Cu două sărbători ale dragostei, Ziua Sfântului Valentin şi Dragobetele, luna februarie este, fără urmă de îndoială, campioana iubirii. Cel mai frumos sentiment reverberează în suflete, dar îşi găseşte expresia în cuvântul scris, în cele mai frumoase cărți de dragoste: cu duioşie, pasiune sau disperare, cărţile traduc intraductibilul din inimi şi proclamă în eternitate domnia iubirii. Descoperă în rândurile de mai jos cărţile de dragoste la care noi ne reîntoarcem, sau pe care le descoperim pentru prima dată în luna iubirii!

  1. res_f25ea32ee277c0654655b015b7317488_450x450_9uk5„Asemeni patimi oarbe n-au norocul / Să ţină mult, ca pulberea şi focul /se mistuie-n întâia sărutare”; farmecul crud al acestor cuvinte explică de ce „Romeo şi Julieta” continuă să fie cea mai celebră poveste de dragoste a tuturor timpurilor. Chiar dacă e cu neputinţă să nu cunoşti iţele istoriei de iubire imposibilă, nu înseamnă că nu te poţi întoarce la ea în fiecare februarie. O vei redescoperi, mereu proaspătă, aşa cum e dragostea: e un motiv pentru care clasicii nu mor niciodată!
  2. Dacă tot am vorbit despre clasici, să continuăm cu o carte de res_af211307bf1145e87acd034675618bc3_450x450_e13edragoste aparţinând literaturii ultimilor ani, transformată, însă, graţie fascinaţiei pe care a trezit-o în rândurile cititorilor şi unei ecranizări de excepţie, într-o operă cult: „Ispăşire”, de Ian McEwan. Povestea de dragoste nu ocupă propriu-zis decât prima parte a cărţii, dar ecourile ei se reflectă mult mai departe de atât, transformându-se în vină, regret şi, în cele din urmă (poate) ispăşire. Cecilia, fiica mai mare a unei familii bogate din Anglia de dinaintea celui de-al doilea război mondial, frecventează cursurile Universităţii Cambridge alături de Robbie, fiul menajerei, iar între cei doi se înfiripă curând o atracţie mutuală. Curând însă, Briony, sora mai mică a Ceciliei, interceptează o scrisoare de amor cu limbaj licenţios pe care Robbie a trimis-o din greşeală, iar imaginaţia bogată a adolescentei lucrează febril: aceasta se autoconvinge şi îi determină pe toţi să creadă că Robbie e de fapt un violator care a profitat de Lola, verişoara fetelor. Bărbatul este condamnat şi trimis apoi pe front, ca soldat în al Doilea Război Mondial. O nouă poveste de dragoste pusă în pericol de iluzii, dar, de data aceasta, nu de cele populând fantezia protagoniştilor ei.
  3. Marile poveşti de dragoste ale litres_b719bbcf3fd4fd0b97d486d6dd05fe08_450x450_pi3neraturii universale sunt imposibile, altfel nu ar fi credibile: e una dintre legile literare de necontestat. Iar iubirea e cu atât mai captivantă cu cât e mai întunecată! Surorile Brontë se numără printre cele mai iubite scriitoare ale tuturor timpurilor; multă vreme, opera lui Charlotte, Jane Eyre, a fost considerată unul dintre stâlpii literaturii britanice, şi, deşi renumele său nu poate fi pătat, interesul publicului contemporan a virat subtil spre iniţial mai puţin faimoasa „La răscruce de vânturi”, a cărei popularitate a depăşit azi cu mult pe cea a sfioasei Jace Eyre. Condamnată pentru depravarea sa, pentru personajele de la care nu ai ce învăţa, povestea de iubire damnată dintre Heathlciff şi Catherine este una dintre cele mai aclamate cărţi de dragoste acum, răspunzând gusturilor unei generaţii în căutarea unui istorii intense, atotputernice.
  4. Poveştile de dragoste scrise de englezi ne emoţionează cu profunzimi nebănuite sub suprafaţa lor adesea lină,res_747f7bdf6db74c8883cbfd009e984aaf_450x450_9ol8 aparent netulburată, dar, dacă te afli în căutarea unei istorii de amor care să îţi facă sufletul prizonier, pe care să nu o poţi lăsa din mâna, noi te sfătuim să te îndrepţi către nemuritorii ruşi. Azi nu te dirijăm însă spre tragismul Annei Karenina, ci spre fascinaţia exercitată de “Doctor Jivago”. Pe fundalul revoluţiei bolşevice, Yury Zhivago trebuie să aleagă între femeia pe care o iubeşte, rebela Lara şi cariera, familia şi viaţa sa: un conflict care ar cutremura, fără doar şi poate, pe oricine. Dacă ai impresia că tulburătoarea poveste de dragoste nu e suficient de dramatică, cu siguranţă contextul publicării sale te va impresiona: autorul, Boris Pasternak, a fost recompensat cu Premiul Nobel, aprinzând autorităţile comuniste, care au interzis publicarea romanului, garantându-i, astfel, statutul de best-seller. O carte de dragoste complexă, dar de o frumuseţe magnifică, aşa cum numai marii autori ruşi sunt capabili să plăsmuiască!
  5. Părăsim preţ de o carte de dragoste tărâmul marilor clasici ai literaturii pentru a plonja în fragilitateares_cf7daf62a336c3f276019ba86240ebfa_450x450_iqb3 dragostei din teritoriul Young Adult. „Sub aceeaşi stea”, de John Green, nu are profunzimea marilor capodopere de mai sus, ceea ce nu face însă ca opera americanului lansat ca autor Goodreads să fie mai puţin pregnantă pentru galeria marilor poveşti de iubire. Recomandarea noastră este dovada că Romeo şi Julieta se pot naşte şi sub cerul banal al universului cotidian, chiar dacă, de data aceasta, forţele care li se opun nu sunt reprezentate de familie, ci de…cancer. Hazel Grace Lancaster a purtat, până la 16 ani, o luptă crâncenă cu cancerul, şi un medicament revoluţionar i-a prelungit durata de viaţă peste aşteptări. Atunci când îl cunoaşte pe Augustus Waters, un supravieţuitor care pare în afara oricărui pericol, în sufletul fetei se nasc primii muguri ai dragostei, în timp ce în cel al cititorului apar primii fiori de teamă şi anticiparea unui adevărat dezastru. Farmecul acestei cărţi de dragoste constă în amestecul de umor, căldură, previzibil şi duioşie şi în povestea veche, care pare însă uimitor de nouă.
  6. res_b81969c3f7a320a6a3e12b9d3928afbc_450x450_vagoAm fi nedrepţi dacă, de luna iubirii, am cinsti doar operele literare ale autorilor străini şi am uita de efuziunile romantice ale scriitorilor români. „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” a fost multă vreme considerată cea mai celebră carte a lui Camil Petrescu, dar, într-o răsturnare de situaţie postmortem, a la surorile Bronte, publicul actual rezonează mai bine cu povestea de dragoste dintre doamna T şi Fred Vasilescu din „Patul lui Procust”. E drept, la mijloc este mai multă sexualitate şi senzualitate, o pasiune carnală mult mai pronunţată decât în alte mari opere de dragoste ale literaturii române, care te va strânge în pumnul său la fel de intens precum poveştile nemuritoare de iubire de mai sus.

Scrie-ne şi spune-ne care sunt cărţile de dragoste care îţi încălzesc ţie sufletul în ultima lună de iarnă!