Fie că ne vrăjește cu magia Crăciunului sau ne irită cu frigul care ne intră până în oase, nu putem contesta faptul că iarna este unul dintre cele mai frumoase anotimpuri. Întinderile nesfârșite acoperite de zăpadă, puritatea stratului imaculat, scânteietor, copacii ce par încununați cu vată de zahăr: iarna e campioana peisajelor care îți taie răsuflarea. Atunci când adaugi și o carte care îți merge direct la suflet, nu mai ai niciun motiv să te simți altfel decât complet satisfăcut. Tocmai de aceea, noi îți oferim în rândurile ce urmează o listă cu totul și cu totul specială: cărți care îți aduc în suflet frumusețea iernii.

Șase cărți care îți aduc în suflet frumusețea ierniiNu e nimic mai plăcut decât un basm în prag de iarnă, dar dacă ai impresia că ai trecut de mult de vârsta poveștilor, noi îți recomandăm una dintre cele mai frumoase cărți impregnate de frumusețea iernii. „Materiile întunecate. Luminile Nordului” de Philip Pullman surprinde nu doar splendidele peisaje din anotimpul rece, în care urșii acoperiți de armuri sunt o prezență deja obișnuită, dar și o poveste care a marcat generații, cea a Lyrei Belacqua, o fetiță de numai 11 ani care pleacă într-o aventură cum numai în cărți există pentru a-și salva cel mai bun prieten și descoperă că are un destin impresionant. Seria a fost ecranizată, tradusă în zeci de limbi și reeditată, în ceea ce pare a fi rețeta unui succes literar cu aromă de iarnă.

Șase cărți care îți aduc în suflet frumusețea ierniiAtunci când ne gândim la iarnă, nu putem să nu tânjim după mărețele peisaje rusești. Imaginează-ți un tablou de basme cu palate colorate sub imperiul fulgilor de nea, cu figuri regale pline de grandoare și vei obține scenariul unei cărți care îți aduce în suflet frumusețea iernii. Este exact ceea ce face „Palatul de iarnă. Ecaterina cea Mare” de Eva Stachniak, care urmărește începutul domniei țarinei prin ochii Varvarei, o curteană cu un trecut umil, instruită în arta spionajului și a iubirii, ce participă la nașterea legendei Împărătese. Vei regăsi nu doar intrigi politice abil țesute și strategii demne de marile curți regale, dar și acea atmosferă feerică, tipic rusească, perfectă pentru o iarnă ca în povești.

Șase cărți care îți aduc în suflet frumusețea ierniiPărăsim atmosfera de vis a Rusiei Țariste pentru a călători în New York-ul din La Belle Epoque, acoperit de zăpezi și plin de magie. Te invităm acum să te delectezi cu călătoria miraculoasă din „Poveste de iarnă” de Mark Helprin, un bestseller ce îl are drept protagonist pe Peter Lake, un orfan care se îndrăgostește de o tânără mistuită de febră, Beverly, cunoscută într-o casă pe care dorește să o prade. Pentru a-și salva iubirea, Peter călătorește în timp, are de-a face cu demoni și personaje supranaturale, încercând să împiedice destinul fatal al lui Beverly. Una dintre cele mai artistice cărți ale literaturii contemporane, „Poveste de iarnă” a fost ecranizată și într-un film superb, dar noi îți recomandăm cu precădere opera scrisă.

Șase cărți care îți aduc în suflet frumusețea ierniiIarna nu e compusă numai din peisaje mirifice, dar și din povești pline de căldură, depănate la gura sobei. Cu o atmosferă cum numai în anotimpul înghețat mai poți regăsi, „Winter Solstice” de Rosamunde Pilcher ne introduce în universul a cinci personaje cum nu se poate mai diferite, cu probleme și tragedii personale, care se regăsesc împreună în apropierea Crăciunului, într-un sat scoțian de pescari, Creagan. Așteaptă-te la o lectură intimă, plină de speranță și mustind de acea căldură interioară care devine mai pregnantă ca oricând în miezul iernii.

Șase cărți care îți aduc în suflet frumusețea ierniiUnul dintre cei mai tineri laureați ai premiului Nobel, Orhan Pamuk ne-a încântat nu doar cu marile sale capodopere, dar și cu un roman care pare mai degrabă scris într-o combinație de Kafka și Rushdie, „Zăpada”. Autorul ne poartă într-un oraș de provincie din țara sa de baștină, în care eroinele sunt acum o serie de tinere protestatare, revoltate de faptul că autoritățile nu le mai permit să poarte vălul în licee. Poetul-protagonist, oglindă a acestor frământări, surprinde și zbuciumul unui personaj inanimat, dar nu mai puțin lipsit de substanță, zăpada, care, în loc să tempereze cu magia ei aceste tulburări, le acutizează și mai tare. Însă frumusețea rămâne, redată mai ales de talentul de narator al lui Pamuk și de fantezia sa fabuloasă.

Șase cărți care îți aduc în suflet frumusețea ierniiAm uitat, din păcate, mulți dintre noi să mai citim poezii. Ce moment mai potrivit pentru a ne aminti de iubitele versuri din copilărie decât iarna? Amintește-ți de experiențele magice de la săniuș, de zborul miraculos al primilor fulgi de nea, care vesteau venirea Crăciunului și cadourile de la Moșul. Redescoperă frumuseţea de excepție a anotimpului alb cu „Iarna pe uliță” a lui Coșbuc, îngânând cu voce de adult, dar cu suflet de copil: A-nceput de ieri să cadă / Câte-un fulg, acum a stat, / Norii s-au mai răzbunat / Spre apus, dar stau grămadă / Peste sat.

Tu ce părere ai despre lista noastră de cărți, care îți reaprinde în suflet dragostea de iarnă, evocând cele mai prețioase frumuseți ale sale? Cu ce titluri ai completa colecția noastră?