Unul dintre cele mai pline de semnificaţii momente din relaţia părinte-copil este îngânarea poveştilor seara, înainte de culcare, în timp ce vocea profundă a adultului mângâie genele tremurătoare ale prichindelului, luptând împotriva somnului pentru a nu pierde nimic din aventurile prinţesei sau ale prinţului neînfricat. Mai departe, pe măsură ce cresc, micuţii prind drag de lumea magică a cărţilor şi îşi lărgesc neîntrerupt orizonturile, cucerind noi tărâmuri cu armele cunoaşterii.

Dar cărţile pentru copii nu sunt savurate doar la vârsta inocenţei, ci ne pot ajuta să ne reclădim pentru câteva ore nevinovăţia în suflete, chiar şi la ani înaintaţi. Descoperă în rândurile de mai jos şase titluri pe care le vei îndrăgi, indiferent de numărul de ani înscris în buletin!

  1. jurnalul-unui-pustiVă vine să credeţi că „Jurnalul unui puşti” a ajuns la a unsprezecea carte publicată? Cu toate acestea, seria îşi justifică încă o dată prospeţimea: de data aceasta, Greg suferă pentru că mama sa vrea să îi limiteze accesul la jocurile video şi să îl determine în schimb să îşi exploreze latura creativă. Dar puştiul are propriile sale idei, şi visează să filmeze o peliculă horror care să îi aducă celebritate şi bani. Cei mici vor râde în hohote savurând aventurile acestui Tom Sawyer ancorat în realitatea contemporană, iar cei mari vor gusta plăcerea vinovată de a-şi lăsa ştrengarul din inimă liber, încă o dată. Cartea pentru copii mici şi mari „Jurnalul unui puşti 11. Dublu sau nimic” a fost lansată pe 1 noiembrie 2016 şi este proaspăt tradusă în română, fragedă ca pâinea caldă (dar nu frige, vă promitem).

  2. minunea-r-j-palacioNe reîntoarcem la mitica vulpe a Micului Prinţ, dar ne referim de această dată la o carte scrisă pornind de la una dintre cele mai celebre replici ale emblematicului personaj: „Bine nu se vede decât cu inima. Esenţialul e invizibil pentru ochi”. „Minunea” de R. J. Palacio a fost declarată printre cele mai bune cărţi pentru copii ale anului 2014 şi va fi ecranizată în 2017 într-un film cu Jacob Tremblay (puştiul talentat din „Room”), Julia Roberts şi Owen Wilson. Nu vă spunem decât că Auggie Pullman e un băieţel care s-a născut cu o diformitate facială, şi care năzuieşte ca fizicul său extraordinar să se integreze în normalitatea unei şcoli de stat. Autoarea şi-a descris romanul de debut drept „o meditaţie asupra bunătăţii”, una de care trebuie să recunoaştem că umanitatea are nevoie mai mult ca oricând în tulburătoarele zile ale contemporanităţii.

  3. fetita-careia-nu-ii-placea-numele-sauCe ai simţi dacă te-ai numi Muşcata Curgătoare? Te-ai înfiora la sensibilitatea ascunsă a numelui, sau, dimpotrivă, te-ai simţi ridiculizat de sprâncenele ridicate întrebător ale celorlalţi? Sakız Sardunya (în traducere din limba turcă, Muşcata Curgătoare) îşi urăşte numele, dar oferă în schimb preaplinul sufletului ei, creativitatea şi inteligenţa sa celor mai bune prietene, cărţile. Din păcate, face parte dintr-un univers select, a cărui populaţie a fost decimată de jocurile video, de reţelele sociale şi de TV. În momentul în care un glob magic o pune în legătură cu un tărâm misterios, care trăieşte hrănindu-se cu imaginaţie şi care e pus în pericol de fantezia tot mai săracă a lumii contemporane, Muşcata Curgătoare înţelege că e de datoria sa să salveze lumea. “Fetiţa căreia nu îi plăcea numele său” de Elif Shafak este o carte pentru copii mici şi mari, deopotrivă.

  4. raymie-nightingaleÎntrebări fără răspuns, imposibile şi eternul „de ce?”: aceste mistere existenţiale unesc lumea copilăriei de cea a adultului, în aceeaşi căutare a unui „ceva” intangibil, pe care foarte puţini îl găsesc. Când Raymie Nightingale este părăsită de tată, micuţa de 10 ani decide, cu logică imbatabilă de copil, că, dacă va câştiga un concurs de miss, tatăl său îi va vedea fotografia în ziare şi se va întoarce acasă. Primeşte ajutor de la două dintre noile sale prietene concurente, Louisiana şi Elefante, la rândul lor rămase fără părinţi, iar misiunea lor, de a se salva reciproc, este înduioşătoare, orice vârstă ai avea. Cu un stil simplu, inteligibil pentru copii, dar ascunzând o complexitate gustată de adulţi, “Raymie Nightingale” de Kate Dicamillo este o carte de copii, croită pe măsura celor mari.

  5. tabiraTabăra” de Louis Sachar a fost inclusă într-un sondaj realizat în 2002 printre cele mai celebre cărţi pentru copii ale tuturor timpurilor, ocupând onorabila poziţie a şasea. Nu doar prichindeii vor gusta însă povestea lui Stanley Yelnats al Patrulea, trimis în tabăra de corecţie Lacul Verde (plasată, printr-o ironie savuroasă cu accente amare, în deşert), acolo unde fiecare băiat trebuie să îşi reclădească personalitatea săpând zilnic o groapă! Cei mari vor aprecia latura de mister a acestei cărţi pentru copii, umorul şi ironia ascunse printre rânduri, dar şi morala profundă: „norocul ţi-l faci singur, sau viaţa îţi este umbrită de ghinioane, mărturii ale blestemelor din viaţa înaintaşilor”?

  6. harry-potterE greu să întocmeşti o listă a cărţilor pentru copii gustate şi de adulţi fără a aminti de regele încoronat al literaturii pentru toţi, vrăjitorul Harry Potter! Noi te îndemnăm însă să părăseşti pentru o clipă topurile de vânzare ale lumii contemporane şi să îţi reaminteşti de primele clipe petrecute la Hogwarts, redescoperind universul inocent, nepătat de sânge şi de umbra lui Voldemort, din primele trei cărţi din sagă: „Piatra filosofală”, „Camera secretelor” şi „Prizonierul din Azkaban”. Oferă-i prichindelului tău şansa de a trăi o copilărie de magie şi ţie oportunitatea de a-ţi reaminti că prietenia, sacrificiul, dragostea şi curajul sunt valori eterne.

Tu ce părere ai? Eşti dispus să părăseşti lumea complexă a literaturii celor mari, pentru o doză de dulce-amar cuprinsă în câteva dintre cele mai frumoase cărţi pentru copii mai mici sau mai mari?