Cum vacanţa bate la uşă, ne-am gândit să vă oferim o mână de ajutor şi câteva idei în planificarea ei. Ne-am documentat şi am aflat care sunt cele mai interesante cărţi de călătorie care te vor duce în jurul lumii fără bilet de avion.

Herodot – “Istorii” 450-420 î.Hr

herodot-istorii-minerva-1984-a-501001-120x182“Odiseea lui Homer” este adesea menţionată în discuţiile criticilor ca fiind prima călătorie narativă. Totuşi, cu adevărat primul jurnal de călătorie aparţine anticului părinte al istoriei, Herodot. El a străbătut în lung şi în lat estul Mediteranei cu scopul descoperirii istoriei sale monumentale. Datorită lui, egiptul antic a devenit un fel de “obiectiv turistic” încă de la publicarea scrierilor sale. De la piramide la oraşul Luxor, o lume pe care şi în zilele noastre ne dorim să o descoperim.

Lucrarea sa a inspirat sute de călători încă din antichitate graţie mărturisirilor sale despre tărâmuri magice sau bântuite. În concluzie, Herodot nu este doar un părinte al istoriei, mai mult, poate fi considerat şi tatăl jurnalelor de călătorie.

Marco Polo – “Călătoriile lui Marco Polo” 1300

mpCartea a fost scrisă de romancierul italian Rustichello din Pisa în urma dialogurilor şi povestirilor lui Marco Polo. Volumul scris în urma discuţiilor este o minunată prezentare a oraşelor chinezeşti şi a culturii asiatice. Marco Polo a povestit şi a prezentat cu lux de amănunte aventurile sale din Mongolia, întâlnirile sale cu Kublai Khan ( n.r.al cincilea rege mongol) şi multe alte peripeţii. Cu siguranţă aceste scrieri l-au influenţat în mod direct pe compatriotul său italian, Cristofor Columb, să caute noi rute maritime spre Orient.

Chiar dacă unele poveşti au căpătat o valenţă exagerată, acestea au definit în mod cert viziunea occidentală asupra orientului.

Mark Twain – “The innocent abroad” 1869

mtSpre deosebire de recomandările de mai sus, volumul în sine a fost gândit ca un jurnal de călătorie încă din stadiul de planificare a traseului. Mark Twain descrie cu lux de amănunte întâmplările prin care a trecut în timpul călătoriei prin Europa şi Ţara Sfântă.

Twain a încercat să prezinte cât se poate de bine fiecare ţară cu obiceiurile sale specifice, reuşind să menţină balanţa dintre un text tehnic şi stilul său narativ pe alocuri cinic, dar amuzant. Din carte puteţi afla cum a fost excursia cu trenul din Marsilia până la Paris din anul 1867 sau călătoria prin statul Papal de la Roma, culminând cu pelerinajul din Ţara Sfântă.

Jack Kerouac – “Pe drum” 1957

pe-drum-top-10_1_fullsizePoate cea mai cunoscută carte a lui Kerouac, „Pe drum” este un roman autobiografic care se citește pe nerăsuflate și te face să lași totul și să pornești la drum, să descoperi lumea. Dacă nu ți-ai dorit niciodată să vizitezi America, după finalul acestei cărți vei vrea să faci reconstituirea unui road trip plin de aventuri, peripeții și experiențe revelatoare, cu atât mai mult cu cât protagoniștii sunt tineri, rebeli și de neoprit.

Cartea a devenit un icon al generației beat datorită tonalității și a personajelor hipnotizante, a felului în care a fost scrisă (pe drum) și a locurilor autentice pe care le-a cuprins între pagini, transformând America într-un tărâm al tuturor posibilităților.