salander din „The Girl with the Dragon Tattoo”. Inteligentă, un hacker genial fără frică, Lisbeth se luptă pentru dreptate şi pentru principiile ei până în pânzele albe, dar ceea ce o face de neuitat este vulnerabilitatea ei, trecutul zbuciumat. În mod miraculos, Mara s-a transformat perfect în interpretare, pentru care a fost nominalizată, aşa cum ne aşteptam, la un Premiu Oscar în 2012.

Șapte personaje feminine din literatură, jucate magistral pe marele ecranNu am fi vrut să lipsim topul nostru de un personaj semnificativ al literaturii Young Adult, mai ales că reprezintă o excepţie de la regulă. Katniss Everdeen nu are nimic în comun cu eroinele romantice şi sensibile. Fără a fi deloc sexualizată, protagonista e introvertită, curajoasă, inteligentă şi plină de pasiune. Nu se opune doar unui sistem represiv, ci inspiră o rebeliune în toată puterea cuvântului. A fost rolul care a propulsat cariera lui Jennifer Lawrence: prin „Jocurile foamei”, actriţa a depăşit teritoriul filmelor indie de Oscar şi şi-a arătat puterea de atracţie într-o franciză. Se pare că legea esenţială pentru ca un personaj feminin din literatură să fie jucat magistral în film este aparenta „nepotrivire”: alegerea lui Lawrence a fost criticată de fani, din cauza diferenţelor fizice, dar jocul ei a pus capăt tuturor împotrivirilor.

Tu ce părere ai de aceste personaje din literatură în filme, jucate magistral de mari actriţe? Cu ce alte exemple al îmbogăţi lista noastră?