Îți împărtășim sentimentele: și noi suntem fani ai seriei „Cântec de gheață și foc” și, indiferent de părerile împărțite la adresa ultimului sezon al serialului, așteptăm cu nerăbdare ca G.R.R. Martin să ne onoreze cu a șasea mult-așteptată carte, „The Winds of Winter”. Dar, cum perioada în care suntem lăsați să mocnim pare mai lungă decât iernile fără de sfârșit din Westeros și până și următorul sezon pare la ani lumină, ne alinăm în compania a 6 cărți asemănătoare cu „Urzeala tronurilor”. Descoperă-ți și tu noua favorită, printre titlurile de mai jos!

Șase cărți pe care să le citești cât aștepți următorul sezon Game of ThronesN.K. Jemisin a fost recompensat pentru primele două cărți din seria sa „Broken Earth” cu câte un Hugo Award, una dintre cele mai importante distincții din literatura fantasy și SF. Dar lista de asemănări cu „Urzeala tronurilor” nu se oprește aici: drepturile de ecranizare au fost deja cumpărate de TNT, așa că, cât de curând, ne vom delecta cu un nou serial, care să ne aline dorul de Game of Thrones. Subiectul primei cărți, The Fifth Season, este legat de o serie conectată de sfârșituri ale lumii, în care un al cincilea anotimp, de schimbări climatice catastrofale, ce au loc la fiecare câteva secole, zguduie din temelii continentul unic, Stillness. Ceea ce poartă opera lui Jemisin și mai aproape de celebra serie a lui Martin este însă lumea imaginată până în cele mai mici detalii, talentul de world building și personajele complexe, care devin la rândul lor universuri în miniatură. Grăbeștes-te să cauți echivalentul lui Tyrion Lannister în paginile primul titlu de pe lista noastră de cărți asemănătoare cu „Urzeala tronurilor”.

Șase cărți pe care să le citești cât aștepți următorul sezon Game of ThronesSabaa Tahir este o scriitoare de origine americano-pakistaneză cu un dar al povestirii care face ca operele ei, chiar dacă aparținând literaturii Young Adult, să fie imposibil de lăsat din mână. „Elias și spioana cărturarilor” aduce laolaltă pe cel mai puternic soldat al unui Imperiu fantastic, inspirat de Roma antică, și o tânără din Clanul Cărturarilor, al cărui frate arestat este mobilul pentru care devine spioană a Academiei. Așteaptă-te la intrigi complexe și la o lume fascinantă, care îți va evoca la un moment dat contextele din Meereen, firește, înainte ca Daenerys Targaryen, eliberatoarea de sclavi, să pună piciorul în orașul liber.

Șase cărți pe care să le citești cât aștepți următorul sezon Game of ThronesNu sunt șapte, ci Șase regate, dar nici nu mai contează, atât timp cât „Ucenicul asasinului” a câștigat aprobarea și aprecierea lui G.R.R. Martin, care a onorat prima carte din trilogia lui Robin Hobb cu următoarele cuvinte: „pe piața romanelor fantasy, atât de aglomerată astăzi, cărțile lui Robin Hobb sunt ca niște diamante într-o mare de zirconiu”. Vei regăsi o crâmpeie din Daenerys Targaryen, moștenitoarea exilată de pe tron, dar și din Jon Snow în persoana lui Fitz, un bastard al Prințului Coroanei, crescut în secret în grajdurile regale, chinuit și batjocorit de la o vârstă fragedă, care află însă că are puteri magice și să este un candidat serios la mult râvnita poziție de salvator al lumii. E exact genul de carte care te poate ajuta să îți alini dorul de „Urzeala tronurilor”.

Șase cărți pe care să le citești cât aștepți următorul sezon Game of ThronesTe numeri printre numeroșii fani ai personajului Arya Stark, care au însoțit-o binevoitori și prin peregrinările sale în Bravoos, la Casa în negru și alb? Atunci vei deveni părtaș la fel de doritor al aventurilor adolescentei Mia Corvere, fiica unui trădător executat (vezi asemănarea?), nevoită să se ascundă de Senatul și foștii camarazi ai tatălui său, care o vânează. Abilitatea ei de a comunica cu umbrele o ajută să devină candidată la poziția de asasin a organizației Red Church, care o va aduce mai aproape de răzbunarea mult visată. Dacă îți spunem că în „Nevernight” de Jay Kristoff apar și demoni și magia e la locul ei, cu siguranță o vei trece și tu pe lista de cărți asemănătoare cu „Urzeala tronurilor”, care merită consultate!

Șase cărți pe care să le citești cât aștepți următorul sezon Game of ThronesTyrion Lannister are un corespondent de seamă în lumea literaturii în persoana lui Locke Lamora. Considerat de unii un spadasin neîntrecut, de alții un fel de Robin Hood care fură de la cei bogați pentru a-i ajuta pe cei săraci și de cei mai mulți un mit legendar, protagonistul din „Minciunile lui Locke Lamora” de Scott Lynch e de fapt un tip subțirel, incapabil să răzbească într-o confruntare corp la corp, dar cu o minte care îi face concurență legendarului pitic din „Urzeala tronurilor”. Te vei desfăta cu acțiunea palpitantă din această carte care seamănă și la dimensiuni reprezentantelor din „Cântec de gheață și foc”, vei fi impresionat de lumea fantastică inspirată de o Veneție chiar și mai vivid colorată și vei fi cucerit, ca în lumea lui G.R.R. Martin, de dialogurile pline de viață și mustind de sarcasm și ironie, marcă a unor personaje de neuitat. E de la sine înțeles faptul că autorul „Game of Thrones” s-a declarat fan al acestei serii.

Șase cărți pe care să le citești cât aștepți următorul sezon Game of ThronesO parte importantă din apetitul insațiabil pentru Game of Thrones este reprezentat de dragoni! Dacă Drogon e de departe personajul tău favorit din întreaga serie, atunci citește „The Waking Fire: The Draconis Memoria” de Anthony Ryan. Autorul a fost comparat, așa cum te așteptai, cu G.R.R., și ne invită într-o lume în care puterea este garantată de un elixir extras din sângele unei creaturi asemănătoare dragonilor. Vânatul excesiv i-a adus pe aceștia pe cale de extincție și singura speranță a lumii este reprezentată de un specimen mitologic, dragonul alb, în a cărui căutare este trimis hoțul profesionist Claydon Torcreek. Printre protagoniști se mai numără și Lizanne Lethridge, o spioană și o asasină de temut și Corrick Hilemore, o figură militară de renume. Este exact ce avem nevoie în nesfârșita perioadă de așteptare după o nouă carte din seria „Urzeala tronurilor”.

Tu ce părere ai despre lista de cărți asemănătoare cu „Urzeala tronurilor”? Te numeri printre fanii celebrei serii de cărți și, dacă da, ți-a făcut cu ochiul vreunul dintre titlurile de mai sus?