Sfârşiturile de an! Cea mai bună perioadă pentru a analiza, pentru a diseca, pentru a scrie rezoluţii şi a spera la mai bine. La Cartea de la ora 5, noi considerăm că este momentul perfect pentru a le mulţumi cărţilor care ne-au plăcut cel mai tare! Prin urmare, îţi prezentăm în rândurile de mai jos şase dintre titlurile de care ne-am îndrăgostit în ultima perioadă! Descoperă în rândurile de mai jos care au fost câteva dintre preferatele noastre!

Şase cărţi care ne au captivat definitivLa fiecare sfârşit de an ne propunem să citim mai mult şi cu precădere literatură română, aşa că lista noastră de cărţi care ne-au captivat începe exact cu acest gând în minte. „Fericirea e un ac de siguranţă” de Răzvan Exarhu a fost cartea ca un cadou fermecat, pe care am degustat-o cu atâta plăcere în acest an. Nu degeaba spune autorul cu o listă impresionantă de realizări (jurnalist, om de radio, producător, prezentator TV, în prezent jurat la emisiunea MasterChef de pe Pro Tv) că „În limbă e plăcerea”. Dar prima carte de pe lista noastră nu e nici carte de bucate, nici volum de memorii, nici poveste, e câte puţin din toate. Răzvan Exarhu abordează cu un amestec irezistibil de umor, sarcasm şi o inepuizabilă sensibilitate subiecte precum alimentaţia sănătoasă, bicicliştii enervanţi, obiceiurile românilor, fericirea, postul, ecologia, dorinţa noastră de perfecţiune, alcoolul; cu alte cuvinte, o pleiadă pestriţă de subiecte, mai ceva ca gastronomia universală. Noi te sfătuim să citeşti cât mai repede cartea, dacă nu ai făcut-o: vei râde şi vei plânge, uneori la distanţă de doar câteva rânduri, o performanţă care nu le iese nici multor scriitori consacraţi, darmite unui autor aflat la debutul literar.

Şase cărţi care ne au captivat definitivNe este greu să credem că Paula Hawkins se află abia la a doua sa carte, dată fiind popularitatea imensă de care s-a bucurat după succesul înregistrat cu „Fata din tren”. Însă „În ape adânci”, este, cu adevărat, a doua carte a fostei jurnaliste financiare, şi chiar una care se dovedeşte încă şi mai înspăimântătoare decât thriller-ul „The Girl on the Train”. De data aceasta, perspectivele autoarei sunt şi mai ambiţioase: ea jonglează cu mai mult de 10 naratori, cu toţii necreditabili, şi reuşeşte să transforme un orăşel, Beckford, într-un personaj colectiv. Subiectul cărţii se roteşte în jurul unui râu în care erau înecate mai întâi femeile acuzate de vrăjitorie, în care s-au sinucis sau au fost ucise mai târziu altele. Atunci când Nel Abbott piere în aceleaşi ape întunecate, toată lumea crede că şi-a luat singură viaţa, mai puţin sora ei înstrăinată, Jules. Ceea ce urmează e un regal de indicii, mister, supranatural, teamă anxioasă: genul de carte pe care ţi-e teamă să o citeşti singur în cameră şi care ne-a captivat definitiv!

Şase cărţi care ne au captivat definitivContinuăm lista cu una care a primit titulatura de „Cartea anului” de la prestigiosul gigant Amazon; poate nu o distincţie care să aibă valoarea unui Pulitzer, dar cu siguranţă une de neignorat. „Tot ce nu ţi-am spus” de Celeste Ng e încadrată la categoria thriller, intrigându-ne iniţial tot cu o dispariţie, aceea a tinerei americance de origine chineză Lydia Lee. Copilul favorit al lui James, un profesor de istorie, primul descendent născut în patria tuturor posibilităţilor al unei familii de imigranţi chinezi şi al lui Marilyn, Lydia e produsul ambiţiilor refulate ale părinţilor și presiunilor exercitate de aceştia pentru ca fata să le îndeplinească visele sfărâmate. Dincolo de mister, cartea este excelentă în analiza relaţiilor dintre oameni, în tabloul unei epoci apuse, anii 70, în care secretele ţinute, discriminarea şi dorinţele imposibile sunt mai periculoase decât ai crede. Un must-read!

Trecem de categoria thrillere şi ne vindecăm de pasiunea pentru mistere cu cea de-a patra Şase cărţi care ne au captivat definitivcarte care ne-a captivat definitiv, „Îmi pare rău, sunt aşteptată” de Agnes Martin-Lugand. Autoarea, psiholog de meserie, cunoscând celebritatea odată cu romanul „Oamenii fericiţi citesc şi beau cafea”, ne propune acum o carte care sintetizează perfect esenţa a ceea ce trăim azi mulţi dintre noi: suntem atât de ocupaţi cu vieţile noastre agitate, cu ambiţiile profesionale, încât uităm de prieteni, de familie, ne neglijăm sănătatea. Pentru a-şi exemplifica imboldul spre o existenţă mai armonioasă, Martin-Lugand o foloseşte pe Yael, o interpretă la o agenţie renumită, al cărui singur sens al vieţii este job-ul. Obligată de şef să îşi ia câteva săptămâni de concediu din cauza stării precare de sănătate, protagonista se retrage la ţară, alături de două cupluri şi copiii lor, într-un loc fără Internet, dar cu piscină, iar iubirea nu e nici ea prea departe.  „Îmi pare rău, sunt aşteptată” e o carte dulceagă, tandru scrisă, echivalentul unei vacanţe literare, un fel de dolce far niente care te va acapara încă de la primele pagini şi care, cine ştie, te poate determina să îţi schimbi viaţa. Drepturile de ecranizare au fost cumpărate de Miramax, aşa că grăbeşte-te să citeşti cartea înainte de a vedea filmul.
Şase cărţi care ne au captivat definitiv

Ţi-am oferit o pauză binemeritată şi acum ne întoarcem la o lectură cutremurătoare: „Băiatul cu pijamale în dungi” de John Boyne. Bruno e un băieţel german al cărui tată e promovat de Hitler comandant al unui lagăr de exterminare (cel mai probabil Auschwitz, deşi nu e specificat în mod direct în text). Însă cartea despre Holocaust este văzută prin ochii de copil ai lui Bruno, iar prietenia acestuia cu un evreu devine punctul central al unei naraţiuni sfâşietoare, în care te temi că protagonistul îşi va pierde inocenţa şi tremuri pentru că înţelegi mai multe decât el. Bestseller-ul a fost scris de autor în două zile şi jumătate, în care evenimentele pur şi simplu l-au consumat, după propria mărturisire, şi se numără printre cele mai citite cărţi ale ultimilor ani, având la activ şi o ecranizare cinematografică cu acelaşi nume.

Romanele lui Liane Moriarty au fost comparate de cei de la USA Today cu un cocktail Şase cărţi care ne au captivat definitivCosmopolitan în care cineva ţi-a strecurat câteva picături de arsenic, aşa că înţelegi entuziasmul nostru pentru ultima carte de pe lista de lecturi care ne-au captivat. „Marile minciuni nevinovate”, căci despre ea este vorba, a devenit serial sub egida de producător a actriţei Reese Witherspoon, care a şi jucat în hitul HBO. Protagonistele, Madeleine, Celeste şi Jane sunt trei femei cât se poate de diferite, regăsite într-un context la prima vedere privilegiat, ca mame ale unor copii-colegi de şcoală, aparţinând unei elite bogate. Sunt frumoase şi inteligente, dar îşi întreţin viaţa aparent perfectă cu minciuni şi secrete, pe care le descoperi încetul cu încetul, ca pe un mozaic impecabil plăsmuit. Când apare şi o crimă la mijloc, lucrurile se complică, iar superficialul se sparge în mii de frânturi întunecate. Nu-ţi pune pe listă serialul (şi el, o bijuterie) până ce nu citeşti cartea!

Tu ce părere ai despre lista noastră, de cărţi care ne-au captivat în acest an? Tu de ce titluri te-ai îndrăgostit recent?