Luna martie este ocazia perfectă pentru a sărbători femeile de pretutindeni, realizările şi meritele lor, amprenta specială pe care o lasă asupra lumii. Iar azi acordăm credit celor mai puternice femei din lume, aşa cum sunt listate în celebra revistă Forbes. Manageri, politicieni, activişti, promotoare ale drepturilor omului, personalităţile de mai jos reprezintă o adevărată sursă de inspiraţie pentru femeile şi bărbaţii de pretutindeni. Descoperă lucrările lor: cărţi scrise de cele mai puternice femei din lume.

Șase cărţi scrise de cele mai puternice femei din lume, pe care ar trebui să le citeştiAr fi putut fi cel mai puternic om din lume, dar Hillary Clinton a pierdut în favoarea lui Donald Trump alegerile prezidenţiale din America în 2016. Cu toate acestea, este incontestabil faptul că fosta Primă Doamnă a Statelor Unite se numără printre cele mai influente persoane din lume. Pe lângă iniţiativele desfăşurate în calitate de soţie a Preşedintelui Bill Clinton, Hillary a fost prima femeie-senator din partea statului New York, a ocupat poziţia de secretar de stat în timpului primului mandat al lui Barack Obama şi, nu în ultimul rând, şi-a încântat cititorii cu şase cărţi. Cea pe care ţi-o vom recomanda azi urmăreşte tocmai evenimentele care au avut loc în anii în care Hillary Clinton a fost secretar de stat, crizele, provocările şi dilemele cu care ea s-a confruntat. „Decizii dificile” te va ajuta să înţelegi nu doar personalitatea şi modul de a gândi al acestei femei puternice, dar îţi va oferi şi o viziune din interior asupra a patru dintre cei mai importanţi ani din istoria Americii. Clinton dezbate cu sinceritate şi relaţiile tensionate cu statele arabe din timpul mandatului său, un subiect de actualitate şi un motiv în plus să incluzi cartea sa pe lista de must read.

Șase cărţi scrise de cele mai puternice femei din lume, pe care ar trebui să le citeştiSheryl Sandberg e Director de operaţiuni (COO) al Facebook, ceea ce spune multe despre impactul pe care îl are în societatea de azi, iar înainte de a lucra pentru gigantul din social media, a operat în cadrul unui alt mogul al tehnologiei, Google. Mai mult, a doua femeie puternică de pe lista noastră a fost inclusă de revista Time printre cei mai influenţi 100 de oameni din lume şi are o avere estimată la peste 1 miliard de dolari! Cu asemenea realizări, e natural că ne dorim să aflăm atât perspectiva ei asupra succesului, dar şi recomandările pe care le are pentru femeile din toată lumea. „Lean In. Femeile, munca şi voinţa de a conduce” a devenit un bestseller încă de la apariţie, transformându-se rapid într-un adevărat fenomen şi suscitând, aşa cum era de aşteptat, numeroase controverse. Pornind de la premisa reprezentării deficitare a populaţiei feminine în posturi de conducere, fie că e vorba de guverne, parlamente sau afaceri, Sandberg caută să incite cititoarele să îţi facă auzită vocea, să lupte pentru ceea ce li se cuvine şi să găsească cea mai bună modalitate de a împăca împlinirea profesională cu cea personală. În egală măsură, autoarea se adresează însă şi bărbaţilor, invitându-i să îşi susţină partenerele, pentru satisfacţia comună. Cartea a fost aplaudată şi criticată la scară deschisă, ceea ce e întotdeauna un indice al succesului, iar fostul secretar de stat Condoleezza Rice a ţinut să o numească „o lectură fascinantă, spirituală şi plină de semnificaţie pentru femeile (şi bărbaţii) din orice generaţie”. E una dintre cărţile scrise de femei puternice pe care nu le poţi rata!

Șase cărţi scrise de cele mai puternice femei din lume, pe care ar trebui să le citeştiNu credem că mai este necesar să explicăm de ce Oprah se regăseşte pe lista noastră, a celor mai puternice femei din lume. E gazda celui mai vizionat talk show din lume, a fost prima persoană de origine afro-americană care a devenit miliardară în dolari, şi-a lansat propria reţea de televiziune şi cu siguranţă lista realizărilor nu se opreşte aici. În „Ce ştiu cu adevărat”, Oprah aduce laolaltă sfaturile, concepţiile, ideile pe care le-a inclus în editorialul lunar din revista O, The Oprah Magazine, rubrică cu acelaşi titlu ca şi cartea „What I Know for Sure”. Vei regăsi aici idei poate exprimate deja anterior, precum „fii tu însuţi” sau „nu lăsa viaţa să te conducă, ci pune stăpânire pe existenţa sa”, dar ceea ce te va captiva este profunzimea vocii lui Oprah, viziunea sa, fragmentele de experienţă împărtăşite de o femeie care a trecut prin situaţii cutremurătoare, ca şi prin reuşite fulminante.

Șase cărţi scrise de cele mai puternice femei din lume, pe care ar trebui să le citeştiCu o imagine controversată, ca orice femeie puternică, Judecătoarea Ruth Bader Ginsburg este fără urmă de îndoială un exemplu. Iar My Own Words e dovada perfectă în acest sens. Cu o introducere din partea autoarei şi scrisă alături de biografii ei oficiali, Mary Hartnett şi Wendy W. Williams, a patra carte de pe lista noastră este de fapt o culegere de citate din discursurile şi interviurile ţinute de prolifica figură din justiţia americană. Fiecare capitol are parte de o introducere din partea autorilor, iar textele sunt alăturate în mod inteligent, astfel încât cartea se citeşte uşor, cursiv, plăcut, aproape ca o biografie. Concentrând laolaltă opiniile lui Bader Ginsburg despre egalitate, independenţă, putere feminină, justiţie şi despre originea ei evreiască, opera poate fi considerată în egală măsură un tablou al societăţii americane actuale, dar şi un manifest al feminismului, din partea uneia dintre cele mai puternice şi mai influente reprezentante ale sale.

Șase cărţi scrise de cele mai puternice femei din lume, pe care ar trebui să le citeştiDrew Gilpin Faust este de formaţie istoric, dar a şi devenit parte constituentă a istoriei în 2007, atunci când a marcat o premieră, fiind prima femeie director a celei mai prestigioase universităţi din lume, Harvard. Deşi a anunţat că se va retrage din funcţia sa în 2018, Gilpin Faust continuă să fie una dintre cele mai puternice femei din lume, aşa că nu puteam privi decât cu interes orice carte scrisă de ea. Din multitudinea de lucrări academice ale scriitoarei, ne oprim asupra „This Republic of Suffering: Death and the American Civil War”, care pleacă de la o premisă cel puţin cutremurătoare: în timpul Războiului Civil american, au murit mai mult de 600.000 de soldaţi, echivalentul a 6 milioane, raportat la populaţia actuală a lumii. Autoarea revelează nu doar consecinţele sociale şi politice ale unei asemenea catastrofe, dar şi religioase, accentuând mai ales modul în care carnagiul s-a reflectat asupra credinţelor americane. Lucrarea nu vine să spulbere ceea ce ştiam despre evenimentul istoric şi nici nu încearcă să şocheze, dar atrage cu siguranţă atenţia prin perspectiva sa aproape revoluţionară: invită cititorul nu să judece sau să se informeze, ci să privească cu empatie, să înţeleagă o părticică sfâşietoare a trecutului.

Șase cărţi scrise de cele mai puternice femei din lume, pe care ar trebui să le citeştiÎncheiem lista noastră de cărţi scrise de femei puternice cu „Chasing the Flame: One Man’s Fight to Save the World” de Samantha Power. Cu un nume parcă predestinat (n.red. Power trad. din engl – putere), autoarea a lucrat cu Obama, a fost reporter de război şi a fost inclusă de revista Forbes pe lista celor mai puternice femei în 2016. Recompensată cu premiu Pulitzer pentru „A Problem from Hell”, ce analizează politica externă americană ca răspuns la genocid, Power ne prezintă în „Chasing the Flame: One Man’s Fight to Save the World” o figură fascinantă, cea a lui Sergio Vieira de Mello, oficial al Organizaţiei Naţiunilor Unite, poliglot, pasionat, implicat în politicile mondiale şi comparat cu un mix între James Bond şi Bobby Kennedy. Brazilian de origine şi şcolit la Sorbona, Vieira de Mello a fost ucis chiar într-o misiune ONU în Irak, iar lucrarea lui Power realizează un portret obiectiv al uriaşei personalităţi, având grijă să ocolească cu grijă extremele: Vieira de Mello nu a fost nici martirul care a salvat lumea, dar nici figura controversată care cina cu dictatori şi monştri, ci câte un pic din fiecare. Ultimul titlu de pe lista noastră de cărţi scrise de cele mai puternice femei e cu siguranţă o biografie de neratat.

Tu câte dintre aceste cărţi scrise de cele mai puternice femei ai citit?