Pe 21 mai celebrăm una dintre cele mai importante sărbători ale creştinătăţii ortodoxe, respectiv Sfinții Împărați Constantin și Elena. Fiul a fost sanctificat de Biserică pentru că a pus capăt pentru totdeauna persecuțiilor creștinilor și a stabilit creștinismul drept una dintre religiile oficiale ale Imperiului. De partea cealaltă, Elena era credincioasă ferventă, despre care legenda spune că ar fi descoperit crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos, în timpul unui pelerinaj la Ierusalim. Împreună, cei doi se numără printre cei mai importanți sfinți, iar numeroși români au fost botezați cu numele lor. Nu e de mirare că sunt răspândiți și în operele scrise, iar noi îți povestim azi despre 4 dintre ei: Elene și Constantini din literatură.

Sărbătorim cei mai celebri Elene și Constantini din literaturăUna dintre cele mai celebre Elene ale tuturor timpurilor nu a fost creștină. Considerată a fi cea mai frumoasă femeie din lume, Elena din „Iliada” lui Homer e fiică de zeu, însuși Zeus fiind considerat tatăl său, iar mamă-i e Leda. Renumită pentru farmecele sale fizice, Elena e căsătorită cu Menelau, dar nefericită în această uniune. În același timp, Paris, Prințul Troiei, este pus de cele trei zeițe, Atena, Afrodita și Hera, să o aleagă pe cea mai frumoasă din ele, și o indică pe protectoarea dragostei, tocmai pentru că aceasta i-o promite pe Elena în dar. Paris o răpește și astfel izbucneşte conflictul cunoscut în istorie drept Războiul troian, respectiv atacul, cetății asiatice de către puteri grecești unite, având ca pretext recuperarea Elenei de către soțul părăsit. Elena lui Homer e o ființă misterioasă, ale cărei dorințe sunt rareori exprimate, un simbol al frumuseții, grației și seducției feminine, dar și al instabilității pasiunilor. Nemulțumită de Menelau, îndrăgostită pare-se de Paris, va ajunge să se căsătorească și cu fratele acestuia, Deiphobus. În mare parte, la Homer ea rămâne însă o figură demnă, ce ajunge să regrete alegerile făcute și care se va reuni cu Menelaus. În statele grecești antice, Elena va fi adulată aproape ca o zeiță, dar renumele ei e pătat în timpul Evului Mediu, atunci când e văzută precum întruchiparea seducției, a păcatelor carnale, a morții și a descinderii în Infern, așa cum apare în „Doctor Faustus” al lui Christopher Marlowe. Abia în timpul Renașterii ilustra Elena e „salvată”, fiind acum considerată victima unei răpiri și chiar a unui viol. Oricare e interpretarea pe care o oferi mitului ei, nu putem nega faptul că rămâne una dintre cele mai celebre Elena din istorie.

Sărbătorim cei mai celebri Elene și Constantini din literatură

Tot pe același piedestal al perfecțiunii fizice, dublate însă și de desăvârșire morală, este conturată Ileana lui Mircea Eliade. Protagonista  din „Nuntă în cer” dă dovadă de același mister precum Elena din Troia, dar nu e nici seducătoare, nici păcătoasă, ci pură și nevinovată. Dubla poveste de dragoste cuprinsă în roman are drept eroine aceleași ființe aparent perfecte, simbol al feminităţii, dar cu o poveste diferită. Ileana e iubirea scriitorului Mavrodin, care o întâlnește la o petrecere banală și se îndrăgostește mai întâi de grația, eleganța și frumusețea ei, și apoi de prezența discretă și de inteligența remarcabilă. Relația lor devine curând un simbol al dragostei ideale, al acelei contopiri dintre două ființe ce pot deveni astfel eterne, nemuritoare, una singură. Însă deznodământul pe care Eliade îl oferă poveștii nu e deloc unul fericit; Ileana își dorește un copil, în timp ce Mavrodin se simte acaparat, asfixiat de iubirea care îl împiedică să mai creeze. Sacru și profan, creație pământească și divină, iubire cerească și carnală, toate se lovesc într-una dintre cele mai frumoase povești de dragoste din literatură română și universală, în care Elena (Ileana) e din nou arhetip al feminității și perfecțiunii, dar nu și al fericirii.

Sărbătorim cei mai celebri Elene și Constantini din literaturăDupă ce am vorbit despre două Elene celebre din literatură, să descoperim și unul dintre Constantini. Am analizat în rândurile de mai sus un poem epic, un roman de dragoste și e timpul să ne îndreptăm către benzile desenate. Constantine e un personaj poate atipic în universul DC Comics: un detectiv specializat în ocult, care luptă cu demoni și personaje supranaturale și jonglează cu influența Raiului și a Iadului pe pământ. Cinic, dur, ironic, Constantine are puteri de vrăjitor pe care rareori le folosește. Dincolo de sarcasm, antieroul e prezentat însă ca un apărător al umanității, care rezonează mai ales cu sufletele pierdute, cu cei aflați în situații disperate, pe marginea prăpastiei. Un aspect mai puțin cunoscut despre celebrul personaj de comics-uri este legat de sursa de inspirație: se pare că John Constantine l-a avut drept model pe nimeni altul decât cântărețul britanic Sting. Constantine apare în seriile Hellblazer și Constantine, dar, dacă te-a cucerit în rândurile de mai sus, îl poți admira și în serialele TV Arrow (CW) și în seria anulată de NBC Constantine și reluată apoi pe CW Seed.

Sărbătorim cei mai celebri Elene și Constantini din literatură

Încheiem seria de Elene și Constantini din literatură cu un personaj diferit de tot ce am văzut mai sus. După ce am invitat un simbol antic al frumuseții, un personaj caracterizat prin perfecțiunea feminină și versiunea iubirii idealizate a la Eliade, ne scufundăm acum în normalitate. Helen din „Jurnalul unui adolescent timid” e mătușa protagonistului Charlie, „persoana lui favorită din lumea întreagă”, așa cum e caracterizată. Sora mai mică și mai neliniștită a mamei, Helen e în același timp mătușa cool pe care copiii o adoră și cu care se distrează de minune, dar și un personaj tulburat, un suflet zbuciumat al cărui impact asupra narațiunii e covârșitor. Molestată sexual de către un prieten de familie în copilărie și de către unii dintre iubiții săi, Helen suferă de depresie de la o vârstă fragedă și ajunge să se sinucidă deoarece nu mai suportă durerea. Abia spre finalul romanului, personajul va fi subiectul unei revelații din partea lui Charlie, ceea ce șochează profund cititorul. Iată că nu toate Elenele trebuie să fie perfecte!

Cu ce alte exemple ai putea completa lista noastră de Constantini și Elene din literatură? Îți spunem „La mulți ani”, dacă îți sărbătorești ziua numelui cu această ocazie, și lectură plăcută!