Viaţa deprinde alte sensuri atunci când lumea e înzăpezită. Fulgii atrag în valsul lor uitarea de sine, iar plapuma albă care se aşterne peste universul nostru ascunde nu doar cenuşiul oraşului, ci şi banalul existenţei. Zgomotul cotidian e înlocuit cu o pace adâncă, adusă de troienele care dorm liniştite. Ce moment mai bun pentru a te afunda în lumea prinsă între paginile unei cărţi, decât atunci când afară ninge?

Uită de nervi, de stres şi oboseală şi alege să onorezi puritatea şi frumuseţea zăpezii cu ajutorul listei noastre de cărţi de citit când ninge. Ocupă cel mai moale fotoliu, tolăneşte-te în compania unei ceşti aburinde de ceai şi a lecturilor captivante de mai jos!

  1. res_ad7b3adf5f6f6667d76c3e1710dba364_450x450_n0v9Poate că vara, cu fierbinţeala sa năucitoare, este anotimpul dragostei, dar un poem de amor câştigă o prospeţime cu totul nouă sub atingerea îngheţată, dar pură a iernii. Lasă nămeţii să îşi facă de cap cu lumea de afară, iar tu retrage-te în compania unui volum care întruneşte unele dintre cele mai frumoase versuri de iubire din literatură română: „111 cele mai frumoase poezii de dragoste” de Marius Chivu şi Radu Vancu. Colecţia acoperă peste 230 de ani de istorie a amorului în lirism, cuprinzând poezii de Eminescu, Mircea Cărtărescu sau Lucian Blaga şi evocând aspecte diverse ale iubirii, toate imprimate însă cu o pecete a sacralităţii, a purităţii celui mai deplin dintre sentimente, în tandem cu tabloul de afară. Găsești aici şi recomandarea lui Dan C. Mihăilescu.

  2. res_dd2c3ea0b4bd7bb1fa31aa1f3dcc03e8_450x450_3d8iIubirea nu trebuie neapărat să fie nobilă, ea poate naşte monştri, şi când sunt aceştia înţeleşi mai bine decât sub apăsarea unei nopţi grele de iarnă? Când ninge, ai impresia că timpul s-a oprit în loc şi ţi se face imediat poftă de o lectură clasică. Recomandarea noastră fascinează cu puterea de nestăpânit a unei iubiri damnate şi farmecul gotic al unei poveşti nemuritoare, în care natura neîmblânzită (ca cea de afară) este ridicată la rang de protagonistă: „La răscruce de vânturi”, de Emily Bronte. Dacă nu ai descoperit până acum una dintre capodoperele literaturii britanice, este momentul să o faci, dar o poţi savura din nou şi ca pe o carte de citit când ninge!

  3. Captivantă, ameţitoare, misterioasă ca un labirint, dar res_6391dcddf660c152cf960d7ede2a7da4_450x450_rpremoţionantă până la lacrimi, genul de lectură care te face să uiţi de toate neajunsurile vremii de afară: aşa trebuie să arate o carte de citit când ninge. Sunt exact trăsăturile romanului lui Anthony Doerr, „Toată lumina pe care nu o putem vedea”. În centrul naraţiunii stau protagoniştii Marie-Laure, o tânără franţuzoaică oarbă şi Werner, un german de aproape 18 ani, pasionat de tehnică şi înrolat în armata germană în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Iubirea neaşteptată, imposibilă dintre cei doi, este conjugată cu misterul unui diamant căutat de nazişti şi ascuns de tatăl eroinei, iar lumina dragostei, venită să străpungă întunericul tragediei, este tot ceea ce îţi trebuie într-o zi înzăpezită. Cartea este recomandată şi de Dan C. Mihăilescu, dar şi de pleiada de premii primite de autor, printre care şi Premiul Pulitzer în 2015.

  4. res_72d190b13650db2ebe895404c346bafc_450x450_akl3Atmosfera feerică a primei vizite a fulgilor în viaţa noastră poate căpăta repede accente lugubre, atunci când întunericul nopţilor îngheţate, vuietul viscolului şi izolarea ne provoacă imaginaţia să ţeasă scenarii întunecate. Dacă vrei să resimţi voluptatea de a acutiza acest sentiment, cea mai bună carte de citit când ninge este „Fata din tren” de Paula Hawkins. Rachel, eroina şi unul dintre naratorii necreditabili ai romanului, este alcoolică, a fost părăsită de soţ şi călătoreşte zilnic cu trenul, spre un job de la care a fost dată afară, trecând pe lângă casa în care a fost fericită şi în care locuieşte acum cea care a înlocuit-o. Femeia face o pasiune bizară pentru un cuplu de necunoscuţi, pe care îi crede simbolul fericirii de care s-ar fi putut bucura şi ea, iar în momentul în care le surprinde trădarea, este cuprinsă de o furie intensă: e oare o coincidenţă că, atunci când jumătatea feminină a perechii invidiate dispare, Rachel se află prin preajmă? Bestseller al librăriei online eMAG, thriller-ul „Fata din tren” a fost ecranizat în 2016 şi va reuşi să te ţină cu sufletul la gură pe timp de cod colorat de ninsori.

  5. res_72299fa2e0bacc4b912e09822bef22c5_450x450_vl5gNu toate lecturile de iarnă trebuie să fie dramatice sau să te cuprindă cu gheare reci de thriller! Ce spui de o porţie savuroasă de soare, servită tocmai din Mallorca? „Soare şi nori în Mallorca” de Emma Straub ne invită în vacanţa de două săptămâni a unui cuplu american, Jim şi Franny, la aniversarea celor 35 de ani de căsnicie, alături de care îi vom regăsi pe copiii lor Sylvia, recent absolventă de liceu şi Bobby, împreună cu prietena sa mai în vârstă, Carmen. Povestiri de familie, umilinţe vechi, rivalităţi şi secrete suculente descoperite, toate dezvăluite cu umor şi căldură de Emma Straub, gata să îţi fie livrate în intimitatea căminului, în timp ce afară ninge liniştit.

  6. res_d2dbb56d20ecb852f64e1ae3c89fd0cf_450x450_chtkIarna, cu albeaţa ei parcă venită de pe altă lume, gata să zguduie din temelii banalitatea cenuşie a cotidianului nostru, este fără îndoială epoca poveştilor. Nu contează că ai atins vârsta maturităţii, încă mai poţi deschide uşa dulapului şi pătrunde, cu ajutorul imaginaţiei, într-o lume în care e permanent iarnă, dar niciodată Crăciun. „Cronicile din Narnia. Leul, vrăjitoarea şi dulapul” este a doua şi cea mai celebră carte din saga semnată de C. S. Lewis, o lectură a tuturor vârstelor, care întruchipează magia dansului fulgilor de nea, eroismul luptei cu troienele şi voioşia îngerilor imprimaţi în zăpada proaspătă. Noi te încurajăm să nu îi refuzi compania în această iarnă!

Ce părere ai despre lista noastră, a cărţilor de citit când ninge?