Calendaristic, primăvara ar trebui să fi poposit deja în viaţa noastră, ceea ce nu înseamnă că toate zilele vor fi înnobilate de atingerea aurie a soarelui. Deşi putem accepta vremea rea în timpul săptămânii lucrătoare, nu ne dovedim la fel de toleranţi atunci când ea ne ameninţă preţioasele sâmbete şi duminici. Noi avem însă remediul perfect: cărţi pe care să le citeşti în weekendurile cu vreme rea, care îţi vor sta alături când e frig şi tânjeşti după primăvară.

Şase cărţi pe care să le citeşti într un weekend cu vreme reaMeik Wiking vorbeşte cu atâta tandreţe despre zăpadă, lumina caldă a lumânărilor, ciocolată fierbinte şi prăjiturele încât ne determină să ne dorim ca întreaga noastră viaţă să se desfăşoare sub imperiul frigului. Dacă nu mai suporţi frigul de afară, „Mica enciclopedie Hygge” va fi cartea care te va convinge că, de fapt, totul e bine şi frumos. Autorul danez este Director al Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga, deci o autoritate în ceea ce înseamnă stare de bine sub cele mai vitrege condiţii. Cartea sa ne oferă o întreagă teorie asupra importanţei lumânărilor naturale, dar şi permisiunea de a mânca şi de a bea după pofta inimii. Pentru Wiking, nimic nu e mai hygge (cuvânt intraductibil, sinonim cu confort sufletesc, stare de bine, intimitate) decât un weekend cu vreme rea, în care te protejezi de frig cu cei dragi sau singur, în compania unui fotoliu moale, a unei cărţi bune şi a unei căni cu un lichid delicios şi cald. „Mica enciclopedie Hygge” nu se zgârceşte cu recomandările şi ne învaţă cum să atingem fericirea prin mici plăceri şi în celelalte anotimpuri, ceea ce o transformă într-o prezenţă obligatorie la casa omului.

Scriitoarea de origine finlandeză Leena Krohn a fost comparată de critici cu o pleiadă de alţi Şase cărţi pe care să le citeşti într un weekend cu vreme reaautori celebri: de la Ursula K. Le Guin, Milan Kundera, Virginia Woolf la Stanislaw Lem sau Borges. Însă povestirile ei demonstrează faptul că avem în faţa ochilor o figură de sine stătătoare: cu influenţe SF, fantasy, de ficţiune literară, cu referinţe filosofice, existenţialiste sau absurde, „Leena Krohn: The Collected Fiction” e un puzzle plin de comori gata să fie descoperite. Ai de toate: lumi imaginare complexe şi complicate, personaje fascinante, precum multitudinea de Hakan, prezenţi în mai multe ipostaze, oraşe de aur, civilizaţii extraterestre sau un Don Quijote la feminin. Culegerea de proză scurtă îţi va încălzi weekendurile reci cu o uluitoare putere a imaginaţiei, cu candoarea şi şarmul meditaţiei asupra naturii umane. E o lectură de neratat!

Şase cărţi pe care să le citeşti într un weekend cu vreme reaDacă cea mai fierbinte dorinţă a ta în acest moment ar fi să influenţezi vremea şi să o supui voinţei tale, atunci te vei înţelege de minune cu Tris, eroina lui Tamora Pierce din „Magia lui Tris”. Cartea este a doua din seria „Cercul de magie”, care prezintă peripeţiile a patru vrăjitori. După un cutremur devastator, Tris, Briar, Daja şi Sandry, cei patru magi învăţăcei, trebuie să înfrunte atacurile piraţilor, care au o nouă şi formidabilă armă. Nu îţi vom deconspira ce se întâmplă, îţi spunem doar că Tamora Pierce e specialistă în a scrie despre magie, având la activ serii fabuloase care ne aştern în faţa ochilor lumi năucitoare. Cum spuneam, Tris poate influenţa vremea, ceea ce o transformă în protagonista perfectă din cărţi pe care să le citeşti într-un weekend cu vreme rea.

Am stabilit deja că cel mai bun lucru pe care îl poţi face într-un weekend cu vreme rea este să Şase cărţi pe care să le citeşti într un weekend cu vreme reastai şi să citeşti, dar de ce nu ai profita de acest prilej pentru a „da gata” acele opere monumentale ale literaturii universale, pe care le-ai abandonat din lipsă de timp? Tocmai de aceea, noi am inclus pe lista noastră „Un veac de singurătate” de Gabriel Garcia Marquez. Romanul, publicat în 1967, i-a adus columbianului Premiul Nobel din 1982 şi este considerat şi acum capodopera sa, deşi în ultimii ani „Despre dragoste şi alţi demoni” şi „Dragostea în vremea holerei” au devenit poate mai populare. Marquez face ce ştie mai bine: ne tulbură cu realismul magic căruia i-a devenit părinte, ne încântă cu stilul său superb, cursiv, ne farmecă cu personaje memorabile. Romanul este cronica a şapte generaţii ale familiei Buendia, şi se desfăşoară în oraşul fictiv Macondo, al cărui întemeietor a fost patriarhul Jose Arcadio. Aşteaptă-te la elemente supranaturale, dar şi la o solidă doză de realism, prin elementele de politică sau prin violenţă. „Un veac de singurătate” e o frântură din istoria umanităţii, un roman în care evenimente reale se împletesc cu revoluţii sociale precum apariţia automobilului sau a cinemaului şi cu firul magic nelipsit. Mai presus de toate, romanul face parte din moştenirea de aur a literaturii şi, dacă nu te-ai bucurat încă de el, este cazul să o faci acum, incluzându-l printre cărţile pe care să le citeşti într-un weekend cu vreme rea.

Şase cărţi pe care să le citeşti într un weekend cu vreme reaTe-am invitat în rândurile de mai sus să alegi una dintre capodoperele literaturii din toate timpurile, acum îţi recomandăm un bestseller al momentului. „Prietena mea genială” e primul roman din Tetralogia Napolitană, fiind publicat în 2012 de către scriitoarea italiană al cărei pseudonim e Elena Ferrante. Desigur, misterul identităţii autoarei (se spune că nimeni nu a văzut-o, cel puţin nu dintre criticii care o laudă sau fanii care o adoră) a contribuit la succesul fulminant pe care l-au avut cele patru cărţi considerate un „bildungsroman”, însă „Prietena mea genială” e mai mult decât un simplu exemplu de reuşită comercială în literatură. Stilul frust, discret al autoarei face un pas înapoi pentru a lăsa naraţiunea să strălucească: povestea celor două prietene, Elena Greco şi Raffaella (Lila) Cerullo, care cresc într-o mahala periculoasă, lipsită de speranţă din Napoli, e atât de puternică şi vividă, încât va fi o experienţă unică în viaţa ta de cititor. „Prietena mea genială” trebuie să facă parte dintre cărţile pe care să le citeşti într-un weekend cu vreme rea dintr-un singur motiv: te va face să uiţi de orice, în timp ce te scufunzi în paginile ei.

Ce moment mai bun decât un weekend cu vreme rea pentru a deprinde o abilitate folositoare Şase cărţi pe care să le citeşti într un weekend cu vreme reaprecum…cititul minţii? Nu glumim, nici pe departe, ci îţi recomandăm „Arta de a citi gândurile” de Henrik Fexeus. Nu te teme, autorul de origine suedeză nu vrea să ne convertească la tehnici ce ţin de supranatural, ci pune accent pe elemente mult mai tangibile, precum comunicarea non-verbală, limbajul corpului, poziţia, postura, mimica, gestica, poziţia mâinilor. Cu fragmente dedicate fiecăruia dintre aceste semne, scriitorul ne împinge de la spate să descoperim ceea ce gândeşte interlocutorul nostru, descifrându-i emoţiile. Şi da, va strecura pe undeva şi termenul de manipulare, dar numai într-un sens pozitiv. Căpătând o asemenea ascendenţă asupra persoanei cu care discuţi, poţi realiza o comunicare mai bună, te poţi plia pe stilul său şi îţi poţi impune, la un moment dat, dorinţa. Fexeus ne îndeamnă să utilizăm aceste cunoştinţe preţioase pentru o viaţă amoroasă şi profesională mai bună, dar şi pentru a deveni ceea ce oricine îşi doreşte azi: influencer. Cu o carieră strălucită în filosofie şi un capital imens de popularitate în ţara natală, autorul trebuie cu siguranţă inclus pe lista ta de vreme rea.

Ce părere ai despre lista noastră, de cărţi de citit într-un weekend cu vreme rea? Cu ce titluri ai completa-o? Ajută-ne să punem la cale cea mai bună metodă de a scăpa de neplăcerile tuturor zilelor cu cer mohorât şi soare absent!