Chiar dacă se bucură de privilegiul de a apărea în opere adorate de fani, în romane clasice care au trecut testul timpului sau în cărți cu statut de bestseller cu milioane de ediții vândute, personajele de mai jos au în urma lor grupuri aprige de cititori care le contestă. Cu toate acestea, niciunul dintre ele nu poate fi inclus, cel puțin nu integral, în categoria villain, ceea ce ne face să ne întrebăm: oare de ce sunt atât de detestate? Verifică-ți conștiința literară: pe câte dintre aceste personaje urâte fără motiv nu le poți suporta și la care ai argumente solide pentru a o face?

Șase personaje din cărți pe care le urâm fără motivDacă ai reușit să citești „De veghe în lanul de secară” în adolescență, atunci când cartea și-ar fi atins potenţialul de impact maxim, ai fi simțit probabil că Holden Caulfield te înțelege mai bine decât oricine. Odată cu trecerea timpului, însă, sentimentele față de el încep să depășească teritoriul alb al aprecierii și migrează mai întâi spre cel gri al acceptării, pentru a sfârși pe cel negru, întunecat, al urii și disprețului. Da, Holden e singuratic, izolat, confuz și recunoaștem că nu are cea mai fascinantă personalitate, dar acesta este exact scopul pentru care a fost creat: să exprime nehotărârea, dilemele și turbulențele adolescenței. Acum mai simți că ura pentru acest personaj faimos, dar greu de digerat, este motivată?

Printre surorile March din „Little Women”, Beth și Amy sunt cele mai urâte, cu toate că Șase personaje din cărți pe care le urâm fără motivcea din urmă pare a fi detestată fără vreun motiv lucid. E adevărat, cea mai mică dintre protagonistele romanului debutează pe post de mezină răsfățată și superficială, dar este totodată unul dintre personajele care cresc frumos, care evoluează, căpătând profunzime și maturitate. Principalul argument în favoarea plasării sale pe lista personajelor urâte de fani este faptul că arde cartea lui Jo și mai târziu îi „fură” iubitul, pe Laurie, dar noi preferăm să ne amintim că Amy și-a înțeles greșelile, și-a cerut scuze pentru ele și a înlocuit curând vanitatea cu compasiunea, intrând cu onoare în galeria personajelor „rotunde” din cărți.

Șase personaje din cărți pe care le urâm fără motivCărțile lui Dan Brown au devenit celebre grație imaginației fecunde a autorului, a abundenței de teorii ale conspirației și a senzaționalului livrat aproape la fiecare pagină, dar au fost profund criticate din cauza lipsei de acuratețe istorică sau religioasă. Deși suntem departe de a contesta acest din urmă fapt, amintim totuși că este vorba de ficțiune, căreia ar trebui să îi fie permis să zboare liberă, fără să fie ținută la pământ de fapte reale sau nu. Cu acest gând în minte ne întrebăm de ce este atât de urât Robert Langdon; e adevărat, profesorul de la Harvard e renumit nu doar pentru mintea sa sclipitoare, pentru cunoștințe, dar și pentru curaj și abilități fizice, fiind un fel de Mary Sue masculin (sau un Marty Stus, dacă preferi așa). Cu toate acestea, cine l-a urât pe Indiana Jones pentru exact aceleași calități?

De multe ori, cădem în capcana de a detesta un personaj pentru că nu ținem cont de Șase personaje din cărți pe care le urâm fără motivbackground-ul din care provine, de factorii care i-au conturat personalitatea. Atunci când Estella din „Marile speranțe” a fost inclusă pe lista de personaje urâte din istoria literaturii, a ținut cineva cont de faptul că prințesa de gheață fusese crescută pentru a deveni o devoratoare de bărbați de către mama sa adoptivă, Miss Havisham? În cele din urmă, Estella ajunge să regrete răul pe care i l-a făcut lui Pip și, deși nu o putem cataloga drept un personaj pozitiv, nu putem să nu apreciem că are propriile motive pentru a deveni ceea ce este.

Șase personaje din cărți pe care le urâm fără motivDacă suntem capabili să o privim în ochi pe Estella și să renunță să o urâm aproape fără motive, oare vom putea face același lucru și pentru protagonista feminină din „Marele Gatsby”? Avem din nou parte de un personaj feminin dintr-un roman clasic al literaturii anglo-americane, pe care majoritatea cititorilor o detestă, considerând-o vinovată pentru suferința „eroului” Gatsby. Din nou, nu încercăm să afirmăm că Daisy este o floare nevinovată și nici nu trecem cu ușurință peste crima pe care o înfăptuiește sau peste materialismul care îi dictează alegerile de viață, dar putem contesta că atitudinea sa este în mare măsură modelată de societatea sexistă în care trăiește, în care singura șansă de fericire a unei femei era să găsească „un bărbat bun?”. Dimpotrivă, noi considerăm că există la fel de multe motive să îl urăști pe Gatsby (infractor, contrabandist, complăcându-se într-o iluzie distructivă) ca pe Daisy și mult mai multe argumente să îl detești pe Tom Buchanan, rasist, violent, bogat și arogant! Cu toate acestea, personajul feminin din „Marele Gatsby” este aproape întotdeauna situat în prim plan, atunci când vine vorba despre ura cititorilor!

Încheiem lista personajelor urâte de cititori, fără motiv, cu una dintre cele mai emblematice figuri din epopeea Cântec de gheață și focȘase personaje din cărți pe care le urâm fără motiv”, Sansa Stark. E adevărat, cea mai mare fiică a clanului Stark are parte și de grupul ei de fani, dar sentimentul dominant pe care îl provoacă cititorilor este de dispreț. Provenind din cel mai iubit clan din universul tronurilor, Sansa a copilărit alături de favoriți ai fanilor, precum Jon Snow sau Arya Stark, dar a pierdut trenul aprecierii lor. Recunoaștem că protagonista a avut parte de un debut nefavorabil, evidențiindu-se ca răsfățată și superficială, dar fost în centrul unora dintre cele mai crude scene din carte, avându-l alături de sângerosul Joffrey Baratheon, ceea ce a ajutat-o să se maturizeze. Într-o operă literară plină de personaje complexe, dezvoltate, Sansa Stark se numără printre cele a căror evoluție e palpabilă, ceea ce o transformă, în mod paradoxal, într-una dintre cele mai urâte și mai detestate! Avem oare motive, ne întrebăm noi?

Tu ce părere ai? Care sunt sentimentele tale pentru aceste reprezentante de personaje urâte de fani? Consideri că ai motive să le detești?