Ne-am obişnuit să considerăm zona literaturii ca un spaţiu de circulaţie a ideilor elevate şi frumosului, ceea ce este foarte adevărat. Scriitorii sunt şi ei oameni şi ca atare s-au lăsat uneori stăpâniţi de gelozie, pasiune sau invidie. Dacă ne îndreptăm atenţia asupra biografiilor unor scriitori celebri putem auzi şi zgomot de spade încrucişate şi şuierat de gloanţe. Să descoperim împreună 5 dintre rivalităţile literare celebre.

  1. Ernest Hemingway versus F. Scott Fitzgerald. Când cei doi scriitori s-au întâlnit pentru prima dată, în 1925, Fitzgerald tocmai publicase „Marele Gatsby”, iar succesul de care avea să se bucure cartea începuse să se întrezărească. Hemingway însă era la acea vreme relativ necunoscut. Cei doi scriitori, între care era o diferenţa de vârstă de doar trei ani, au devenit rapid prieteni apropiaţi, însă nu a trecut mult până când această relaţie s-a distrus din cauza unei combinaţii toxice de motive, care includea gelozie, bani şi o cantitate impresionantă de alcool. Întâlnirile publice dintre cei doi erau savurate de toţi amatorii de spectacol gratuit ai vremii, iar Hemingway, prin lipsa sa acută de amabilitate faţă de Fitzgerald, nu a dezamăgit niciodată. Rivalitatea dintre ei a fost descrisă de altfel de biograful american Scott Donaldson în „Naşterea şi năruirea unei prietenii literare”. Pe de altă parte, Hemingway era impulsiv şi nu rămânea niciodată dator cu o replică, atunci când cineva avea ceva de spus despre munca sa. Astfel, după ce Faulkner a spus că Hemingway nu a folosit niciodată vreun cuvânt care să fi trimis vreun cititor la dicţionarul explicativ, cel din urmă a replicat: „Săracul Faulkner! El chiar crede că marile emoţii vin doar din marile cuvinte?”
  2. Lord Byron versus John Keats. Scrâşnet de cuţite se aude şi din zona delicată a poeziei romantice engleze. Aristocrat plin de extravagante, Byron admira opera lui Alexander Pope. Keats, poet care se lupta să se afirme şi aparţinea clasei de mijloc, era fascinat de Wordsworth şi Coleridge. Snobismul lui Byron şi invidia necamuflată a lui Keats au aprins conflictul între cei doi. „Vezi ce înseamnă să ai un metru optzeci și să mai fii şi lord?” întreba retoric John Keats, punând succesul lui Byron pe seama apartenenței sale sociale.
  3. Arthur Rimbaud versus Paul Verlaine. Doi dintre cei mai mari şi inovatori poeţi nu numai ai Franţei, ci ai literaturii universale, care au influenţat multe zone ale artei secolului 20, Arthur Rimbaud şi Paul Verlaine au fost protagoniştii unuia dintre cele mai celebre scandaluri din istoria literaturii. Relaţia lor de inspiraţie şi emulaţie în plan literar era marcată de pasiune, gelozie şi distrugere în plan personal. Pe 10 iulie 1873, în camera unui hotel din Bruxelles, Verlaine a tras asupra lui Rimbaud două focuri de armă – unul a ratat ţinta, iar celălalt l-a rănit la încheietura mâinii. Motivul acestui conflict a fost faptul că Rimbaud refuza să abandoneze planul de a se întoarce la Paria, ceea ce iubitului sau, Verlaine, i se părea inacceptabil. Arma cu care Verlaine era cât pe ce să îl ucidă pe Rimbaud, mărturie a conflictului dintre cei doi, a fost expusă anul trecut într-o galerie din oraşul belgian Mons.
  4. Gabriel García Márquez versus Mario Vargas Llosa. Rivalitatea dintre temperamentalii scriitori sud-americani, câştigători amândoi ai premiului Nobel pentru literatură, s-a finalizat cu ochi vineţi, nasul spart şi 30 de ani de tăcere. Înainte de acest episod, scriitorii erau legaţi de o prietenie profundă, iar Marquez era şi nasul de botez al unuia dintre copiii lui Llosa. Totul s-a încheiat brusc însă, după ce Marquez a sfătuit-o pe Patricia, soţia lui Llosa, să divorţeze. Drama Patriciei, care ştia că Llosa o înşală cu o suedeză, se pare că l-a impresionat pe Marquez, care a consolat-o cum a ştiut mai bine. Dar Llosa s-a împăcat cu soţia sa, care i-a mărturisit toată întâmplarea. Cei doi scriitori nu au recunoscut niciodată motivul disputei lor, însă fotograful care l-a pozat pe Marquez cu ochii vineţi a dezvăluit secretul acestora trei decenii mai târziu.
  5. Tolstoi versus Turgheniev. Două dintre cele mai mari nume ale literaturii ruse au pendulat şi ele între admiraţia şi susţinerea reciprocă, însă au ajuns şi până în pragul unui duel. Turgheniev admira fără rezerve şi pe bună dreptate stilul lui Tolstoi, care avea să devină unul dintre cei mai mari romancieri ai lumii, iar cel din urmă admira la Turgheniev uşurinţa cu care scria. Însă ceea ce i-a apropiat pe aceştia avea să-i şi despartă. Cei doi scriitori aveau adesea conflicte de idei pe teme literare, iar când „în scenă” a apărut şi o femeie, situaţia a dus până în pragul unui duel. Se pare că Maria, sora mai mică a lui Tolstoi, proaspăt divorţată, se îndrăgostise de Turgheniev, care însă nici nu dorea să audă de căsătorie. Tolstoi şi-a ieşit din fire şi l-a provocat la duel pe Turgheniev. Şaptesprezece ani cei doi scriitori nu şi-au mai adresat niciun cuvânt, până când Tolstoi nu i-a scris lui Turgheniev o scrisoare prin care îşi cerea scuze.

Voi cunoaşteţi şi alte conflicte celebre între scriitori?