Poveşti de dragoste emoţionante, thrillere care te ţin cu sufletul la gură, literatură motivaţională care te învaţă cum să îţi trăieşti viaţa mai bine şi mai frumos: cărţile care au făcut furori printre români în 2016 aparţin celor mai diverse genuri. Fie că ne-am lăsat inima frământată de iubiri tragice, papilele gustative răsfăţate de reţete decadente sau imaginaţia mistuită de istorii fantastice, 2016 a fost un an în care românii au adăpostit din nou cărţi în biblioteca lor, aşa cum o demonstrează topurile de vânzări de cărţi din 2016.

Descoperă mai jos şase dintre favoritele noastre (şi ale tuturor românilor), care s-au regăsit printre protagonistele topului de vânzări ale celei mai mari librării online din România, găzduită de eMAG.

 1. res_72d190b13650db2ebe895404c346bafc_450x450_akl3Un thriller bun nu se uită niciodată, şi asta este ceea ce le-a oferit anul 2016 românilor, prin intermediul
  romanului scris de Paula Hawkins, „Fata din tren” (ecranizată în 2016, cu interpretări ale lui Emily Blunt, Rebecca Ferguson şi Luke Evans). Dacă vreodată ai resimţit o fascinaţie de neînţeles faţă de viaţa aparent perfectă a unor oameni pe care nu îi cunoşti, te vei regăsi în premisa uneia dintre cele mai bine vândute cărţi din 2016 (sperăm însă să nu bifezi aceeaşi compatibilitate cu intriga şi punctul său culminant). Rachel călătoreşte cu acelaşi tren în fiecare dimineaţă şi priveşte de pe geam ritualul de dimineaţă al unui cuplu frumos, a cărui fericire aparentă o invidiază. Până ce surprinde ceva ce o şochează, şi e convinsă că jumătatea feminină a perechii a păţit ceva groaznic. Farmecul irezistibil al cărţii nu rezidă doar în suspansul ucigător, ci şi în măiestria cu care Paula Hawkins jonglează cu perspectivele literare. Iar atunci când un nume de referinţă în literatura horror şi thriller precum Stephen King mărturiseşte că „Fata din tren” l-a ţinut treaz o noapte întreagă, înţelegem de ce avem de-a face cu un bestseller în topurile de vânzări de cărţi din 2016.


 2. res_0bdd382a849e995e06288e3887a737a1_450x450_pl44Ce ştii despre poliţişti? Cu siguranţă, ai fost tentat măcar o dată să dai crezare mitului că nu posedă chiar o
  inteligenţă strălucită! Te-ai gândit vreodată la ei ca la…autori de bestseller? Ar fi trebuit să o faci, deoarece cartea „Flash-uri din sens opus”, a poliţistului braşovean Marian Godina, s-a numărat printre hiturile absolute din 2016. Cartea este una dintre cele mai fidele radiografii ale societăţii româneşti, surprinzând tabloul pestriţ al şoferilor de la noi, de la certaţii cu legea la amatorii de alcool şi recent îmbogăţiţii cu pretenţii de mari afacerişti. Savuros este mai ales limbajului acestui poliţist cu lipici la condei, care ilustrează cu o bogăţie de detalii autentice discuţiile dintre poliţiştii rutieri şi şoferii reţinuţi în trafic, ca un Caragiale modern, cu care a fost comparat de critici.


 3. res_53e2f8d4d11d0160df8554cf313d9170_450x450_p4v5Tot ce poartă ştampila Jamie Oliver intră automat la categoria bestseller, dar azi vom vorbi despre o carte pe care o poţi iubi cu inima prea plină, deoarece abundă în mâncărurile noastre preferate: cele interzise, tentaţii dulci şi decadente, amintiri ale copilăriei; cu alte cuvinte „Comfort Food”. Bucătarul britanic îţi va lipi un zâmbet pe buze cu cele 100 de reţete numai bune de savurat pentru fericirea ta şi a papilelor gustative. Uită de raw vegan şi de intoleranţă la gluten, această carte se adresează weekendurilor în care vrei să aduci bucurie culinară în viaţa oamenilor tăi dragi! PS: „ Comfort food” este un cadou minunat de Crăciun!

 4. res_344ec8131bd8672822353d12cc328855_450x450_ha4oOrice listă de bestseller ar fi săracă fără cel puţin o lectură
  romantică, dar una dintre cele mai bine vândute cărţi din 2016 nu evocă doar puterea iubirii sau lecţiile sale romanţioase. Cu siguranţă ai auzit despre „Înainte să te cunosc” de Jojo Moyes („Me before you”), măcar graţie filmului care a făcut furori în box-office, fiind considerat cea mai de succes poveste de dragoste din 2016. Noi nu te invităm să deguşti povestea lui Lou Clark, o englezoaică cu o viaţă banală şi o personalitate colorată, angajată să aibă grijă de un milionar inteligent şi arătos, dar rămas tetraplegic după ce a fost lovit de o motocicletă, pentru inserţiile sale romantice sau pentru lacrimile care se înnoadă în bărbie, ci pentru umanitatea sa şi pentru ceea ce poate naşte în sufletul tău: o dorinţă vibrantă de a-ţi trăi viaţa.


 5. res_71d97fbcfdf827cb5af9879cb565b0ae_450x450_36hbPuţine sunt activităţile care te fac să uiţi de tot ce se întâmplă în jurul tău, care te ajută să te concentrezi pe mult doritul „acum”, redându-ţi în acelaşi timp o parte din inocenţa de copil. Cărţile de colorat au reclamat acest privilegiu, de ocupaţie fascinantă care luptă cu puteri înmiite cu stresul şi îţi poate readuce zâmbetul pe buze. Printre ele, „Grădina Secretă. Carte de colorat şi activităţi antistres” de Johanna Basford este „cea mai cea”. Te invită în colţuri fanteziste de grădină cu ilustraţii în tuş pe care tu le aduci la viaţă cu culori, dar îţi pune la încercare nu numai creativitatea, ci şi atenţia, revelându-ţi detalii ascunse în desene, pe care eşti invitat să le descoperi singur. Nici nu e de mirare că această carte de colorat pentru adulţi se află pe un loc fruntaş în topurile de vânzari de cărţi din 2016.

 6. res_e4b666d16247ce353fba49608f3292f5_450x450_5ncoCărţile ne ajută să evadăm într-un univers fantezist în care propriile probleme îşi pierd din importanţă, dar ne
  invită să plonjăm nu numai în existenţe inventate, ci şi în propria viaţă, graţie lecturile motivaţionale. Literatura de dezvoltare personală are multe reprezentante în topul de vânzări de carte din 2016, iar „Cele 15 legi supreme ale dezvoltării personale” se numără printre favoritele noastre. Nu e pentru prima dată când scriitorul cu peste 50 de ani de experienţă în dezvoltarea personală (ca cititor şi autor) “a dat” legi preţioase, el semnând deja „Cele 21 de legi supreme ale liderului” şi „Cele 17 legi ale muncii în echipă”. Această carte cu succes în 2016 discută însă despre cel mai frumos cuvânt din vocabularul omenesc, în concepţia lui Maxwell, „potenţial”: cum să îl identifici, cum să profiţi de el, şi, mai ales, cum să îl faci să crească. Te vei simţi un om mai bun doar citind această lucrare de seamă a literaturii motivaţionale.


Tu ai citit cele 6 cărţi preferate de români, din topul vânzărilor de cărţi din 2016? Ai vreo favorită? Ce părere ai despre gusturile literare autohtone?