Îți alcătuiești cu atenție lista de sărbătoriți pe care să îi feliciți cu ocazia Sfântului Andrei? Nu uita și de eroii preferați din literatură! Ca de fiecare dată, noi îi invităm și pe protagoniștii cărților favorite în viața noastră și le acordăm aceeași importanță precum prietenilor în carne și oase. Alătură-ni-te: să le urăm un sincer „la mulți ani literari” celor mai celebri Andrei din cărți!

Sărbătorim sfinți în literatură: Andrei celebri din cărțiÎncepem cu cele mai înalte nobile ranguri în galeria personajelor noastre cu nume de Andrei! Unul dintre cei mai memorabili protagoniști din literatură, care și-ar serba ziua onomastică pe 30 noiembrie la noi, este Prințul Andrei Bolkonski din „Război și pace”. Creația lui Tolstoi este unul dintre puținele personaje din monumentala epopee care nu e inspirat din nicio figură reală, ceea ce nu înseamnă nici pe departe că nu ne impresionează cu complexitatea sa. Cinic, rece la începutul romanului, decepționat de trivialitățile vieții și considerând că nu poate conferi sens existenței sale decât prin experiența militară, Prințul Andrei este dezamăgit și de persoana pe care o admiră și al cărui combatant devine, Napoleon. Reîntors în Rusia, se apropie de Contele Pierre Bezukhov, care reprezintă, la nivel filosofic și conceptual, opoziția sa. Andrei se îndrăgostește de Natasha Rostova și revine încet, încet la viață, reînvățând să aprecieze micile sale plăceri, însă trădarea suferită din partea acesteia îl oțelește din nou. Ce e extraordinar este finețea și autenticitatea cu care Tolstoi surprinde toate aceste trăiri interioare, cu acea profunzime și delicatețe specifică rușilor, care îl transformă pe Prințul Andrei într-un erou aproape tragic, o figură nobilă „bigger than life”. Sunt exact trăsăturile pe care le așteptam de la prima noastră apariție pe lista de Andrei celebri din cărți.

Sărbătorim sfinți în literatură: Andrei celebri din cărțiAvansăm de la unul dintre cei mai mari eroi ai literaturii universale la un protagonist autohton, apărut într-o operă pe care poate nu o onorăm suficient. Eliade, dincolo de activitatea de istoric al religiilor, este autorul unei proze fantastice, în care miticul și profanul se împletesc, iar dragostea este un sentiment aproape magic, care se murdărește însă la contactul cu realitatea de zi cu zi. Este definiția poveștii ce îl are drept protagonist pe Andrei Mavrodin, „Nuntă în cer”. Narator al primei părți a romanului, Mavrodin este un scriitor apreciat, de renume, din Bucureștiul interbelic, o figură care împrumută din finețea și caracterul intelectual al întâiului nostru reprezentant de pe lista de sărbătoriți. Interiorizat, inteligent, el se îndrăgostește cu o pasiune cum numai la Eliade puteam regăsi atunci când o întâlnește pe Ileana. Iubirea lor devine covârșitoare și putem adăuga sensibilitatea atotputernică pe lista trăsăturilor de caracter dominante în cazul personajelor cu nume de Andrei. Dar, așa cum reputatul scriitor ne-a învățat, realitatea vine să zguduie peisajul idilic al dragostei. Mavrodin se simte sfâșiat de iubire, incapabil să mai scrie atunci când toată atenția îi este reclamată de femeia pe care o îndrăgește mai mult decât orice. Completăm astfel tabloul celui de-al doilea Andrei al nostru, un om prins între iubire și datorie.

Sărbătorim sfinți în literatură: Andrei celebri din cărțiDacă primele două personaje de pe lista noastră de Andrei celebri din cărți au avut multe puncte în comun, ne întoarcem la 180 de grade cu cel de-al treilea, Andrew Parrish din „Niciodată împreună?”. Atacăm acum un nou gen literar, New Adult, un Young Adult care nu se mai teme de pasiunea scenelor senzuale. De data aceasta, protagonistul nu mai este intelectual, cuprins în sferele înalte ale cunoașterii sau un nobil cinic, decepționat de viață, ci pare inițial surprins în două adjective cu forță de clișeu: sexy și provocator. Eroina Camryn Bennett se hotărăște să renunțe la 20 de ani la viața ei bine ordonată și pleacă din orașul natal doar cu telefonul mobil și câteva obiecte absolut necesare pentru a întâlni neprevăzutul. Îl găsește pe „Andrei” al nostru, care o subjugă și o învață să trăiască pentru prima dată clipa, să se dăruiască aventurii. Bineînțeles, romanul lui J.A. Redmerski aduce și un strop de suspans, atunci când aflăm că Andrew are un secret întunecat, ceea ce scapă personajul din capcana banalității și îl face demn de a fi inclus pe lista noastră de sărbătoriți. Best seller New York Times, „Niciodată împreună” este gata să îți livreze o nouă variantă literară de „Andrei”, diferită, dar la fel de fascinantă precum cele de mai sus.

Sărbătorim sfinți în literatură: Andrei celebri din cărțiNe scuturăm de romantism și invităm de această dată pe lista de Andrei celebri din literatură pe unul care și-a ascuns numele. Este vorba despre Ender Wiggin, protagonistul-copil cu veleități de general în bătălie din distopia premiată cu dublul magic Hugo și Nebula, „Jocul lui Ender”. Chiar dacă adaptarea cinematografică după opera lui Orson Scott Card nu s-a bucurat de prea mult succes, noi te sfătuim să nu ratezi cartea, deoarece vei avea parte de o experiență antrenantă, cu totul diferită de film. Andrew Thomas Wiggin e protagonistul seriei Ender și a fost conceput pentru a deveni student în Școala de Luptă și a învăța să se bată de la o vârstă fragedă, cu scopul de a servi apoi în război. Genial, rece, neîndurător, dar singuratic și afectat de copilăria sa dură, Ender e genul de protagonist complex, care uluiește prin maturitate și care își regăsește cu onoare locul în colecția noastră de Andrei, chiar dacă puțini cititori sau fani îl mai țin minte după numele său adevărat.

Tu ce părere ai despre lista noastră de sărbătoriți? Care dintre acești Andrei celebri din cărți este preferatul tău?