Libertatea e un concept complex, versatil, cu mii de semnificaţii multifaţetate, care ne devine preţios abia atunci când îl simţim ameninţat. Fie că e vorba de libertăţi civile, politice sau de expresie, literatura s-a numărat printre primele mijloace care au disecat şi au încercat să îmbrace (sau să dezbrace) de interpretări acest iubit simbol. De la filosofie la opere de ficțiune, libertatea s-a transformat în steagul pe care mulţi scriitori îl ridicau în faţa opresiunii, a asupririlor de tot felul. Iar în momente delicate, să ne ridicăm privirea spre cărţi despre libertate e ca un balsam picurat peste sufletul rănit sau învrăjbit. Mai jos, vei descoperi cărţile la care noi apelăm mereu, atunci când vrem să învăţăm să luptăm pentru viitor!

  1. res_4127325e8f0c5326879f4df1dcdfb104_450x450_tceCum măsori succesul unei opere? Prin buna sa înţelegere cu tiparul! Încă de la publicarea sa, în 1859, „Despre libertate”, lucrarea filosofului englez John Stuart Mill, a fost continuu publicată, fiind şi azi înmânată, în mod simbolic, preşedintelui partidului liberal-democrat din Marea Britanie. Individualismul este una dintre cele mai importante valori ale unei societăţi civilizate, iar libertatea individuală trebuie să fie superioară autorităţii statului. Drepturile civile trebuie să fie asigurate, şi nu pot fi îngrădite decât atunci când manifestarea lor alterează libertatea altui individ. Concepţiile filosofului britanic rămân de actualitate şi, în virtutea conflictelor contemporane, regăsirea lor pare să nu fi fost niciodată mai necesară.
  2. Încă de la publicare, o parte a umanităţii pare că şi-a propusres_fbf95661bbc31d687b8f1c8949c99acb_450x450_qlgk drept misiune sfântă să demonstreze restului că acţiunea din „1984” de George Orwell, una dintre cărţile de căpătâi ale prietenilor Cărţii de la ora 5, nu ţine de domeniul fanteziei, ci al proorocirii. Să îl ridici pe Orwell la nivel de profet e poate un act legitim, dar unul care ne provoacă fiori îngheţaţi pe spate. Una dintre cele mai faimoase cărţi despre libertate ne arată cum vom trăi în lipsa ei: vegheaţi de un Big Brother atotştiutor, manipulaţi politic, asfixiaţi într-o societate în care drepturile sunt un cuvânt vechi, urâţit, transformat într-o viziune care nu mai are nimic de-a face cu originea sa. Să spui că „1984” e un clasic mereu actual e probabil una dintre cele mai adevărate fraze pe care le-am plăsmuit azi!
  3. res_0e306dda2c6704fc5098984ccb6fbfb7_450x450_8fanLibertatea nu trebuie să aibă doar conotaţii politice sau filosofice, ci ea îmbracă, poate înainte de toate, pereţii altfel limitaţi ai gândirii. Iar romanul lui Ali Smith, scriitoare de origine scoţiană, „Cum să fii şi una, şi alta”, îţi pune la încercare tocmai libertatea de a gândi. Cele două protagoniste ale romanului sunt o pictoriţă renascentistă şi o adolescentă revoltată contemporană, dar, aşa cum romanul stabileşte, genul şi sexul nu sunt deloc bătute în cuie: romanul are o structură unică, eliberându-se de constrângerile tehnice ale acestui gen şi apărând în două ediţii, fiecare cu o structură diferită, iar cele două protagoniste sunt femei care pozează însă, nu o dată, în bărbaţi. Autoarea este însă cea care oferă libertate deplină atât personajelor sale, dar şi cititorilor: poţi crede orice vrei despre opera sa, o poţi înţelege în orice manieră îţi place, pentru că Smith nu vrea să impună nimic, nimănui. Poate de aceea a câştigat şi premiul Goldsmith pentru originalitate, iar opera sa a fost numită de The Observer „romanul re-inventat”.
  4. Una dintre cele mai iubite cărţi americane ale tuturor timpurilor şi probabil cea mai puternică operă de ficţiuneres_9f21027a8e53fb1e12ddfd212de6a1fa_450x450_bgek din perioada postbelică, „Atlas încătuşat” duce mai departe elogiile aduse libertăţii gândirii. Autoarea sa, Ayn Rand, s-a născut în Rusia anului 1905 şi a fost martoră a revoluţiei bolşevice, ceea ce i-a adus „binecuvântarea” unui punct de vedere perfect ancorat în realitate. Într-o lume ameninţată de o criză economică mondială, Dagny Taggart este convinsă că a găsit soluţia, printr-un motor prototip alimentat cu energie statică, dar care poate revoluţiona industria energetică. Problema e că inventatorul său nu e de găsit, aparţinând unei societăţi în care geniile dispar subit şi inexplicabil: aşa sună premisa monumentalei opere a lui Rand, considerată una emblematică pentru generaţia sa.
  5. res_a5bbfcc3591a774230654845bb305f83_450x450_i8efDar dacă libertatea nu ar fi doar un concept pe care îţi place să îl diseci, cu care cochetezi şi pe care îl cerţi, într-o societate lipsită de prea multe pericole, un capriciu de scriitor răsfăţat? Dacă libertatea ar fi un ideal, o luptă pe care o duci în mod atroce, într-o lume opresivă? Noi credem că cele mai preţioase cărţi despre libertate sunt cele scrise de cei care au fost lipsiţi de ea! „Sunt extrem de recunoscătoare pentru două lucruri: că m-am născut în Coreea de Nord şi că am scăpat din Coreea de Nord”: e mărturisirea lui Yeonmi Park (“Drumul către libertate”), una dintre „fericitele” care, după chinuri îngrozitoare, a reuşit să evadeze din opresiune şi să îşi atingă libertatea. Numai bună de citit atunci când rămâi cumva cu impresia că ideile lui Stuart Mill sunt învechite, iar cuvintele lui George Orwell, nişte fabulaţii.
  6. Am discutat despre libertatea politică, despre libertăţi civile şi sociale, despre libertatea ca luptă împotrivares_57617e3c90304b6df9251960e1934adc_450x450_8lc3 opresiunii şi cea a gândului nestingherit, este cazul să abordăm perspectiva libertăţii cuvântului scris. Ce înseamnă pentru o femeie să scrie, să fie autoarea unui proces creator, într-o lume dominată de bărbaţi? Cum poate fi ea liberă? Sunt întrebările pe care şi le pune Virginia Woolf în „A Room Of One’s Own”, unde mai prezintă însă şi o altă perspectivă care ne dă de gândit: poate libertatea să ne nască, în mod paradoxal, din izolare? Închizându-te din proprie voinţă într-o cameră, în singurătate, nu îţi vei elibera oare gândirea şi, implicit, creaţia, de orice formă de constrângere şi manipulare, conştientizată sau nu? Noi credem că aşa arată o revelaţie!

Care sunt cărţile despre libertate care ţi-au deschis şi ţie ochii asupra lumii?