Nu mai e mult și bogata și aurie toamnă va poposi la ușa noastră, gata să ne răsfețe cu roadele și peisajele sale superbe. Ne dorim vreme superbă, cu covor de frunze multicolor la picioare și cer neîntinat, dar adevărul e că nu ne tulbură nici măcar mohorâtele zile ploioase de toamnă: noi nu am cunoscut vreme mai bună pentru citit. Toamna e cea mai bună prietenă a desfătării prin lectură, iar dacă îți dorești să intensifici acest sentiment, tot ce trebuie să faci este să alegi titluri în ton cu anotimpul. Noi îți recomandăm în rândurile de mai jos 4 cărți de toamnă cu care vei savura tot ce are mai frumos să ne ofere sezonul livezilor parfumate și al frunzelor căzătoare!

Se apropie toamna! 4 cărți care te vor ajuta să pătrunzi spiritul anotimpuluiCuvintele de laudă la adresa primului titlu de pe lista noastră parcă nu mai contenesc: The New York Times nu a fost deloc zgârcit cu elogiile la adresa „The Secret History” de Donna Tartt: „Un roman remarcabil de puternic, o delectare (…). Plin de forță, cerebral și impecabil controlat”. Cu atâtea cuvinte înălțătoare, e greu de crezut că „The Secret History” e romanul de debut al scriitoarei, și totuși e cât se poate de adevărat. Tartt va fi recompensată în 2014 pentru „Sticletele”, dar prima sa carte e considerată deja un clasic contemporan. Opera e o ficțiune de tipul inverted detective story, în care crima este mărturisită în incipit, un puzzle atât de bine scris și conceput, încât nici măcar nu mai contează „cine a făcut-o”. Protagoniștii noștri sunt un grup de studenți de la o universitate de elită din New England, excentrici, inteligenți, sclipitori. De ce considerăm romanul perfect pentru toamnă? Pe lângă dimensiunile sale generoase, gata să fie savurate într-o zi lungă și ploioasă, „Istoria secretă” ne spune bun-venit într-un campus studențesc, și ce moment e mai bun pentru a ne aminti din nou de anii facultății decât toamna?Se apropie toamna! 4 cărți care te vor ajuta să pătrunzi spiritul anotimpului

Toamna nu e doar anotimpul frumuseții declinate în tonuri de auriu și ruginiu, dar și al Halloween-ului și al fiorilor de groază. Adorăm o poveste întunecată și ne place să cădem în ispita ei mai ales atunci când ploaia bate amenințător la geamuri, iar vântul suflă rece și bântuitor. Atunci când vine vorba despre o atmosferă terifiantă, Stephen King rămâne „rege”. Un roman mai puțin cunoscut al său este Salem’s Lot, a doua sa carte publicată, în 1975. Naratorul, Ben Mears, se întoarce în orașul în care a copilărit deoarece speră că va găsi inspirație pentru viitorul său roman. Dar Jerusalem’s Lot (sau Salem’s Lot) nu îi aduce nici pe departe liniștea la care visează, ci o revelație îngrozitoare: aceea că locul a căzut sub stăpânirea forțelor întunericului. King povestea celor de la Playboy, într-un interviu din anii 80, că această poveste horror este favorita sa și că a intenționat multă vreme să scrie o continuare, pe care a abandonat-o însă deoarece firul naratorial este parțial reluat în „Turnul întunecat”. Trebuie să adaugi Salem’s Lot pe lista ta de lectură dacă îți dorești o toamnă cu fiori!

Se apropie toamna! 4 cărți care te vor ajuta să pătrunzi spiritul anotimpuluiO carte despre o altă carte: ce ne-ar fi putut plăcea mai tare în anotimpul dedicat lecturii, toamna? Elle l-a numit „diabolic de bun”, Stephen King l-a elogiat drept „un roman de primă mână”, iar Entertainment Weekly l-a caracterizat drept „o scrisoare de dragoste adresată literaturii și cititorilor”. Este vorba despre „Umbra vântului”, cartea cu care spaniolul Carlos Ruiz Zafon se impunea nu numai ca cea mai proaspătă voce a curentului gotic actual, dar și ca un autor imens, unul care poate călca pe urmele giganților Dickens și Borges, cu care a fost adesea comparat. Daniel Sempere e un copil interiorizat, pe care tatăl său îl duce într-o bună zi în Cimitirul cărţilor uitate, acolo unde sălășluiesc tomuri aproape dispărute, aduse de oameni pentru a fi salvate de moarte. Obiceiul spune că venitul trebuie să adopte o carte, iar Daniel alege „Umbra vântului”, operă a misteriosului Julian Carax. Devorând cartea, băiatul e fascinat și, pe parcursul anilor, va depune eforturi colosale pentru a-l cunoaște pe autor. Dar cartea sa de suflet e condusă spre dispariția sigură de un monstru care arde toate exemplarele rămase și care curând îi va lua urma și lui Sempere. Vei fi atras într-o poveste în care se amestecă supranaturalul, misterul și iubirea, într-o carte care evocă mai bine decât oricare alta atmosfera Barcelonei. Zafon e un povestitor de primă clasă și, dacă nu ai avut încă onoarea de a-i cunoaște opera, trebuie să începi cu al treilea titlu de pe lista noastră de cărți de toamnă.

Se apropie toamna! 4 cărți care te vor ajuta să pătrunzi spiritul anotimpului

Puțini scriitori sunt capabili să redea splendoarea și melancolia toamnei precum japonezii! Vei fi purtat pe aripile zefirului, până în atmosfera unei toamnei japoneze sfâșietor de frumoase. În „Brocart de toamnă”, Teru Miyamoto se joacă cu conceptele de destin, infidelitate masculină și gelozie feminină într-un mod sclipitor. Un cuplu divorțat își amintește de motivele care i-au determinat să pună capăt iubirii lor cu circa 10 ani înainte. Pe firul amintirii, Aki rememorează cum l-a găsit pe soțul său Yasuaki în dormitor, însângerat alături de o altă femeie în ceea ce părea a fi nu numai o trădare, dar și o încercare dublă de sinucidere. Despărțiți, cei doi „își refac viața”, dar niciunul dintre ei nu este fericit. Femeia redevine protagonista unei căsătorii cu infidelități, iar bărbatul nu își mai poate găsi liniștea. Cartea ne îmbie cu conceptul de karma, cu ideea ispășirii unor păcate din vieți anterioare, și nu putem să nu rezonăm cu ea. E lectura emoționantă, profundă de toamnă, pe care o așteptai.

Tu ce părere ai despre lista noastră de cărți de toamnă pe care să le citești în 2018? Care dintre aceste titluri ți-au mers drept la inimă?