E ceva natural ca versiunea cinematografică să difere de cartea care a stat la baza sa și, oricât am adora paginile scrise, încercăm să ne păstrăm obiectivitatea și că acceptăm că anumite schimbări sunt obligatorii. Cu totul altfel stau însă lucrurile atunci când cartea noastră iubită are un final diferit față de filmul în care ne-am pus toate speranțele. Descoperă cele mai bune exemple de cărți cu final diferit față de filmul care le-a adus pe marile ecrane, în rândurile de mai jos!

Nu credem că mai e necesar să te avertizăm că mai jos urmează și dezvăluiri din subiectul și finalul cărților și filmelor. Cu alte cuvinte, spoilere!

Șase cărți cu final diferit față de filmul care le a adus pe marile ecraneFight Club debutează în lista noastră de cărți cu final diferit față de film și trebuie să apreciem că are toate motivele să se laude cu o poveste privilegiată: atât opera scrisă, cât și adaptarea cinematografică au primit numai elogii. Deși destul de asemănătoare, Fight Club, cartea și filmul se contrazic într-un aspect: sfârșitul. În pelicula lui David Fincher, personajul principal, Naratorul, reușește să își ucidă alter ego-ul violet, Tyler Durden, într-o succesiune de explozii spectaculoasă, însă în carte, lucrurile stau cu totul diferit: nu numai că Tyler este în continuare prezent, dar protagonistul apare internat într-un spital de nebuni, sugerându-ni-se extrem de clar că se află în continuare sub stăpânirea celei de-a doua și mai incitante personalități ale sale.

Șase cărți cu final diferit față de filmul care le a adus pe marile ecraneAl doilea exemplu cu care continuăm evocarea noastră e chiar mai turbulent, pentru că de data aceasta diferențele dintre carte și film au constituit obiectul unor divergențe între regizor și autor. „Portocala mecanică” face parte dintre cele mai terifiante și mai apreciate distopii, în special datorită ecranizării lui Kubrick. Deși nimeni nu îi poate contesta talentul englezului Anthony Burgess, sfârșitul filmului e de neuitat: protagonistul Alex, rege-adolescent al violențelor repetate dintr-o lume a viitorului, iese de la „reeducarea” impusă de stat, dar rămâne la fel de sângeros, în continuare un psihopat. În carte, Alex afirmă valoarea liberului arbitru și revine pe calea cea bună. Concluzia? Burgess a detestat varianta lui Kubrick, afirmând că regretă faptul că opera care l-a făcut celebru a devenit „un film care glorifică sexul și violența”.

Șase cărți cu final diferit față de filmul care le a adus pe marile ecraneStephen King e familiar nu numai cu lumea cuvântului scris, dar și cu televiziunea. Cea mai mare parte a titlurilor sale au fost ecranizate, și, dacă în majoritatea cazurilor autorul a fost satisfăcut de libertățile de interpretare ale regizorilor, nu același este cazul și pentru „The Shining”. Celebrul film, tot al lui Kubrick, adus la viață de talentul lui Jack Nicholson, îl prezintă pe Jack Torrance, protagonistul care trebuie să aibă grijă de un hotel bântuit, tată al unui copil cu „strălucire”, drept un monstru instabil psihic, determinându-ne chiar să ne îndoim că evenimentele horror au avut loc. Bineînțeles, lui King nu i-a plăcut această alegere, așa că a conceput propria variantă, o miniserie TV care respectă cu fidelitate cartea, permițându-i lui Torrance să revină pe calea cea bună. Noi ți le recomandăm pe amândouă! De carte nici nu mai vorbim!

Șase cărți cu final diferit față de filmul care le a adus pe marile ecraneTrebuie să te avertizăm de faptul că marele Kubrick reprezintă o excepție în ceea ce privește adaptarea cinematografică a cărților. În majoritatea cazurilor, finalul filmului este „îndulcit”, cosmetizat, astfel încât să placă publicului larg. E exact ceea ce s-a întâmplat în „Mic dejun la Tiffany”: cartea lui Capote o prezintă pe protagonista Holly Golightly plecată din New York pentru a se stabili în Argentina și mai târziu redescoperită într-o statuie de sorginte africană, dar eroina filmului cu același nume are parte de un destin mai puțin imprevizibil. Astfel, personajul lui Audrey Hepburn își regăsește pisica expulzată dramatic și se îndrăgostește de scriitorul Paul Varjak, într-un happy-end care l-a înfuriat pe Capote, nemulțumit deja de faptul că preferata sa, Marylin Monroe, nu fusese distribuită în film.

Șase cărți cu final diferit față de filmul care le a adus pe marile ecraneUn film bun are nevoie de un erou, nu? Este gândul care i-a animat pe producătorii de la „I Am Legend” să îl transforme complet pe personajul interpretat de Will Smith față de varianta sa literară. „Sunt o legendă” face parte dintre cele mai apreciate distopii, iar originalitatea profundă a finalului a singularizat-o în acest domeniu: Robert Neville, singurul om rămas după o molimă care a transformat populația într-o rasă de creaturi nocturne, asemenea vampirilor, încearcă să omoare cât mai mulți „monștri”, descoperind modalitatea de a-i extermina, dar este în cele din urmă capturat și realizează că aceștia s-au organizat într-o societate dominantă și că, de fapt, el este ucigașul, cel în afara legii. Executat, meditează uimit la ideea că, într-adevăr, cei pe care îi ucidea au dreptatea de partea lor. Cu totul altul este cazul filmului: Neville găsește un antidot pe care îl oferă unei femei cu un băiețel, sacrificându-se pentru ca aceștia să poată supraviețui. Scenariu specific de Hollywood în cazul acestei cărți cu final diferit față de film, de care fanii au fost cât se poate de dezamăgiți.

Șase cărți cu final diferit față de filmul care le a adus pe marile ecraneNici literatura Young Adult nu este ferită de controverse în ceea ce privește diferențele dintre cărți și filme! Recent, hitul „Orașe de hârtie”, al celebrului John Green, a avut parte de o astfel de deviere de la final. Fiind vorba de literatura pentru adolescenți, nu te aștepta la nimic șocant; varianta de pe peliculă a protagonistului Q depășește obsesia pentru ciudata Margot, înțelegând că cei care contează sunt prietenii și alegând să îi însoțească la balul liceal. De partea cealaltă, Q din carte are parte de o cu totul altă satisfacție: reușește să vorbească cu fata visurilor sale, John Green încheindu-și opera cu conversația dintre cei doi.

Tu ce părere ai despre aceste exemple de cărți cu final diferit față de film? Ce alte titluri ai adăuga la lista noastră?