Acum câțiva ani, fanfiction-ul (ficțiune scrisă și publicată online de către fani ai unei cărți sau ai unei serii literare, care pornește de la personaje, întâmplări sau fenomene specifice operei-mamă) era privit cu sprâncene ridicate și cu un zâmbet vag permisiv de către scriitorii consacrați și considerat un joc nevinovat de copii. De când multe opere pornind însă tocmai de la idei de fanfiction au devenit bestseller, atitudinea s-a schimbat la 180 de grade: azi, să scrii fanfiction este o modalitate de a-ți testa mâna de scriitor și, cine știe, de a pune fundația cărții tale celebre. Ca să îți demonstrăm că nu îți pierzi timpul imaginându-ți ce ar face personajele tale preferate în alte ipostaze, descoperă mai jos cărți de succes bazate pe fanfiction!

Șase idei de fanfiction care au stat la baza unor cărți de succes

Probabil cel mai celebru exemplu de fanfiction transformat în operă de succes este nimeni altul decât „Cincizeci de umbre ale lui Grey”. Indiferent de sentimentele pe care le ai vizavi de calitatea literară a operei lui E.L. James, nu poți contesta faptul că englezoaica poate da lecții în redactare de fanfiction cu potențial de bestseller. Londoneza și-a început cariera de autoare pe un site al seriei „Amurg”, publicând o variantă la fel de siropoasă, dar „fără perdea” a iubirii caste dintre vampirul sclipitor și neîndemânatica adolescentă. Edward și Bella nu au traversat un drum prea lung pentru a ajunge Christian și Anna, și, deși atitudinea lor puritană față de dragoste a fost înlocuită de un soft porn scandalos mai degrabă prin absența erotismului, nu putem nega faptul că ambele cărți sunt bestseller de succes. Și că, indiferent de gramele de talent literare cu care James și Meyer se pot lăuda, cu siguranță nu au nicio problemă în a se descurca cu finanțele!

Șase idei de fanfiction care au stat la baza unor cărți de succes

Cassandra Clare nu e străină de acuzațiile de plagiat! În același sens, celebra sa serie „Instrumente mortale”, un bestseller ecranizat, pleacă de la tentativele de fanfiction publicate pe diversele site-uri dedicate fenomenului britanic „Harry Potter”. Chiar dacă J.K. Rowling nu a acuzat-o până acum pe Clare de furt literar, fanii jură că personajele din „Orașul oaselor” sunt inspirate de celebrii eroi vrăjitori. Conform lor, Clary este Ginny, iar principalul său interes amoros, Jace, „se trage” din Draco Malfoy, deși sunt și opinii care îi indică chiar pe Hermione și Harry drept sursă pentru protagoniștii celei de-a doua cărți bazate pe fanfiction din lista noastră. Cu toate acestea, trebuie să recunoaştem că autoarea Cassandra Clare a fost mult mai subtilă în adaptările sale literare decât E.L. James: povestea muritoarei care vede războinici descinși din îngeri, Shadow Hunters, are foarte puține în comun cu universul vrăjitorilor de la Hogwarts, fiind evident că este o carte inspirată de fanfiction, nu o lucrare de fan devenită celebră!

Șase idei de fanfiction care au stat la baza unor cărți de succes

Sara Dillon e un geniu al finanțelor, dar scapă de inhibițiile în amor în brațele playboy-ului Max Stella. După ce hotărăsc să se întâlnească săptămânal pentru a da curs celor mai fierbinți fantezii, încep să dezvolte sentimente unul pentru celălalt, iar plăcerea erotică devine curând amenințată de teama de a se implica într-o poveste de dragoste. Îți sună cunoscut mini-rezumatul de mai sus? Suntem siguri că da, dar bănuim că vei fi ușor confuz în ceea ce privește sursa seriei „Beautiful Bastard”, căci despre ea este vorba. Opera celor două autoare Christina Hobbs și Lauren Billings, reunite sub pseudonimul unic Christina Lauren, nu pornește cu curaj de la „Fifty Shades of Grey”, ci de la aceeași sursă, „Amurg”. A început ca fanfiction despre Bella și Edward, și, după modelul surorii mai mari „Cincizeci de umbre…”, a devenit bestseller și a împușcat deja dreptul de ecranizare.

Șase idei de fanfiction care au stat la baza unor cărți de succesEste probabil să fi auzit de seria „After” („După ce te-am întâlnit”), dar mai puțin posibil să fi știut că seria de cărți celebre scrise de Anna Todd a debutat ca fanfiction pe site-urile de profil dedicate…trupei britanice One Direction. Cu piercing-uri, tatuaje și accent britanic, eroul ei Hardin seamănă ca două picături de apă cu Harry Styles (sau cu oricare dintre membrii formaţiei, de fapt), însă modul în care o cucerește pe adolescenta cuminte Tessa Young îi aparține în întregime Annei Todd. Seria „After” are recenzii mai bune decât operele de mai sus, iar acest lucru se poate datora și prospețimii sale: de data aceasta, avem de-a face cu o carte de succes bazată pe fanfiction inspirat de o trupă, nu tot de o creație literară.

Șase idei de fanfiction care au stat la baza unor cărți de succes

Oricât de multe critici ai putea vehicula la adresa seriei „Amurg”, un lucru nu poți contesta: opera lui Stephenie Meyer a aprins imaginația a mii de cititori și e posibil să fi plăsmuit din aproape nimic scriitori de succes. Mai avem de adăugat o carte de succes bazată pe fanfiction, după exemplele de mai sus: „Infernul lui Gabriel” de Sylvain Reynard. De data aceasta vorbim despre un autor cu acte în regulă, care a cunoscut însă succesul abia după ce povestea sa publicată online, „The University of Edward Masen” („Universitatea lui Edward Masen”, numele originar al faimosului Edward Cullen) a captat atenţia și a fost recompensată cu publicarea, dar și cu o sumă de 7 cifre! Având drept protagonist un profesor specializat în Dante și o inocentă eroină, „Infernul lui Gabriel” explorează și fațete întunecate ale personalității și jonglează talentat cu mistere și seducție, fiind una dintre favoritele cititorilor Goodreads, ceea ce o transformă într-un must read, ca să păstrăm denumirile adorate în universul fanfiction.

Șase idei de fanfiction care au stat la baza unor cărți de succes

Încheiem lista de cărți de succes bazate pe fanfiction cu una dintre cele mai succes adaptări de gen: „Mândrie + Prejudecată + Zombi”. Care sunt atuurile creației lui Seth Grahame-Smith? În primul rând, nu doar că își asumă inspirația și statutul de operă de fanfiction, dar îl exploatează într-un mod genial, încă de la prima frază: „Este un adevăr universal cunoscut că un zombie care a apucat să mănânce creier va simți nevoia să mănânce și mai mult creier”, metamorfozând cu o uluitoare prospețime celebra frază de început a lui Austen, una dintre cele mai faimoase din istoria literaturii. Chiar și puritanii literaturii clasice trebuie să recunoască că există o doză de atracție în ideea că Elizabeth și surorile sale nu mai sunt interesate doar de măritiș, ci formează o armată de femei antrenate în arte marțiale și decise să salveze umanitatea de morții vii! Iar faptul că, în ciuda violenței și a senzației vagi de joacă cu un clasic, „Mândrie + Prejudecată + Zombi” păstrează sămânța analizei sociale din romanul lui Austen, constituie fără îndoială o „bilă albă literară”.

Tu ai citit vreuna dintre aceste cărți de succes bazate pe fanfiction? Consideri că poți deveni un scriitor de renume exersându-ți talentul pornind de la creația altcuiva, ca o joacă de fan devenită brusc serioasă?