Nu ne pasă de actori celebri sau de staruri rock; pentru noi, unele dintre cele mai „fierbinţi” interese amoroase sălăşluiesc în paginile cărţilor. Orice cititor a făcut cel puţin o pasiune interzisă pentru un protagonist (sau un antagonist) literar, iar noi suntem aici pentru a ţi-i prezenta pe cei mai cei: șase personaje din cărţi care au trezit pasiuni fierbinți printre cititori, fără drept de apel!

Șase personaje care au trezit pasiuni fierbinţi în sufletele cititorilorCu siguranţă, sunt legiuni de cititori care au căzut pradă farmecului celui mai celebru protagonist închipuit de Jane Austen, Mr Darcy („Mândrie şi prejudecată”). E greu să îţi imaginezi un profil literar mai ispititor: gentleman-ul britanic e bogat şi chipeş, charismatic şi cu o descendenţă nobilă, dar ceea ce îl individualizează e mândria sa, faptul că, la prima vedere cel puţin, e prototipul interesului amoros intangibil. Iar dragostea faţă de acest personaj devine şi mai aprinsă concomitent cu evoluţia relaţiei dintre Darcy şi Elizabeth: când eroul nostru se lasă cucerit, când îşi calcă pe mândrie şi îşi dăruieşte inima protagonistei inteligente şi independente, arătând că ştie ce trebuie să aleagă la o femeie, îşi găseşte locul nemuritor în sufletul cititoarelor de orice vârstă (sau cititorilor). Considerat un erou romantic, Darcy a inspirat numeroase alte personaje „înrobitoare de inimi”, Helen Fielding recunoscând faptul că personajul lui Austen a reprezentat o importantă influenţă în conturarea lui Bridget Jones şi a vieţii sale amoroase.

Șase personaje care au trezit pasiuni fierbinţi în sufletele cititorilorCroit, până la un anumit punct, pe acelaşi tipar ca şi Mr Darcy, chipeş, bogat, atrăgător, un burlac vânat, Jay Gatsby adaugă un trecut tulbure şi semnificaţii mai profunde decât corespondentul britanic din rândurile de mai sus. Protagonistul din „Marele Gatsby” întruchipează pervertirea visului american, un gangster care a făcut bani pe căi necurate şi al cărui unic scop, după ce a acumulat avuţie, este să o etaleze pentru a recuceri iubirea lui Daisy Buchanan. În ciuda acestor defecte pe care nu le poţi contrazice, Gatsby e însă curăţat, purificat tocmai de această iubire impetuoasă, iertătoare, pe care i-o poartă lui Daisy. E tocmai motivul pentru care generaţii întregi de cititori l-au adulat, văzând în el mai mult decât fărădelegile şi superficialitatea omului care consideră că banii pot cumpăra totul, surprinzând imposibilitatea unei mari iubiri. Sunt şi argumentele pentru care îl invocăm pe Jay Gatsby ca fiind al doilea ocupant al listei noastre de personaje care au trezit pasiuni fierbinţi în sufletele cititorilor.

Șase personaje care au trezit pasiuni fierbinţi în sufletele cititorilorInvităm pe lista personajelor irezistibile o eroină adulată chiar acum: protagonista cu păr alb şi ochi violeţi din seria „Cântec de gheaţă şi foc”, Daenerys Targaryen. Ultima reprezentantă a unei dinastii de cuceritori, care invadase Cele şapte regate şi le cucerise prin „foc şi sânge”, Daenerys merge mai departe decât strămoşii săi amatori de incest, dovedind o personalitate mult mai complexă. E la fel de impetuoasă şi de puternică, are în gene instinctul de cotropitoare, dar şi scene în care dă dovadă de blândeţe şi de altruism. Îşi distruge duşmanii şi eliberează sclavi, e regina atotputernică şi iubită dintr-o epopee fantasy în care personajele care câştigă sunt mai degrabă cele negative. Însă principalul motiv pentru care a treia ocupantă a listei noastre a iscat pasiuni fierbinţi sunt cei trei dragoni a căror „mamă” este. Singura care îi poate controla, cel puţin până acum  (ne referim la carte, nu la intriga serialului), frumoasa cu păr de argint adaugă la calităţile de mai sus autoritatea asupra celor mai înspăimântătoare fiinţe magice din universul „Cântec de gheaţă şi foc”, ceea ce îi garantează o legiune de fani.

Șase personaje care au trezit pasiuni fierbinţi în sufletele cititorilorTrecem mai departe de eroii şi eroinele clasice şi virăm spre unul dintre romanele controversate ale literaturii americane, un altfel de bildungsroman, o operă definitorie pentru populaţia de culoare şi comunitatea LGBT. Ne referim la „Culoarea purpurie” a lui Alice Walker, care ne-a dăruit, printre altele, una dintre cele mai originale, pline de viaţă şi surprinzătoare eroine, Shug. Cântăreaţa strălucitoare, plină de sex-appeal, care adoră blues-ul şi se pierde pe ritmurile de jazz, Shug e efervescentă, seducătoare, arogantă şi egoistă, dar, mai presus de toate, imprevizibilă. Atunci când crezi că ai înţeles-o sau că ai cunoscut-o, descoperi că eşti mai departe de adevăr ca niciodată şi că se poate transforma mai ceva decât acordurile muzicii ei iubite. Un personaj care aprinde pasiuni de nestins în sufletele cititorilor, Shug este considerată de critici însăşi definiţia culorii purpurii, mai mult chiar decât protagonista Celie: are roşul vieţii, al jazz-ului, dar şi albastrul tristeţii şi dezamăgirii.

Șase personaje care au trezit pasiuni fierbinţi în sufletele cititorilor„Pe aripile vântului” e un roman monumental, descriind o perioadă tulbure din istorie, Războiul Civil american şi Reconstrucţia ulterioară. Distinsă cu Premiul Pulitzer şi National Book Award, cartea redă prăbuşirea unei epoci, a Marelui Sud împestriţat de proprietari de sclavi, dar privit cu nostalgie, într-o perspectivă pe alocuri idilică. Însă, înainte de toate, „Pe aripile vântului” e romanul care a transformat doi antagonişti în personaje adorate de cititori: superficiala şi pragmatica Scarlett şi galantul, aventurierul, insolentul Rhett Butler. Ne vom opri acum asupra acestuia din urmă, deoarece a iscat pasiuni fierbinţi în inimile fanelor sale, un simbol al bad boy-ului dotat cu maniere şi avere. Precum multe dintre personajele masculine devenite eroi romantici, şi temperamentul lui Rhett e îmblânzit de iubire, dar piratul nu suferă transformarea totală a lui Mr Darcy şi nu îşi găseşte fericirea eternă alături de perechea sa. Supravieţuitor până la capăt, Rhett Butler pune capăt unei relaţii în care nu mai are nicio speranţă, iar ultima sa replică, una dintre cele mai celebre din literatură şi cinematografie, „My dear, I don’t give a damn” îl face chiar şi mai irezistibil.

Șase personaje care au trezit pasiuni fierbinţi în sufletele cititorilorUna dintre cele mai fantastice epopei scrise vreodată, „Iliada”, nemuritorul poem homeric, ne-o oferă pe probabil cea mai misterioasă eroină care a aprins pasiuni fierbinţi în sufletele cititorilor. Este vorba chiar despre intangibila Elena din Troia, pe care nu o puteam uita în lista noastră. Pentru ea s-a pornit unul dintre cele mai măreţe războaie ale Antichităţii, dintre greci şi troieni, pentru iubirea ei s-au duelat Paris şi Menelau, într-o legendă care fascinează şi azi. Desigur, evenimentele nu au fost confirmate istoric, iar Elena este mai degrabă un personaj plat, descris simplu ca fiind cea mai frumoasă femeie care a existat vreodată, o seducătoare cu sau fără intenţii, dar este suficient pentru a aprinde imaginaţia a milioane de cititori şi a deveni nemuritoare.

Tu ce părere ai despre lista noastră, de personaje care au trezit pasiuni fierbinţi în sufletele cititorilor? Care dintre ele se numără şi printre slăbiciunile tale literare?