Pentru orice iubitor de beletristică, sintagma „cartea e mai bună decât filmul” e de la sine înţeleasă şi nu poate fi contestată. Cu toate acestea, recunoaştem atunci când un film rivalizează cu şanse reale cu cartea care i-a dat naştere, când, printr-o uniune fenomenală a talentelor regizorului, actorilor, scenariştilor şi întregii echipe de producţie este adusă la viaţă magia operei literare. Descoperă în rândurile de mai jos aceste exemple: şase cărţi cu ecranizări de excepţie!

Şase cărți care au avut parte de ecranizări de excepţieE dificil să rivalizezi cu una dintre cele mai frumoase cărţi scrise vreodată, considerată a fi piatra de temelie a genului fantasy, dar „Stăpânul inelelor”, trilogia cinematografică, a reuşit această performanţă. Avându-l drept regizor pe Peter Jackson şi beneficiind de uluitoarea sa viziune, ecranizarea epopeii hobbiţilor a împuşcat în total 30 de nominalizări la Premiile Oscar, ultima parte, „Întoarcerea regelui”, fiind răsplătită cu 11 premii din tot atâtea nominalizări, un adevărat record. Mai mult, adaptarea cinematografică după cartea lui J.R.R. Tolkien este până în ziua de azi singurul film fantasy care a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film. Ce a avut special? Pe lângă viziunea artistică uluitoare a regizorului şi efectele speciale care te lasă cu gura căscată, noi considerăm că loialitatea faţă de sursa literară a reprezentat un punct crucial în succesul „Stăpânului inelelor”. Bineînţeles, simplul fapt de a traduce pe ecran magia în stare pură din cărţile lui Tolkien poate fi considerat excepţional, dar Jackson a făcut mai mult de atât: a creat o lume în toată puterea cuvântului. Fanii lui Tolkien au avut motive de bucurie şi în continuare: regizorul a adus pe marile ecrane de atunci şi trilogia „Hobitul”, iar studiourile Amazon au cumpărat în 2017 drepturile de a muta aventurile din Pământul de mijloc pe micile ecrane: „Lord of the Rings” este cu siguranţă cel mai aşteptat serial al următorilor ani.

Şase cărți care au avut parte de ecranizări de excepţieNe îndepărtăm de cel mai celebru film fantasy al tuturor timpurilor, favorit al Oscarurilor, şi lăudăm acum adaptarea cinematografică după o carte care te ţine cu sufletul la gură: „We Need to Talk about Kevin” de Lionel Shriver. Filmul urmăreşte cu fidelitate povestea din carte: Eva e tot mai speriată de fiul său Kevin, ale cărui acte de cruzime o tulbură, dar soţul său, Franklin, în faţa căruia băiatul e afectuos şi respectuos, nu e deloc de acord cu ea. Aşa cum te aştepţi, cartea face slalom printre atrocităţi cu fineţea unui thriller psihologic, iar filmul e cel puţin la fel de înspăimântător. Regia semnată de Lynne Ramsay se joacă cu acordurile de horror, făcându-şi spectatorii să tremure la simpla vedere a lui Kevin, iar distribuţia e pur şi simplu excelentă: Tilda Swinton în rolul mamei înfricoşate, John C. Reilly în locul tatălui ce pare să nu aibă nici cea mai mică idee de ceea ce se întâmplă cu fiul său şi Ezra Miller interpretându-l pe Kevin, una dintre cele mai dificile partituri ale ultimilor ani. Sfatul nostru este să citeşti cartea şi apoi să vezi neapărat şi filmul: e un roller coaster de emoţii pe care nu ai voie să îl ratezi.

 Şase cărți care au avut parte de ecranizări de excepţieSentimentul cel mai greu de tradus pe micul şi marele ecran, iubirea, e atât de emoţionant pictată în „Brokeback Mountain”! Recompensat, între altele, cu premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat de Diana Ossana şi Larry McMurtry, filmul are la bază o povestire scrisă de Annie Proulx, considerată a fi una dintre cele mai strălucite autoare de proză scurtă contemporane. Opera îşi merită din plin locul printre cele 6 cărţi cu ecranizări de excepţie: dragostea condamnată, dar atotputernică din opera literară este perfect interpretată pe ecran de regretatul Heath Ledger şi Jake Gyllenhaal, sub bagheta regizorală a lui Ang Lee. Cartea te bântuie cu melancolie, nostalgie, cu viziunea unei veri de aur, singura care contează pentru doi cowboy care se îndrăgostesc şi se despart pentru că aşa sunt regulile vieţii, iar filmul te sfâşie cu intensitatea unui sentiment pe care îl vrei posibil în ciuda oricăror contradicţii. Pelicula a fost lansată în 2005 şi a reprezentat cu siguranţă un pas înainte pentru comunitatea LGBT, dar cei doi protagonişti, Ennis şi Jack sunt mai mult decât simboluri ale homosexualităţii: sunt eroi nemuritori ai literaturii şi cinematografiei.

Şase cărți care au avut parte de ecranizări de excepţieKen Kesey ne-a oferit prin „Zbor deasupra unui cuib de cuci” nu numai una dintre cele mai captivante cărţi scrise vreodată, dar şi o expresie a temerilor noastre cele mai intime: dacă am ajunge, printr-o circumstanţă asupra căreia nu avem control, închişi într-un azil, unde fiecare manifestare a normalităţii ne-ar fi pusă la îndoială, considerată o formă de nebunie, pentru a sfârşi prin a ne pierde cu adevărat minţile? Perspectiva scriitorului e la fel de înfricoşătoare pe sticlă, „Zbor deasupra unui cuib de cuci” numărându-se fără urmă de îndoială printre cărţile cu ecranizări de excepţie. Filmul beneficiază de talentul de regizor al lui Milos Forman şi de jocul spectaculos al lui Jack Nicholson, care îl redă magistral pe rebelul Mac. Însă cea care ne rămâne imprimată pe retină este Sora Ratched, rece, inflexibilă, precum un fior pe şira spinării în interpretarea lui Louise Fletcher. Te tentăm acum cu o carte şi un film pe care nu o să le uiţi!

Şase cărți care au avut parte de ecranizări de excepţiePentru a cincea carte cu ecranizare de excepţie, suntem nevoiţi să admitem: filmul este mai celebru. Ne vom opri aici, deoarece, deşi poate mai puţin cunoscută, capodopera lui Mario Puzo, „Naşul” e la fel de bună precum cel mai celebru film al tuturor timpurilor. Se ia povestea epică a unei generaţii de mafioţi, se inserează dramă cât cuprinde, răzbunări sângeroase, crime şi trădări, dar se condimentează cu loialitate şi pasiune. Cu nume care nu mai au nevoie de nicio prezentare precum Marlon Brando în rolul vieţii lui, Al Pacino şi Robert De Niro, „Naşul” lui Francis Ford Coppola a scris istorie, dar saga familiei Corleone este la fel de strălucită şi în scris. Romanul a fost bestseller New York Times de la publicarea sa, în 1969, şi a trecut cu brio testul timpului, devenind nemuritor, precum adaptarea cinematografică.

Şase cărți care au avut parte de ecranizări de excepţieÎncheiem lista de cărţi cu ecranizări de excepţie cu un exemplu…conflictual. Stephen King este faimos pentru faptul că e la fel de capabil să conceapă un scenariu de film şi să scrie o carte, dar cea mai celebră adaptare cinematografică după opera sa nu reţine nimic din amprenta lui. E vorba de „The Shining” al lui Stanley Kubrick, considerat a fi cel mai bun film horror al tuturor timpurilor. Interpretările aduse filmului şi cărţii diferă din multe puncte de vedere, cel mai important fiind caracterul predominant psihologic al primului, prin opoziţie cu explicaţiile vădit supranaturale ale operei literare. Mai mult, viziunile autorilor au intrat în contradicţie: Kubrick a afirmat că nu a citit scenariul lui King şi că stilul maestrului horror era „slab”, iar scriitorul s-a plâns că nu i-a plăcut defel adaptarea cinematografică şi nici utilizarea lui Jack Nicholson pe post de actor în rol principal. Dincolo de aceste înţepături, The Shining rămâne unul dintre cele mai mari filme ale tuturor timpurilor, iar „Strălucirea” o carte excelentă a lui King.

Tu ce părere ai despre lista noastră de cărţi cu adaptări de excepţie? Care sunt filmele tale preferate, bazate pe opere literare?