Sunt puține locuri în care dragostea își găsește adăpost mai confortabil ca în literatură! Romantizată sau, dimpotrivă, adusă cu picioarele pe pământ prin cele mai frumoase cuvinte, iubirea nu are pereche în cărți. Azi vorbim însă despre fațetele ei mai puțin obișnuite, despre acele povești neconvenționale de iubire care ne-au răpit inima și suflarea!

Șapte povești neconvenționale de iubire din literaturăS-a instalat preconcepția că cea mai frumoasă dragoste trebuie să fie tânără, fragedă. Dar, oricât de tare i-am admira pe Romeo și Julieta, nu putem să rămânem indiferenți în fața farmecului poveștii neconvenționale de iubire din „Suflete în noapte” de Kent Haruf. Vei face cunoștință în acest roman superb, înduioșător, cu doi vecini singuratici, trecuți demult de prima tinerețe, Addie și Louis, văduvi într-un mic orășel de câmpie american. Hotărând să lupte împotriva singurătății ca prieteni, petrecându-și nopțile împreună, cei doi protagoniști se îndrăgostesc, dar, în loc să celebreze acest miracol al vieții, trebuie să s confrunte acum cu oprobriul societății. E o carte fabuloasă, în care nu te vei putea împiedica să verși măcar o lacrimă.

Murakami nu e degeaba unul dintre cei mai iubiți scriitori ai perioadei contemporane: Șapte povești neconvenționale de iubire din literaturăjaponezul descrie dragostea cu o profunzime și o autenticitate de care puțini sunt capabili. În „Pădurea norvegiană”, iubirea e impregnată de moarte și are atârnată deasupra capului implacabila sabie a tragediei. Toru și Naoko sunt doi tineri care se îndrăgostesc după moartea lui Kizuki, cel mai bun prieten, respectiv iubitul, iar povestea lor pare de la început condamnată. Pasiunea le este decimată de probleme mentale ale lui Naoko, de sentimentul fatalității specific oriental, dar și de senzația ascuţită de însingurare, de izolare. Lasă-te cuprins de vraja unei povești sensibile, de o uluitoare frumusețe!

Șapte povești neconvenționale de iubire din literaturăAi spune că o iubire cu pecetea epocii moderne e oricum, numai neconvențională nu, dar „Proiectul Rosie”, de Graeme Simsion, reușește să fie exact așa. Intră în scenă Don Tillman, un profesor de genetică, arătos și inteligent, care nu izbutește însă să își găsească o soție pe măsura calităților sale. Hotărăște să recurgă la mijloace științifice și concepe „Proiectul Soția”, care să îl ajute să ajungă la femeia potrivită eliminându-le întâi pe toate cele nepotrivite: fumătoare, ignorante, homeopate, și așa mai departe. Atunci când o întâlnește pe Rosie, care însumează toate aceste „defecte” de mai sus, și hotărăște să o ajute prin intermediul unui nou proiect să își găsească tatăl biologic, va descoperi că iubirea are puteri ascunse și că e…salvatoare. Romanul e cald, amuzant, exact ceea ce îți trebuie atunci când visezi la o iubire deloc melodramatică.

Iubirea e eternă, e universală, ia cele mai felurite forme și întruchipări. Iar una dintre cele Șapte povești neconvenționale de iubire din literaturămai frumoase definiții ale ei este oferită de o pereche neconvențională, cea alcătuită de un băiețel și..un măr. „Pomul cel darnic” de Shel Silverstein e o poveste clasică pentru copii, ceea ce o face, prin urmare, extrem de potrivită pentru un adult. De la primele semințe care rodesc în suflet până la fructele cărnoase și implacabila veștejire, dragostea e analizată cu candoare și cu atâta emoție, încât nu are cum să nu își pună amprenta pe inima ta.

Șapte povești neconvenționale de iubire din literaturăA cincea poziție de pe lista noastră de povești neconvenționale de iubire este ocupată de o carte ecranizată într-un film de Oscar. Și nu în unul oarecare, ci în cel care a transformat-o pe Jennifer Lawrence din Katniss Everdeen într-o actriță cu pretenții la Hollywood: „The Silver Linings Playbook” de Matthew Quick. Fie că ai văzut sau nu filmul, este musai să citești și cartea. Pat, recent ieșit dintr-un spital psihiatric, e convins că își va depăși problemele mentale cu ajutorul sportului și al convingerii că viața e un film regizat de Dumnezeu, încheiată cu happy end. Principalul său obiectiv, acela de a-și recuceri soția, e adus la îndeplinire cu ajutorul lui Tiffany, o văduvă cu o personalitate explozivă, iar cei doi formează una dintre cele mai captivante și mai neconvenționale perechi pe care ne-a fost dat să le vedem în lumea filmului și a cărților, deopotrivă.

Gabriel Garcia Marquez, inventatorul realismului magic sud-american, este autorul uneia dintre cele mai romantice povești de dragoste Șapte povești neconvenționale de iubire din literaturăale tuturor timpurilor, „Dragostea în vremea holerei”. Gândește-te la iubire interzisă, obsesivă, la personaje pe care te lupți să nu le detești, dar pe care ajungi în mod invariabil să le îndrăgești. Florentino Ariza și Fermina Daza devin protagoniștii unei povești de iubire neconvenționale, care începe prea devreme, se pierde pe drum și se reînfiripă poate prea târziu. E una dintre cele mai atipice și mai romantice cărți de dragoste ale tuturor timpurilor, vibrând de talentul marelui scriitor sud-american.

Șapte povești neconvenționale de iubire din literaturăPlonjăm din nou în lumea tehnologiei reci, parcă lipsite de suflet a prezentului, pentru a te convinge că dragostea există cu o poveste neconvențională. Sam Elling e protagonistul din „Adio, deocamdată” a lui Laurie Frankel: lucrează pentru o companie de dating online, dar revoluționează societatea atunci când descoperă algoritmul prin care oricine poate să își întâlnească sufletul pereche. O găsește astfel pe femeia sa ideală chiar în persoana unei colege, Meredith, dar este obligat din nou să apeleze la tehnologie atunci când perechea sa intră în depresie din cauza morții bunicii. Concediat și disperat, Sam concepe un nou program, unul care recreează în lumea virtuală ființele dragi dispărute, pentru a ajuta oamenii să treacă mai ușor peste pierdere. Asociază dragostea cu amărăciunea și cu comedia într-o poveste de iubire neconvențională!

Tu ce părere ai despre aceste povești neconvenționale de iubire? Ce alte titluri ai adăuga pe lista noastră?