Martie e luna în care ne simţim mai apropiate de mamele, surorile, fiicele, prietenele noastre, luna în care celebrăm feminitatea din noi. Este motivul pentru care şi opţiunile noastre literare se îndreaptă către cărţi scrise de femei, către poveşti pline de sensibilitate, dar şi de putere. În rândurile de mai jos îţi recomandăm astfel de lecturi: cărţi pe care să le citeşti alături de mama ta!

Șase cărţi pe care să le citeşti împreună cu mama taCriticii New York Times au afirmat, şi pe bună dreptate, că, dacă nu citeşti prima carte de pe lista noastră, îţi vei refuza o experienţă plină de bogăţie şi de profunzime. „A Tree Grows in Brooklyn”de Betty Smith e un clasic în toată puterea cuvântului; publicat în 1943, romanul a devenit un bestseller fulgerător şi continuă încă să impresioneze generaţii întregi de cititori. Cartea spune povestea lui Francie Nolan, fiica unei familii irlandezo-americane extrem de sărace, care trăieşte în cartierul Brooklyn din New York. Eroina suportă privaţiunile vieţii dure, are parte de suferinţă, dar şi de fericire, într-o poveste care îţi frânge pe alocuri inima, pentru a ţi-o umple apoi de speranţă. Idealistă, naivă, timidă, Francie întruchipează copacul care creşte în cele mai crude condiţii, din asfalt, şi reprezintă un simbol dual: inocenţa copilăriei şi tenacitatea maturităţii. Este cel mai important argument pentru care acest roman ar trebui citit de tine, împreună cu mama ta!

Șase cărţi pe care să le citeşti împreună cu mama taFamiliile reprezintă o structură complexă, cel mai adesea de neînţeles pentru cineva care nu le aparţine, un organism viu cu părţi componente atât de diferite, dar unite prin glasul sângelui. Sentimentul de unitate în diversitate (sau viceversa) este surprins perfect în Caramelo de Sandra Cisneros. Prima scriitoare Chicana (masculin Chicano, persoană de origine mexicană, născută pe teritoriul Statelor Unite ale Americii) ale cărei cărţi au fost publicate de o mare editură cu sediul în New York, Cisneros ne cucereşte cu o saga de familie emoționantă. Bildungsromanul o are în centru pe Celaya „Lala”, singura fată dintr-o familie de 7 copii, care observă perindările bilingve ale familiei sale între SUA şi Mexic, la bunici, urmând ca apoi să experimenteze ca adolescentă toate traumele imigrantei. Dincolo de poveştile, minciunile, fabulaţiile care te vor cuceri cu vivacitatea lor, Caramelo are valenţe autobiografice, fiind inspirată parţial din viaţa autoarei, ceea ce o transformă într-o lectură de citit alături de mama ta. Părţile bilingve (familia protagonistei trece natural de la engleză la spaniolă odată cu depăşirea graniţei şi invers) fac lectura şi mai incitantă, un mister de descâlcit între mamă şi fiică.

Șase cărţi pe care să le citeşti împreună cu mama taMai ţii minte cum te adormea mama cu poezii şi cum tu îi făceai ziua mai frumoasă recitându-i versurile învăţate la şcoală? Considerăm că rima întăreşte legătura dintre o mamă şi o fiică, iar dialogul, comunicarea, o fac şi mai puternică. Aşadar, includem pe lista noastră o carte uluitoare, „Dialogul vântului cu marea”, o conversaţie intimă între două poete, Nina Cassian şi Carmen Firan. Adulată de americani şi considerată una dintre vocile cele mai pregnante ale poeziei, „o poetă a adâncimilor pasionate şi a marilor înălţimi”, în cuvintele Decanului Academiei Poeţilor Americani, Nina e interpelată de Carmen Firan, poeta stabilită în America. Cele două se joacă cu eleganţă, se respectă şi se „duelează” în cuvinte, într-un dialog de care tu şi mama ta nu vă veţi mai sătura. Bonus: Nina Cassian vorbeşte despre copilăria ei, dar şi despre relaţia cu Marin Preda, în inserţii dintr-o biografie fascinantă.

Șase cărţi pe care să le citeşti împreună cu mama taScriitoarea de origine afro-americană Maya Angelou a fost fără urmă de îndoială una dintre cele mai puternice voci feminine ale societăţii contemporane, scriind şi declamând cu iubire, cu ferocitate, cu sinceritate, discutând experienţe cutremurătoare cu o pasiune molipsitoare. În „Letter to My Daughter”, Angelou scrie fiicei pe care nu a avut-o, dar pe care ar fi dorit-o, iar colecţia de eseuri și poeme debordează de căldura şi de afecţiunea caracteristice unei asemenea legături. Las-o pe mama ta să îţi citească, discutaţi împreună sfaturile, poveţele pline de înţelepciune ale lui Angelou, de parcă aţi depăna povestea unei mătuşi sau unei bunici, pentru că exact aşa se „degustă” „Letter to My Daughter”. Fun fact: multe dintre ideile eseurilor se pare că au fost extrase de Maya Angelou din note dedicate bunei sale prietene Oprah, ceea ce face ca lectura să fie cu atât mai intimă şi mai plină de autenticitate.

Șase cărţi pe care să le citeşti împreună cu mama taÎn puţine cărţi legătura dintre mamă şi fiică e mai centrală decât în Clubul Norocoaselor de Amy Tan. Bestseller-ul semnat de scriitoarea americană de origine chineză jonglează cu tragedii personale, cu conflicte inter-generaţionale, dar şi cu tandreţe şi dragoste. Romanul spune povestea a patru femei de origine chineză care imigrează în Chicago alături de familiile lor şi îşi împărtăşesc experienţele jucând mahjong şi intitulându-şi adunarea „Clubul norocoaselor”. Cartea excelează mai ales la redarea legăturii dintre mame şi fiice: primele încearcă din răsputeri să le insufle celorlalte moştenirea şi tradiţiile chineze, în timp ce fiicele vor mai degrabă să trăiască visul american. Conflictele sunt caracteristice fiecărei mame şi fiecărei fiice, aşa că veţi descoperi curând că romanul lui Tan a fost parcă scris pentru a fi citit împreună, de voi amândouă. „Clubul norocoaselor” a fost tradus în peste 25 de limbi, a ocupat prestigioasa poziţie de betseller New York Times şi a fost nominalizat la National Book Award, argumente puternice pentru a-l include pe lista de must read.

Șase cărţi pe care să le citeşti împreună cu mama taLegătura dintre patru femei unice, complexe, scânteiază alături de frumuseţea unei grădini uitate în al doilea roman al lui Kate Morton. „Grădina uitată” e un melange de dramă, prietenie, dezvăluiri şocante şi romantism, toate inserate însă cu măsură într-o structură naratorială atent concepută. La moartea lui Nell, nepoata sa, Cassandra, primeşte o moştenire neaşteptată, un conac străvechi şi grădina misterioasă din jurul acestuia. Însă Cassandra mai are şi altceva de descoperit: povestea unei fetiţe găsite pe un vas cu destinaţia Australia, pierdută de o femeie ciudată, numită Autoarea, şi legătura indescifrabilă dintre cele două şi ea. „Grădina uitată” se dezvăluie precum un puzzle-floare, mister după mister, petală după petală, iar tu şi mama ta veţi adora să puneţi laolaltă piesele sale. E o carte care trebuie citită împreună de mamă şi fiica sa, şi descifrând indiciile atent alăturate, vei înţelege de ce.

Ne vei asculta sfatul, acela de a citi alături de cea care ţi-a dat naştere? Ce vei alege dintre titlurile de mai sus, cărţi de citit împreună cu mama ta?