Uniunea a doi oameni: ce poate fi mai profund și mai plin de sentimente? Căsătoria este una dintre cele mai vechi instituții ale umanității, dar, dincolo de latura ei socială, reprezintă o sublimare a iubirii. Ceea ce nu înseamnă că o înțelegem pe deplin, fie că suntem sau nu părtași la miracolul sau la constrângerile sale. Ne ajută în acest sens cele șase cărți despre căsătorie, de mai jos, care ne predau lecții importante despre misteriosul mariaj!

Ce învățăm despre căsătorie din șase cărți pe care trebuie să le ai în bibliotecă„Vârsta inocenței”, primul roman care a revendicat un premiu Pulitzer pentru o femeie, a fost descris adesea drept expresia eșecului dragostei. Newland Archer este logodit cu frumoasa May Welland, amabilă și politicoasă, dar destul de lipsită de personalitate, însă cade pradă farmecelor superbei și impulsivei Contese Olenska. Cu toate acestea, relația lor nu are sorți de izbândă, iar Newland sfârșește prin a se căsători cu prima sa feblețe. Ce face unul dintre cele mai celebre romane americane o carte perfectă despre căsătorie? Tocmai ideea sa de bază; că, pentru a închega o relație longevivă cu cineva, nu trebuie neapărat ca acea persoană să fie și dragostea vieții tale. Poate fi o perspectivă mai puțin romantică, dar nu lipsită de însemnătate, spunem noi!

Ce învățăm despre căsătorie din șase cărți pe care trebuie să le ai în bibliotecăMay și Newland au constituit, în ciuda absenței sentimentului tumultuos dintre ei, unul dintre cuplurile new-yorkeze exemplare, și de la aceeași idee pornește și următoarea carte despre căsătorie: cele mai strălucitoare cupluri nu sunt neapărat și cele mai fericite. Liane Moriarty a atins cele mai înalte culmi ale succesului cu „Marile minciuni nevinovate” mai ales după ce a fost transformată într-un serial de succes marca HBO, iar autenticitatea și caracterul contemporan al romanului sunt principalele sale atuuri. Cartea despre căsătorie prezintă o ipoteză interesantă: aceea că perechile aparent perfecte nu sunt nici pe departe astfel; dacă te îndoiai de universalitatea secretelor și a conflictelor ascunse, această operă, elogiată inclusiv de Stephen King și Oprah, te va convinge.

Ce învățăm despre căsătorie din șase cărți pe care trebuie să le ai în bibliotecăUrmătoarea operă de pe lista noastră de cărți despre căsătorie a fost declarată cartea anului 2015 de către publicația Washington Post, iar fostul Președinte Barrack Obama a nominalizat-o printre preferatele sale. Cu o asemenea listă de elogii, cum am fi putut să nu includem „Destin și furie” pe lista noastră de azi? Lotto si Mathilde par a fi perfecți unul pentru celălalt, alcătuind unul dintre cele mai invidiate cupluri. Cu toate acestea, pătrunzând în intimitatea lor, descoperim două perspective complet opuse, uneori, asupra aceleiași realități. Autoarea Lauren Groff reușește să surprindă perfect contradicțiile inerente ale unei căsnicii, și o face cu atâta finețe, încât te captivează de la primele pagini, fără a părea că ne servește o lecție. Dacă îți mai spunem și că, vibrând de analiză psihologică, cartea a fost comparată inclusiv cu „Gone girl”, suntem siguri că vei vrea să o citești, dacă nu ai făcut-o deja.

Ce învățăm despre căsătorie din șase cărți pe care trebuie să le ai în bibliotecăNu putem să nu acceptăm faptul că unele dintre cele mai bune cărți despre căsătorie fac parte din literatura motivațională. „Cele cinci limbaje ale iubirii” nu a atins fără motiv celebritatea mondială: cartea despre căsătorie vine din partea unui expert, Gary Chapman, consilier matrimonial cu o experiență de peste 30 de ani în spate. Ideea e simplă: autorul consideră că eșecul în căsnicie este cauzat de faptul că cei doi parteneri vorbesc limbi diferite. Prin urmare, el a identificat cele cinci limbaje comune ale iubirii: susținerea reciprocă, timpul petrecut împreună, cadourile, serviciile și contactul fizic. Cartea are o latură de aplicabilitate practică extraordinară (conține chiar și chestionare), dar impresionează mai ales prin afecțiunea, căldura și chiar umorul cu care discută despre unul dintre cele mai serioase subiecte.

Ce învățăm despre căsătorie din șase cărți pe care trebuie să le ai în bibliotecăAm vorbit mai sus despre secretele unei căsnicii fericite, să dăm acum cuvântul părții opuse: cum moare un mariaj. „Revolutionary Road” este un roman publicat în 1961, dar redescoperit recent de public și critică, odată cu ecranizarea din 2008, cu Leondardo DiCaprio și Kate Winslet, un film nominalizat la o pleiadă de Oscaruri și Globuri de aur. April și Frank sunt tineri, se iubesc și par să aibă tot norocul de partea lor, dar, cu toate acestea, sunt nefericiți. Ce îi destramă? Iluziile, rutina, refuzul de a se preda unei existențe monotone. Vei descoperi în paginile cărții o radiografie poate dură, dar atât de realistă și de bine executată a căsătoriei, încât nu o puteam expulza din enumerarea noastră.

Middlemarch Ce învățăm despre căsătorie din șase cărți pe care trebuie să le ai în bibliotecăa fost caracterizat de către Virginia Woolf drept singurul roman din literatura engleză scris pentru adulți, ceea ce spune multe despre extraordinara sa profunzime. Publicat inițial în 8 volume și urmărind viața a numeroase personaje, „Middlemarch” jonglează cu teme precum condiția femeii, religie, reforme politice și sociale, idealism, educație, dar perspectiva căsătoriei este cea care ne interesează pe noi azi. Aducând în centrul atenției doi protagoniști, Dorothea Brooke și Tertius Lydgate, romanul lui George Eliot îi „nefericește” pe amândoi în căsnicie, ceea ce nu înseamnă că lecția pe care o servește este complet amară. Dimpotrivă: uluitoarea operă poartă amprenta feminină a scriitoarei și subliniază, în principal, că mariajul este lăcașul a doi oameni care se vor schimba pe zi ce trece. Compatibilitatea e cel mai adesea o iluzie, idealismul se poate dovedi unealta crimei, iar dragostea trece: însă răbdarea, dorința de a evolua și de a te lăsa surprins de celălalt fac parte din secretele reușitei. Poate că Eliot nu a zugrăvit cu la fel de multă generozitate tabloul unei căsnicii fericite (deși Dorothea are parte de o a doua șansă în compania lui Will Ladislaw, părerile sunt împărțite în ceea ce privește succesul celor doi împreună), dar anti-exemplele sale sunt „aur pur”.

Tu ce părere ai despre aceste titluri? Ce alte exemple de cărți despre căsătorie ai putea adăuga pe lista noastră?