8 septembrie este pentru aproape două milioane și jumătate de români o dată specială. Fie că acordă acestei zile o semnificație religioasă și sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului sau nu, pentru milioane de persoane cu numele Maria, Mariana și Marina sau Marin și Marian astăzi este ziua onomastică. Maria, „cea iubită” sau „cea îndrăgită”, cum ne sugerează etimologia acestui nume aduce sărbătoarea în inimile multora dintre noi. Înainte de a ura „La mulți ani” tuturor celor care poartă acest nume să facem și o scurtă incursiune printre Mariile celebre din literatură. Aceasta pentru că unele personaje sau autoare cu acest nume au transformat zile obișnuite în sărbători ale spiritului pentru mulți cititori.

Scurtă incursiune printre Mariile celebre ale literaturiiUnul dintre personajele literare care ne vin în minte atunci când ne gândim la eroine care poartă numele de Maria este Mary Bennet, din „Mândrie și prejudecată”, celebrul roman scris de Jane Austen. Cea de-a treia dintre surorile Bennet, singura care nu se remarcă prin frumusețe, Mary Bennet este un personaj care devine simpatic cititorilor tocmai prin stângăcie, neadecvare și dorința ei de a capta atenția. E adevărat că uneori reușește aceasta, deși nu tocmai în modul așteptat de ea. Mary Bennet este studioasă, cântă cu plăcere la pian, dar nu spre încântarea celor din jur, pentru că nu are talent deloc. Tânăra, care are la începutul romanului în jur de 19 ani, este o fire mult mai sensibilă decât surorile ei Kitty sau Lydia, iar înclinația către studiu i-a adus la un moment dat reputația de fată cu o educație desăvârșită. Cu toate acestea este considerată de domnul Bennet cam prostuță. Ușor pedantă și infatuată, Mary Bennet încearcă să capteze atenția celor din jur, ca de exemplu la balul de la Netherfield. Ceea ce reușește însă este să-și pună familia într-o situație stânjenitoare, pentru că virtuțile ei artistice sunt departe de a stârni încântarea. Prin portretul atât de complex pe care îl creionează Jane Austen, cititorii sunt singurii care își arată simpatia față de acest personaj ignorat (până la un punct) în propria familie și care încearcă se se descurce pe cont propriu așa cum poate.

Scurtă incursiune printre Mariile celebre ale literaturiiProbabil că, în copilărie, mulți dintre noi și-au dorit ca vântul de est să le-o aducă acasă pe Mary Poppins, personajul atât de iubit din seria de romane scrisă de P.L. Travers. Misterioasă, autoritară, plină de surprize și magie, cea mai îndrăgită guvernantă din toate timpurile continuă să fascineze milioane de mici cititori din toată lumea, dar și adulți care își amintesc cu nostalgie de cărțile copilăriei. Ne gândim cu oarecare invidie la familia Banks, de pe aleea Cireșilor, la cei patru copii ai lor care, într-o zi cu vânt puternic din est s-au trezit la ușă cu Mary Poppins. Cu umbrela ei cu mâner cu cap de papagal și nelipsita geantă de voiaj, sobră pentru a elimina parcă orice suspiciune referitoare la aptitudinile sale speciale, Mary Poppins ne ajută să descoperim latura magică a copilăriei. Alături de personajele acestei cărți putem călători în Ținutul Zânelor, să luăm ceaiul suspendați în aer împreună cu Domnul Perucă, să ne întâlnim cu stele și chiar să înțelegem limba animalelor.

Scurtă incursiune printre Mariile celebre ale literaturiiUn alt personaj memorabil care poartă un derivat din numele Maria este Marianne Dashwood, protagonista romanului „Rațiune și simțire” de Jane Austen. Autoarea ne-o descrie pe Marianne ca o tânără „sensibilă și deșteaptă, dar năvalnică în toate cele; tristețile, bucuriile ei nu cunoșteau moderație. Era generoasă, caldă, interesantă; avea toate calitățile în afară de prudență”. Poate pentru acest spirit atât de îndrăzneț și pentru pofta sa de viață Marianne Dashwood este un personaj atât de iubit de cititori. Între rațiune și simțire, Marianne este un tumult al sentimentelor față de sora ei, Elinor. Aceasta avea la rândul ei „sentimente puternice, dar știa să le stăpânească, lucru pe care mama ei îl mai avea de învățat și pe care una dintre surorile ei hotărâse să nu-l învețe niciodată”. Cu aceeași pasiune cu care face orice lucru, Marianne se îndrăgostește de John Willoughby. Însă, după relația cu acesta, Marianne va învăța ca între rațiune și simțire să încline balanța și către cea dintâi.

Scurtă incursiune printre Mariile celebre ale literaturiiRomanul clasic al literaturii britanice pentru copii, „Grădina secretă” de Frances Hodgson Burnett ne face cunoștință cu un alt personaj care poartă numele Maria – Mary Lennox, o fetiță care, după ce își pierde ambii părinți în India, este trimisă să stea cu unchiul ei în Yorkshire, Anglia. Prin intermediul lui Mary Lennox și a aventurilor pe care le trăiește în conacul cu zeci de camere al unchiului ei, majoritatea încuiate, suntem purtați într-o lume aparent severă, rece și neprietenoasă, care se schimbă total prin descoperirea prieteniei și înțelegerea lecțiilor naturii. Dickon, fratele servitoarei de la conac, cel care vorbește limba animalelor și pricepe mesajele subtile ale plantelor, o va ajuta pe Mary să descopere misterul grădinii secrete și totodată să se descopere pe sine însăși.

Scurtă incursiune printre Mariile celebre ale literaturiiNu am putea vorbi despre Mariile celebre ale literaturii fără să amintim de o personalitate importantă pentru arta românească și mai ales pentru istoria acestui popor. Regina Maria a României, nepoata reginei Victoria a Marii Britanii și a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei, soția regelui Ferdinand și mama lui Carol al II-lea a lăsat literaturii seria de volume de memorii reunite sub titlul „Povestea vieții mele”, povești și povestiri. Dar pe lângă acestea, a lăsat generațiilor care i-au urmat harta unei Românii întregite. Prin eforturi diplomatice conjugate cu cele ale regelui Ferdinand și altor personalități politice ale vremii, Regina Maria – „Regina-soldat” sau „Mama răniților” cum i se spunea pentru că s-a aflat printre soldații care au luptat în Primul Război Mondial – a avut un rol incontestabil în în făptuirea României Mari. Volumele sale de memorii sunt nu numai o lectură plăcută, ci și una foarte instructivă. Descoperim în aceste jurnale portrete ale oamenilor politici importanți din perioada 1914-1934 și pătrundem în atmosfera unei epoci cu evenimente cruciale pentru istoria noastră (Primul Război Mondial și Marea Unire). În plus, Regina Maria, adevărat protector al artelor în epocă, este dăruită cu harul unui stil narativ care prinde cititorul în vraja sa.

Voi aveți vreun personaj sau autor favorit care poartă numele de Maria?