Am fost fascinați dintotdeauna de spaţiul de necuprins al universului, pe care ni l-am imaginat populat fie cu fiinţe înţelepte, care să ne călăuzească, fie cu monştri terifianţi, care ne doreau pieirea. Până vom ajunge să descoperim dacă există sau nu viaţă în afara Pământului, ne lăsăm ispitiţi şi speriaţi de literatură. Îţi prezentăm șase cărţi cu extratereştri care ne-au fascinat!

Șase cărţi cu extratereştriPublicată în 1985 şi modificată ulterior în 1991, „Jocul lui Ender” este una dintre cele mai fascinante şi totodată violente distopii, în care copii antrenaţi în Şcoala de Luptă devin viitori comandanți militari într-un război cu invadatorii extratereştri. De origine insectoidă şi purtând numele de „gândaci”, cu aparat respirator, dar conduşi de o regină, extratereştrii din „Jocul lui Ender” sunt o prezenţă complexă, terifiantă pe alocuri, e adevărat, dar cu un sistem de valori care arată că sunt mai mult decât monştrii violenţi care trebuie stârpiţi. Romanul a fost recompensat cu premiile Hugo şi Nebula, unele dintre cele mai prestigioase în science fiction, şi a fost ecranizat şi într-un film care nu s-a bucurat însă de acelaşi succes. Dacă te-ai îndrăgostit de peripeţiile lui Ender, află că „Jocul…” face parte dintr-o saga în adevăratul sens al cuvântului, care conţine nu mai puţin de 16 romane, 13 povestiri şi 47 de comics.

Șase cărţi cu extratereştriCărţile cu extratereştri insectoizi par să fie un adevărat succes, deoarece aceeaşi formă o deprind atacatorii şi în „Infanteria stelară”. Dar cel mai cunoscut roman al lui Robert A. Heinlein conţine în rest foarte puţine similitudini cu „Jocul lui Ender”. Eroul, Juan „Johhny” Rico, este singurul care se poate opune invaziei extratereştrilor de pe planeta Klendathu şi care opri distrugerea Pământului. Dincolo de latura SF, „Infanteria stelară” este şi un bildugsroman, care narează prin intermediul flashback-urilor evoluţia protagonistului, discuţiile cu colegii săi, prin care sunt redate principiile morale şi filosofice. Însă romanul, câştigător şi el al premiului Hugo şi considerat una dintre cele mai influente lucrări, a devenit celebru şi prin prisma controversei. Mulţi critici au afirmat că viziunea lui Heinlein asupra extratereştrilor este rasistă, aceştia fiind descrişi prin epitete care îi aseamănă cu populaţia coreeană, cu care SUA se afla atunci în război. De asemenea, glorificarea dictaturii militare şi idealizarea unui sistem în care numai membrii armatei au drept de vot sunt aspru contestate; cu toate acestea, „Infanteria stelară” rămâne o carte cu extratereştri must read, una care te va fascina cu complexitatea sa, fie că alegi să îi aprobi sau să îi conteşti principiile.

Șase cărţi cu extratereştriDorim să facem o pauză de la cărţile care portretizează extratereştrii ca invadatori feroce şi lipsiţi de moralitate şi te tentăm acum cu deliciosul „The Ultimate Hitchhiker’s Guide to the Galaxy” (în traducere, „Ghidul autostopistului galactic”), celebra serie de SF şi comedie scrisă de Douglas Adams. Când Pământul e distrus de o rasă de extratereştri cu apetit pentru birocraţie, pentru a face loc unui drum lipsit de importanţă prin Univers, Arthur Dent este singurul om salvat de Ford Prefect, tot un extraterestru, scriitor la celebrul jurnal de călătorie „Ghidul autostopistului galactic”. Alături le vor mai fi şi un android depresiv şi paranoic, iar în aventurile lor vor mai întâlni şi alte rase mai mult sau mai puţin inteligente, dar şi o altă supravieţuitoare umană. Seria a devenit atât de celebră încât a fost îmbogăţită cu comics-uri, seriale, jocuri pe computer, piese de teatru şi film, şi nici nu e de mirare: lumea imaginată de Adams e plină de fantezie, genial de amuzantă, şi te va ţine lipit de paginile ei, fascinat de imaginaţia debordantă şi de diversitatea pe care numai o carte cu extratereştri o putea oferi.

Șase cărţi cu extratereştriNe îndreptăm acum către un clasic al literaturii SF, scris de nemuritorul Arthur C Clarke. Renunţăm la portretizarea inferioară a extratereştrilor şi îi invităm în scenă pe Overlorzii din „Sfârşitul copilăriei”. Scriitorul britanic mizează pe o invazie paşnică a Terrei de către extratereştri, un concept străin pentru primii doi autori de pe lista noastră. Overlorzii sunt superiori pământenilor din toate punctele de vedere, aşa că invazia este imposibil de oprit, iar victoria, sigură. Denumiţi Protectori ai Pământului, ei opresc foametea, sărăcia, mizeria, criminalitatea, şi conduc omenirea spre ceea ce pare a fi o epocă de aur, urmând să conducă de la distanţă. Cu toate acestea, sunt oameni care încă se opun, întrebându-se dacă nu cumva păstrarea valorilor şi identităţii umane este mai importantă decât supravieţuirea şi îndoindu-se de planurile benevole ale extratereştrilor. „Sfârşitul copilăriei” a devenit, alături de „Odiseea spaţială”, cea mai cunoscută lucrare a lui Clarke, rămasă până în ziua de azi fără nicio ecranizare din cauza complexităţii sale. E o carte cu extratereştri pe care nu o poţi rata!

Șase cărţi cu extratereştriMarţienii atacă Anglia, coborând din cilindre uriaşe, cu o tehnologie pe care pământenii nu o pot replica, inventând arme precum „Raza pârjolitoare” care poate distruge oraşe de pe faţa pământului. Nu ţi se pare nimic extraordinar, dată fiind lista noastră de cărţi cu extratereştri? Ei bine, acest scenariu aparţine uneia dintre cele mai influente opere scrise vreodată, iar ceea ce e mai remarcabil e că a fost lansată în 1898, înainte ca omul să reuşească să zboare! Aşa cum bănuieşti, ne referim la „Războiul lumilor” de H.G.Wells, un pionier al literaturii SF. Ai parte de imaginaţie care transcende toate frontierele, de intrigă inteligent concepută şi de o răsturnare de situaţie care depăşeşte multe dintre reprezentantele literaturii contemporane. Şi, ca să îţi dai seama cu mai multă claritate ce a însemnat „Războiul lumilor”, ţine cont de faptul că multe dintre conceptele explicate în ea au inspirat invenţii ştiinţifice ulterioare, inclusiv tehnologie folosită pentru aselenizare.

Șase cărţi cu extratereştriE adevărat, marea masă a literaturii SF de calitate a fost scrisă cu mulţi ani în urmă, dar „Spin” („Turbionul”) de Robert Charles Wilson vine să contrazică această afirmaţie. Romanul, prima carte dintr-o serie de trei, spune o poveste incitantă. Într-o zi, trei copii văd cum stelele dispar de pe cer, dar, cu toate acestea, Pământul nu pare iniţial afectat. Când omenirea descoperă că fenomenul este datorat plasării unei membrane artificiale în jurul planetei, care împiedică observarea oricărui corp aflat dincolo de orbită, nu se înspăimântă prea tare, dar când realizează că timpul a fost încetinit pe Terra şi că în curând aceasta va fi distrusă de un Soare în expansiune, lucrurile o iau razna. Dincolo de componenta SF, romanul urmăreşte vieţile celor trei protagonişti, care evoluează în mod diferit, fiecare influenţat de această Apocalipsă desfăşurată lent. Criticii au elogiat cu cuvinte fierbinţi opera lui Robert Charles Wilson, apreciind mai ales inteligenta înlănţuire dintre componenta de tragedie care are loc la scară cosmică şi evidenţierea caldă şi intimă a celor mai mici detalii din viaţa umană a protagoniştilor. „Spin” a primit premiul Hugo în 2006, iar noi nu o puteam exclude dintre cărţile cu extratereştri, mai ales prin prisma misterului, a aurei de fantastic şi mai acerbă care îi înconjoară pe aceştia.

Tu ce părere ai despre lista noastră, de cărţi cu extratereştri? Care dintre aceste titluri ţi-a atras cel mai mult atenţia?