În cele mai multe ţări, printre care şi România, puţini sunt scriitorii care pot să-şi dedice viaţa exclusiv scrisului, aceasta pentru că procentul care le revine pentru fiecare carte vândută este extrem de mic și nu pot face bani din scris fără să apeleze la alte mijloace. Sunt însă şi scriitori pentru care fiecare pagină scrisă reprezintă o afacere foarte profitabilă, putând valora între 20 şi până la 106.000 de dolari.

Forbes a dat publicităţii lista anuală a celor mai bine plătiţi scriitori din lume. Să aruncăm împreună o privire în conturile a 5 dintre ei.

Ce scriitori fac bani din scris?

Topul celor mai bine plătiţi scriitori din lume este condus detaşat şi anul acesta de James Patterson. Cu 350 de milioane de cărţi printate vândute până acum, prolificul scriitor american a intrat şi în Cartea Recordurilor ca primul autor care a reuşit să vândă un milion de exemplare ale titlurilor sale în varianta electronică. „Părintele” detectivului Alex Cross a publicat din iunie anul trecut şi până în aceeaşi lună a anului acesta peste 12 titluri, care i-au adus încasări de 94 de milioane de dolari.

Jeff Kinney, unul dintre cei mai celebri autori de cărţi pentru copii din lume, autor al „Jurnalului unui puşti”, se află pe locul 2 al topului întocmit de Forbes, la o distanţă considerabilă de James Patterson. Ales de revista Time în topul celor mai influente 100 de personalităţi din lume, Kinney a avut încasări de aproape 20 de milioane de dolari în ultimele 12 luni, câștigând un loc respectabil în topul scriitorilor care fac bani din scris.

Locul 3 în topul celor mai bine plătiţi scriitori din lume îi revine lui J.K. Rowling. Micul vrăjitor Harry Potter i-a adus în ultimul an celei care l-a creat câştiguri de 19 milioane de dolari. Încasările au parvenit nu numai din vânzarea cărţilor din seria „Harry Potter”, ci au fost aduse şi de epuizarea rapidă a biletelor la piesa de teatru „Harry Potter şi copilul blestemat”, precum şi de încasările parvenite de la parcul tematic al vrajitorului preferat al copiilor.

Tradus în 42 de limbi şi cu vânzări-record în toată lumea, John Grisham, autorul thrillerelor „Şi vreme e ca să ucizi”, „Cazul Pelican”, „Clientul” sau „Firma”, a câştigat în ultimul an 18 milioane de dolari, ceea ce îi aduce un onorabil loc 4 în topul celor mai bine plătiţi scriitori din lume.

Stephen King, Danielle Steele şi Nora Roberts îşi împart locul al cincilea în acest clasament, fiecare cu câte 15 milioane de dolari câştigaţi în ultimul an. Aceştia au avut încasări mai slabe decât în 2015, cu 3 până la 10 milioane de dolari (în cazul lui Danielle Steele), dar câștigă suficienți bani din scris pentru a se dedica complet acestei meserii.

Cât priveşte piaţa de carte din România, topul celor mai bine plătiţi scriitori este condus de Mircea Cărtărescu urmat de nume precum Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu, Nicolae Breban, Neagu Djuvara, Augustin Buzura, Nicolae Manolescu sau Radu Paraschivescu.

Printre scriitorii tăi favoriți se numără vreunul dintre cei menționați în acest top?