Ziua de astăzi este, poate, una dintre cele mai frumoase sărbători laice de celebrat. Ziua Internațională a Fericirii, o sărbătoare de dată relativ recentă (din 2012) inițiată de ONU, ne aduce aminte an de an că avem o datorie: în ciuda tuturor încercărilor prin care trecem, e bine să nu renunțăm să ne dăruim cât mai multe clipe frumoase, fericite, în viață. O îmbrățișare sau un zâmbet nu costă nimic, iar bunăvoința este și ea „gratuită”. Cu toții ne dorim să fim mai fericiți, dar uneori ne pierdem speranța că vom reuși vreodată. De Ziua Internațională a Fericirii să ne îndreptăm atenția spre 3 cărți pe măsură, în care autorii ne vorbesc despre valori pe care, dacă le obținem, suntem un pas mai aproape de acest ideal.

Cartea înțelepciunii” de Dalai Lama, cu siguranță, se încadrează în această categorie. În stilul său accesibil, plin de umor, liderul spiritual tibetan ne vorbește despre puterea înțelepciunii, care, dacă este aplicată în viața de zi cu zi, are un efect uriaș asupra stării noastre de bine. Mesajul lui Dalai Lama este despre importanța dragostei, a compasiunii și iertării, valori cu efect transformator atât asupra minții, cât și a emoțiilor pe care le vom experimenta. În cele patru capitole ale cărții, liderul spiritual tibetan ne vorbește despre mulțumire, bucurie și stare de bine, despre confruntarea cu moartea, controlul furiei și al altor emoții negative și despre ce efecte are gestul de a dărui, dar și de a primi. Poate părea ciudat și puțin probabil ca un discurs care include și teme grave (ca moartea sau emoțiile negative) să ne facă măcar cât de cât fericiți. Însă Dalai Lama se raportează la viețile noastre reale, agitate, stresante, confruntate adesea cu frustrări, nemulțumiri și tot felul de alte emoții distructive. În stilul său simplu și profund totodată, liderul spiritual tibetan ne oferă sfaturi despre cum să ne găsim echilibrul interior, mulțumirea și cum să gestionăm furia, prin transformarea minților și a emoțiilor noastre. Însuși modul în care Dalai Lama se adresează cititorilor ne va da o stare de bine și vom simți nevoia să revenim adesea asupra frazelor sale pline de înțelepciune.

O carte potrivită pentru a celebra Ziua Internațională a Fericirii este „Arta de a iubi” a psihanalistului Erich Fromm. Căci nu iubirea este unul dintre sentimentele care ne fac să experimentăm fericirea? Bineînțeles, există însă și niște condiții. Prima dintre ele este să existe o rezonanță afectivă între parteneri. În cartea sa, Erich Fromm ridică ștacheta foarte sus în încercarea de a descrie ce înseamnă arta de a iubi, cu adevărat. Putem constata, cu surprindere, că este chiar mai complicat decât ne-am fi așteptat. Însă de calitatea și rafinarea acestui sentiment depinde și împlinirea pe care o vom simți alături de persoana iubită. Autorul ne avertizează clar dintru început: „Lectura acestei cărți va dezamăgi pe toți cei care se așteaptă la o simplă instruire în arta de a iubi”. Erich Fromm ne demonstrează că iubirea este o artă, iar dacă vrem să o deprindem este nevoie de perfecționarea anumitor calități. În prima parte a cărții, psihanalistul de origine germană dezvoltă o teorie a iubirii și detaliază tipurile acesteia: iubirea frățească, iubirea maternă, cea erotică, iubirea de sine și cea pentru Dumnezeu. Observă totodată și „dezintegrarea iubirii în societatea contemporană”. În cea de-a doua mare secțiune a cărții, Erich Fromm ne vorbește despre practica iubirii, care cere cultivarea anumitor calități. Disciplina, concentrarea, răbdarea și preocuparea majoră sunt necesare pentru deprinderea artei de a iubi, iar alte calități obligatorii sunt credința, curajul și preocuparea activă pentru persoana iubită. Erich Fromm atrage atenția asupra faptului că cei care nu se iubesc pe sine sau doar pe sine au mult de învățat pentru a deprinde arta de a iubi. În viziunea psihanalistului german, „iubirea înseamnă uniune cu condiția păstrării propriei integrități, a propriei individualități. În iubire, apare paradoxul că două ființe devin una și rămân totuși două”.

O carte pe care o vom parcurge cu plăcere, potrivită și aceasta pentru a sărbători Ziua Internațională a Fericirii în mod activ este „Nietzsche pentru stresați” de Allan Percy. Filozofia are capacitatea de a ne schimba perspectiva asupra vieții. Așadar, cele „99 de pilule de filozofie radicală pentru a ține mintea trează” selectate din gândirea filozofului german Friedrich Nietzsche și comentate de Allan Percy ne vor fi de un real folos. Aceasta pentru că autorul așază „pilulele” de filozofie în lumina vremurilor moderne, oferindu-ne astfel strategii de a surmonta dificultățile vieții de zi cu zi. În prologul cărții, autorul ne prezintă conceptul care stă la baza volumului pe care-l semnează, dar și date din biografia filozofului german. Cele 99 de pilule de filozofie radicală sunt comentate de Allan Percy și completate cu referiri la ideile altor filozofi, scriitori sau psihologi, exemple din cărțile de temelie ale marilor religii sau pure anecdote. Foarte util este și capitolul despre filozofie ca terapie, aceasta putând fi sursă de inspirație de câte ori suntem la o răscruce a vieții. „Visurile sunt proiectate de arhitectul care sălăşluieşte în sufletul nostru, dar pentru a le transforma în realitate trebuie să-l trezim pe zidarul din noi” se spune la un moment dat în „Nietzsche pentru stresați”. Cât de adevărat! Dacă nu perseverăm pas cu pas pentru a ne îndeplini visele, acestea rămân, cel mai adesea, în stadiul de proiect.

Dintre acestea cărți pe care ați alege-o s-o citiți? Care considerați că vi s-ar potrivi?