Sunt cărți a căror acțiune ar putea fi perfect imaginată printr-o linie, e adevărat, ușor tremurând pe alocuri, dar care evoluează într-un sens anticipat de cititor de la primele replici ale sale. Și mai sunt opere literare care îți dau impresia că s-au instalat confortabil pe un anumit făgaș, pentru a exploda cu totul, într-o direcție pe care nu ai fi anticipat-o, lăsându-te fără suflare. Sunt titlurile pe care le vom evoca în rândurile care urmează: șase cărți cu acțiune neașteptată, care te-au făcut să te întrebi: „cum s-a ajuns la acest punct”?

Îți recomandăm aceste șase cărți cu acțiune neașteptatăLiteratura română conține opere memorabile, profunde, scrise cu un talent indiscutabil, dar care nu mizează neapărat pe șocuri aplicate cititorilor. Cu totul altfel este exemplul „Moromeților”. Celebra sintagmă „timpul nu mai are răbdare” descrie perfect și conținutul acestei cărți a cărei acțiune a escaladat în mod neașteptat. Ceea ce părea inițial o monografie genială a satului românesc, un roman cu o fină analiză psihologică, cu ritm molcom precum existența eternă a țăranului român, se transformă spre sfârșitul volumului 1. E momentul în care totul se scindează într-un punct culminant dramatic, în care fiii Paraschiv, Nilă și Achim fură caii, oile, banii și avuțiile familiei și fug apoi la București, distrugând cu violență neașteptată cursul aparent blând al romanului. E sinonimul unui pahar cu apă înghețată aruncat în față!

Tot o cronică de familie, dar mocnind într-un fir narativ care a escaladat neașteptat: „Casa spiritelor”Îți recomandăm aceste șase cărți cu acțiune neașteptată de Isabel Allende este prototipul romanului sud-american clasic, cu inserții de realism magic, o saga în adevăratul sens al cuvântului. Deși dramatismul nu lipsește nici în primele pagini ale poveștii familiei Trueba, el este ținut sub control de prezența magică a Clarei, protagonista dotată cu puteri parapsihologice. Odată cu dispariția ei, acțiunea escaladează însă în sens neașteptat: supranaturalul dispare și ne trezim în plină revoluție sângeroasă, neajutorați precum patriarhul Esteban Trueba și urmașii săi. E o trezire dură la realitate, pe care puțini am anticipat-o, în ciuda sentimentului vag că „ceva rău e pe cale să se petreacă”.

Îți recomandăm aceste șase cărți cu acțiune neașteptată

Nu putem uita să amintim între cărțile cu acțiune neașteptată unul dintre cele mai mari romane ale secolului XX, „Marele Gatsby”. Dacă Fitzgerald a realizat prin cea mai celebră operă a sa o radiografie a sufletului american, cititorii săi nu au dus lipsă nici de frământările unui adevărat șoc. Cum altfel ai descrie un roman despre „generația pierdută”, în mijlocul căruia stă dragostea imposibilă dintre Gatsby și a sa Daisy Buchanan, care se încheie cu un cataclism ucigaș? Lumea strălucitoare, plină de moravuri, în care purul vis american este pătat în mii de feluri, e depravată, dar pare inofensivă în gustul ei pentru petreceri eclectice. Însă totul ia o întorsătură dramatică (și neașteptată) atunci când Daisy o ucide din greșeală pe amanta soțului său, iar iubitul ei intenționează să ia vina asupra sa, într-o tentativă eroică, dar atât de inutilă de a-și demonstra iubirea.

Este adevărat că în cazul următoarei cărți, am fost avertizați de către chiar titlul ei că Îți recomandăm aceste șase cărți cu acțiune neașteptatăacțiunea va escalada în mod neașteptat și că nu trebuie să credem nimic din ceea ce ni se spune. Ne referim la „Mincinoșii” de E. Lockhart, unul dintre cele mai aclamate romane Young Adult ale ultimilor ani. Mai mult, dat fiind faptul că avem parte și de un narator necreditabil, în persoana protagonistei Cadence Sinclair, realizăm că șocul ar fi trebuit să ne fi fost diminuat, dar tot nu putem elimina acest titlu de pe lista cărților cu acțiune neașteptată. Astfel, cititorii bănuiesc că Cadence a pățit ceva dramatic atunci când se trezește în apă, în urma unui accident, pe insula privată deținută de bunicii ei, dar foarte puțini ghicesc ce semnifică de fapt durerile și migrenele ei. Nu îți vom dezvălui despre ce e vorba, ci doar te vom invita să te lași și tu „tulburat” de șocul final al acestei opere.

Îți recomandăm aceste șase cărți cu acțiune neașteptatăSe pare că toate romanele care jonglează cu dezvăluiri șocante în ultima perioadă trebuie să conțină cuvântul „fată” în titlu, de parcă doar sexul feminin ar mai fi capabil să producă surprize. Nu ne deranjează, însă, pentru că atât „Fata dispărută”, cât și „Fata din tren” s-au dovedit a fi thrillere bine scrise, iar lor le urmează acum următorul reprezentant de pe lista noastră de cărți cu acțiune neaşteptată, „Fata cea bună” de Mary Kubica. Atunci când Mia Dennett iese în oraș ca să se întâlnească cu iubitul ei și, dezamăgită de absența acestuia, preferă să plece acasă cu un alt bărbat, bănuiești că ai de-a face cu o banală poveste de dragoste. În momentul în care afli că este luată prizonieră într-o cabană izolată din pădure, realizezi că e vorba de un thriller, dar niciuna dintre aceste descoperiri nu te va pregăti pentru suspansul și șocul pe care le vei resimți la final, când acțiunea escaladează în mod neașteptat.

Nu comite greșeala de a crede că operele cu acțiune neașteptată trebuie neapărat să se Îți recomandăm aceste șase cărți cu acțiune neașteptatămuleze pe profilul thriller-ului sau al poveștilor dramatice de dragoste. Una dintre cărțile care s-au încadrat perfect în această categorie este nici mai mult nici mai puțin decât una dedicată copiilor. Ne amintim acum de capodoperele lui Mark Twain, și cu precădere de „Aventurile lui Tom Sawyer”. Povestea începe cât se poate de inocent, cu un Tom supărat pe faptul că e pedepsit constant de Mătușa Polly și respins de frumoasa Becky, ceea ce îi declanșează hotărârea de a se face pirat. Nimic nelalocul său în scenariul inocenței copilărești! Dar când intervine și o crimă în acest peisaj luminos, la care Tom e martor, iar punctul culminant aduce cu sine chiar amenințarea morții prin înfometare și deshidratare a eroului—copil, parcă deja începi să te reperezi profilul unei cărți cu acțiune neașteptată!

Tu ce părere ai despre lista noastră de cărți cu acțiune neașteptată? Cu ce alte titluri ai completa enumerarea noastră?