S-a întâmplat lucrul de care ne temeam: al doilea sezon al serialului cult „Stranger Things” s-a încheiat într-o clipită, după ce l-am așteptat mai bine de un an. Deși producătorul Netflix ne-a promis deja un al treilea (și chiar al patrulea) sezon, creația fraților Duffer tot se va lăsa așteptată, iar speranțele de a ne reîntâlni curând cu gașca formată din Eleven, Mike, Will, Lucas și Dustin, sunt fragile. Nu doar că ne alăturăm ție în așteptarea febrilă a întâmplărilor din The Upside Down, dar te susținem în lunga perioadă pe care o ai de traversat până la un nou sezon cu șase cărți pentru fanii Stranger Things!

Șase cărți pe care să le citești dacă ești fan Stranger ThingsNu am putea începe o listă de recomandări dedicată fanilor celui mai popular serial al momentului cu altul decât Stephen King. Cel mai celebru scriitor de horror  îți va alina perioada de așteptare până la debutul celui de-al treilea sezon al „Stranger Things” cu toate titlurile sale, dar două se vor remarca, în special. “Orașul bântuit” a avut parte de porția sa de celebritate în această vară, după ce ecranizarea a rupt toate topurile americane, dar povestea copiilor care se confruntă cu o entitate demonică în corp de clovn a speriat generații întregi și are foarte multe similitudini cu serialul nostru de suflet. În al doilea rând, nu putem să nu remarcăm asemănări între Eleven și terifianta „Carrie”: ambele au puteri telekinetice și, chiar dacă până acum eroina din serial a reușit să își depășească trecutul traumatizant, nu putem să nu ne înfiorăm în fața unui final a la Stephen King.

Șase cărți pe care să le citești dacă ești fan Stranger ThingsStephen King este cel mai celebru autor de horror-uri al prezentului, dar unul dintre maeștrii acestui gen, H.P. Lovecraft, nu putea fi lipsit de un călduros (sau mai degrabă înfiorat) omagiu. E suficient să arunci o privire asupra coperții colecției “The Complete Fiction of H. P. Lovecraft, pentru a te gândi, instantaneu, la Demogorgon și ceilalți monștri care fac legea în universul Stranger Things. Dar nu numai aceste orori de pe alte lumi sunt comune: povestirile și romanele lui Lovecraft au o atmosferă la fel de misterioasă, de pământeană și totuși de străină precum The Upside Down, lumea „inversată” creionată în serial. Ai la dispoziție conținutul a patru romane și 53 de povestiri care să îți calmezi setea de „supranatural” până la întoarcerea următorului sezon din Stranger Things.

Șase cărți pe care să le citești dacă ești fan Stranger ThingsUnul dintre aspectele care ne-a cucerit ireversibil în universul Stranger Things este atmosfera idilică a unui oraș din anii 80, cu puști care merg la școală pe biciclete, pasionați de Star Wars, Stăpânul Inelelor și jocuri Arcade. O vom regăsi și cu 20 de ani în urmă, în anii 60, când gașca din serialul momentului este înlocuită de cinci adolescenți: Mike, Duane, Dale, Harlen și Kevin, protagoniștii din „Summer of Night” de Dan Simmons. Cei cinci eroi duc aceeași viață aparent idilică, până ce din străfundurile unei clădiri de școală ce urma să fie abandonată iese Răul absolut. Romanul prezintă confruntarea dintre copii și forța primordială, așa că îți va ține cu plăcere de urât până ce te vei putea reîntâlni cu gașca lui Eleven. E o recomandare ideală între acele cărți pentru fanii Stranger Things.

Șase cărți pe care să le citești dacă ești fan Stranger ThingsUrmătorul scenariu strigă „Stranger Things” de la o poștă: un grup de adolescente se confruntă cu un mister horror în noaptea de Halloween din 1988. Desigur, „Paper Girls” nu ajunge la amplitudinea supranaturală din serialul cu Winona Ryder, dar protagonistele și faptul că avem de-a face cu o comic book ilustrează cu siguranță aceeași atmosferă. Brian K. Vaughn deapănă o poveste captivantă, cu eroine credibile și antrenante, surprinzând exact esența a ceea ce ne-a cucerit și la serialul fenomen încă de la primele scene.

Șase cărți pe care să le citești dacă ești fan Stranger ThingsFără urmă de îndoială, principalul factor care a clădit succesul Stranger Things este grupul solid de actori, și, cu precădere, cei cinci protagonişti copii, pe care îți va fi imposibil să nu îi adori. Dar nu trebuie să uităm nici de atmosfera horror vintage, de supranaturalul care plutește în aer, de spaima pură, nealterată decât de foarte puțin CGI și reținând ceva din groaza monstrului ascuns sub pat în copilărie. La acest context ne referim și în „Omul ilustrat”, colecția de povestiri SF și macabre care poartă semnătura lui Ray Bradbury. Autorul lui „Fahrenheit 451” și-a încercat penița cu istorisirile cu o tentă de horror îmblânzită de umor și de fantezie, exact mixul care a făcut furori și în serialul momentului. E un titlu care nu poate să lipsească dintre cărțile pentru fanii Stranger Things.

Șase cărți pe care să le citești dacă ești fan Stranger ThingsOare cum ar arăta eroii din Stranger Things…peste 25 de ani? Este o întrebare la care nu ne dorim încă să aflăm răspunsul, și la care nici nu ne așteptăm să îl primim, dar, dacă ești totuși curios, îl poți regăsi între paginile din „The Boys of Summer”. Romanul lui Richard Cox surprinde trei perioade: în 1979, o tornadă lovește orașul Wichita Falls din Texas, inducându-i lui Todd Willis coma. Peste 5 ani, Todd se trezește din comă, în 1983, într-o lume pe care nu o mai înțelege, tulburat de halucinații. Își face patru prieteni și împreună descoperă un secret care le va tulbura existența și despre care decid să nu mai vorbească niciodată. Imposibil, însă, deoarece se regăsesc peste 25 de ani, când același secret se reîntoarce să le amenințe viețile. Așa sună scenariul perfect al cărții care îți va ușura perioada de așteptare până la revenirea Stranger Things.

Tu ce părere ai despre aceste cărți pentru fanii Stranger Things? Te numeri printre iubitorii serialului-fenomen?