Premiul Nobel se acordă din 1901, iar de atunci și până în 2015 au fost premiați 900 de persoane și organizații. În literatură, scriitorii recompensați cu premiul Nobel au fost până acum în număr de 112, iar, în general, acest premiu se dă pe baza unor criterii foarte bine stabilite, fie că e vorba despre originalitatea imaginarului creat, virilitatea ideilor, descrieri autentice și puternice, profunzimea cu care sunt tratate probleme umanității, stilul îndrăzneț sau vigoarea artistică și fina înțelegere a unor aspecte de natură socială.

Decizia de acordare a Nobelului o ia Academia Suedeză, iar acest lucru este o imperfecțiune care va continua mereu să fie criticată. Criticată, dar la fel de râvnită. România își întinde și ea aripile spre prestigiosul premiu, dar până acum, a ajuns aproape de el doar prin Herta Müller, prin premiul din 2009 pe care-l împărțim cu Germania și care a luat pe nepregătite cultura română.

Nobelizabili în literatura română ar putea fi, totuși, următorii:

Mircea Cărtărescu. Scriitorul născut în 1956 are de departe cele mai mari șanse de a primi Nobelul. A fost favorit, a avut aceeași cotă ca Umberto Eco, Margaret Atwood și Salman Rushdie la casele de pariuri internaționale și este foarte probabil că va mai fi propus și la edițiile viitoare. A debutat cu poezie, marcată de ceea ce critica a numit spiritul optzecist, apoi s-a îndreptat spre proză, fiind un observator deosebit de lucid al cotidianului românesc. A fost premiat, decorat și tradus în mai multe limbi. Dacă prestigiul lui se va consolida, orgoliul românesc aspirant la Nobel ar putea fi satisfăcut de acest valoros scriitor român.

Norman Manea. Scriitor evreu de origine română stabilit în America, Norman Manea s-a distins prin proza scurtă, nuvelele și eseurile sale despre Holocaust, viața de zi cu zi din interiorul unui stat comunist și despre traumele exilului. Lucrările i-au fost traduse în mai mult de 20 de limbi și a primit la fel de multe premii și decorații. Acum câțiva ani, când a fost propus de Uniunea Scriitorilor din România, alături de Mircea Cărtărescu, Nicolae Breban și Varujan Vosganian, la Premiul Nobel, a declarat că românii ar trebui să scape de obsesia acestui premiu pentru că acesta nu ameliorează în niciun caz situația țării noastre în lume.

Ana Blandiana. Autoare a peste 26 de volume, Ana Blandiana a fost și cea care a reînființat Centrul PEN din România, pe care l-a și condus până în 2004. În comunism, poeziile ei au fost interzise și au circulat în samizdat, traduse ulterior în numeroase alte limbi. Autoarea ar putea avea șanse și datorită faptului că Nobelul trebuie să recupereze la categoria „scriitoare”, doar 14  femei fiind recompensate până acum cu prestigiosul premiu.

Alți scriitori români care s-au prefigurat în listele de propuneri de la noi sunt Mircea Ivănescu, Nicolae Breban sau Varujan Vosganian, dar niciunul dintre ei nu a fost pe deplin acceptat. Cert este că este nevoie de o strategie bine conturată din partea României pentru a ajunge la un asemenea premiu. Iar această strategie ar trebui să conțină traducerea integrală a unui scriitor în mai multe limbi de circulație internațională, în promovarea lui la festivaluri și târguri literare, în apariția unor cronici favorabile în presa de specialitate și în obținerea de premii pe plan internațional.

Voi ce scriitori români ați propune pentru Premiul Nobel?