Undeva, printre mese încărcate cu feluri generoase de mâncare, cadouri schimbate în lumina delicată a bradului împodobit şi vrajă împletită de fulgi de zăpadă în zbor feeric (sperăm noi), un iubitor de cărţi îşi va face timp să citească şi câteva pagini cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Îmbibate în magie, cu un strop de mister, un pic de emoţie şi multă imaginaţie, descoperă mai jos cărţile de Crăciun pe care noi le-am trecut pe lista de lecturi din 2016.

 1. res_b4dff999bc4245778267d40e7c8bec7e_450x450_9ijv  Poate fi o alegere previzibilă, dar nu e Crăciunul ocazia în care previzibilul e stropit cu miracol şi devine dintr-odată chiar dorit? „ A Christmas Carol” de Charles Dickens nu este doar una dintre cele mai iubite cărţi de Crăciun, dar şi un clasic al unui geniu al literaturii. Ebenezer Scrooge ar fi ajuns probabil o figură remarcabilă în galeria personajelor negative din istoria cărţilor (până la urmă, urăşte Crăciunul), dacă nu ar fi fost cele trei spirite care îi arată momentele tandre şi greşelile trecutului, ororile prezentului şi spaimele viitorului, ajutându-l să contureze cea mai dramatică şi mai plină de morală transformare din literatură. Descrierile pline de viaţă şi stilul uşor întunecat al lui Dickens (da, e o carte de Crăciun, dar una cu fantome, şi nu dintre cele prietenoase în miez de noapte) îndepărtează „A Christmas Carol” de operele dulcege, în vogă în această perioadă a anului.

 2. res_e8416c5b0ac255eea196a0efa928a703_450x450_8lkjPoate că nu e un condiment tradiţional al Crăciunului, dar misterul rezonează cum nu se poate mai bine cu serile înghiţite de troienele de zăpadă. Ce face Hercule Poirot cu ocazia celei mai iubite sărbători? Vă oferim un indiciu: nu schimbă cadouri, ci mai rezolvă un caz! În „Crăciunul lui Poirot”, Agatha Christie ne convinge să mai încercăm o dată să descoperim cine e criminalul înaintea celebrului detectiv; de această dată, victima e un milionar crud, înstrăinat de familie, care îşi convoacă rudele la o reuniune misterioasă de Crăciun, pentru a fi găsit mort într-o baltă de sânge, singur într-o cameră încuiată.

 3. res_584f4f3a6b0da5c69cb066435bb7b585_450x450_clarAm vorbit despre emoţii dulci de Crăciun, este momentul să le şi încercăm! Scriitoarea de origine irlandeză Cecelia Ahern are deja o peniţă încercată în domeniul literaturii care ne smulge lacrimi, cea mai cunoscută carte a sa fiind bestseller-ul „PS: te iubesc”. Alegerea noastră de Crăciun este însă „Cadoul”, în care talentata scriitoare evocă spiritul lui Scrooge într-o manieră modernă, în persoana lui Lou Suffern, un director de succes care petrece tot mai puţin timp cu familia. Povestea te va mişca până la lacrimi, convingându-te şi cu un strop de supranatural şi amintindu-ţi de ce Crăciunul este sărbătoarea familiei. Noi ne asumăm însă misiunea de a-ţi sugera şi că e cel mai bun moment pentru generozitate, iar opera lui Ahern, „Cadoul”, poate fi un dar minunat pentru jumătatea ta!

 4. res_0fa23abe901d23b59a4fa432c3afb521_450x450_ml4jDacă nu de Crăciun, atunci când să ne mai lăsăm sufletul de copil să se elibereze de sub cochilia maturităţii,
  zburând fericit printre fulgii de zăpadă? Basmele lui Hans Christian Andersen se numără printre cărţile de Crăciun la care noi ne reîntoarcem mereu. Nu doar copiii tăi, ci şi tu ai nevoia de o colecţie magică, precum “Complete Fairy Tales of Hans Christian Andersen”. Scoate de la naftalină emoţiile pure ale copilăriei, cu înţelegerea înnoită a adultului. De neratat de Crăciun? „Fetiţa cu chibrituri”, incredibil de tristă, dar minunat de potrivită pentru această perioadă.


 5. res_702d51c5f5285850bf3aa022c90e9cae_450x450_d8ucNu îţi vom recomanda să citeşti de Crăciun „Anna Karenina”, deşi este o lectură minunată de iarnă, pentru că nu ne-am dori să îi lipsim pe cei dragi ţie de prezenţa ta. Atmosfera de basm rusesc, cu ierni lungi şi grele şi suflet dezgolit la lumina focului din vatră este însă surprinsă perfect în „Copila de zăpadă”, bestseller-ul lui Eowyn Ivey, roman de debut care i-a adus scriitoarei americane prezenţa pe lista de nominalizaţi ai premiului Pulitzer şi distincţia UK National Book Award, la categoria „International Author of the Year”. Jack si Mabel trăiesc în îndepărtata Alaska a anilor 20, împărţind ierni de poveste, dar îndepărtaţi din cauza disperării de a nu avea copii. Farmecul primei zăpezi a anului îi îndeamnă să clădească o copilă fermecătoare din omăt, care a doua zi prinde viaţă. Nu vă spunem decât atât: Eowyn Ivey îmbină realismul magic specific scriitorilor sud-americani cu duritatea unui stil viguros, dramatic, într-o poveste care te va cuceri de acest Crăciun.

 6. res_d23427fb97ac19f1a73994baece7809d_450x450_ds0Genul preferat al cărţilor de Crăciun rămâne fantasy-ul! Criticii afirmau că lumea cititorilor se împarte în
  cei care au citit şi cei care urmează să citească „Stăpânul Inelelor”, iar noi te invităm să le dai dreptate (re)descoperind „Frăţia Inelului” de sărbători. E cea mai proaspătă, mai magică şi mai inocentă parte din opera epică a lui Tolkien, fără a avea însă copilăria „Hobitului”. Hobiţii Frodo, Sam, Merry şi Pippin, oamenii Aragorn şi Boromir, elful Legolas, piticul Gimli şi vrăjitorul Gandalf îşi asumă misiunea de a distruge inelul puterii maleficului Sauron într-o poveste care a devenit deja legendă, inspirată de ameninţarea nazistă asupra Europei. E basmul timpurilor noastre, iar gustul său e şi mai savuros de fiecare Crăciun.


 7. res_c476c9120507b8b59f36b45b56b5d5b4_450x450_j3f5Nu vrem să ne imaginăm o lume fără cărţi sau un Crăciun fără cel puţin o poveste care să ne mângâie sufletul, şi mărturisim că am deveni de bunăvoie hoţi de cărţi, dacă asta ar însemna să salvăm cuvântul scris de la pieire. Printre cărţile noastre de Crăciun se numără şi „Hoţul de cărţi”, un bestseller al ultimilor ani. Romanul lui Marcus Zusak este una dintre cel mai bine vândute cărţi din România, iar povestea sa sfâşietoare îi justifică succesul. În Germania lui 1939, ameninţarea nazistă se transformă din scânteie periculoasă în foc devastator, căreia îi cad victime nu numai oamenii, dar şi cărţile. Liesel Meminger e doar o fetiţă, dar gestul ei de a fura cărţi pentru a le salva devine una dintre cele mai eroice tentative de supravieţuire a unei lumi chinuite, în care Moartea, devenită personaj, e ocupată până peste cap. O lectură sfâşietoare, emoţionantă, captivantă, despre puterea cuvântului.

Scrie-ne părerea ta despre recomandările noastre de cărţi de Crăciun! Completează aventura literară a vacanţei de sărbători cu cărţile pe care trebuie să le pui pe lista de cumpărături pentru această perioadă minunată!