La prima vedere, simpla mențiune a cuvântului „celebritate” sau „vedetă” inspiră mai degrabă superficialitate. Cu toate acestea, nu toate persoanele publice care au câștigat un oarecare grad de faimă dau dovadă de comportamente nedemne. Mulți dintre artiștii celebri merită să reprezinte o sursă de inspirație; dacă nu din punct de vedere al meseriei alese sau al vieții personale, măcar al recomandărilor literare. La Cartea de la ora 5 recunoaștem că apreciem întotdeauna oamenii care citesc, și și mai tare ne plac cei care acceptă să împărtășească cu noi preferințele lor literare. Azi vorbim despre 3 celebrități care citesc și care ne-au motivat cu alegerile lor literare. Află despre cine e vorba în rândurile de mai jos!

Si vedetele citesc: 3 celebrități renumite pentru recomandările literare excelenteAtunci când este vorba despre celebrități care citesc, cu siguranță Oprah este regina. Încă din 1996, vedeta TV a început cel mai celebru club de carte din lume, inițial parte a emisiunii pe care o prezenta. Ceea ce a debutat ca o încercare de a culturaliza o parte a publicului american a devenit un adevărat fenomen ce a transformat non-cititori în variantele lor îndrăgostite de cărți și titluri necunoscute în bestsellere. Conform estimărilor, se pare că recomandările lui Oprah au garantat autorilor aleși vânzări de peste 55 de milioane de ediții, cu siguranță un număr de reținut. Oprah a recomandat de-a lungul celor peste 20 de ani 80 de cărți, conform propriului site, dar clubul de carte nu a fost lipsit de controverse. De la nemulțumirea exprimată fățiș de Jonathan Franzen, căruia nu i-a plăcut că titlul său „Corecții” este prezentat ca un favorit al publicului larg la scandalul legat de memoriile lui James Frey, A Million Little Pieces, ce s-au dovedit mai degrabă o operă de ficțiune, istoria recomandărilor de carte ale lui Oprah a trăit momente de glorie și de decădere. Azi, una dintre cele mai puternice voci din lume a dat refresh propriului club de carte, iar începând cu martie 2019 ne oferă din nou sugestiile sale literare la Apple TV. Poate cea mai celebră recomandare literară a lui Oprah rămâne Wild de Cheryl Strayed, dar una dintre cele mai recente este Writing My Wrongs: Life, Death, and Redemption in an American Prison ce spune povestea plină de curaj, regrete, lumină, întuneric, speranță și salvare a lui Shaka Senghor, închis într-o închisoare americană la vârsta de 19 ani pentru crimă și devenit după eliberare un adevărat guru. E genul de istorisire care rimează cel mai tare cu Oprah!

 

Si vedetele citesc: 3 celebrități renumite pentru recomandările literare excelente

A doua prezență de pe lista de celebrități care citesc ne va uimi poate pe mulți dintre noi. Emma Roberts e mai faimoasă pentru „rubedeniile” sale decât pentru propriile performanțe artistice: e fiica lui Eric Roberts și nepoata mult mai celebrei Julia. De partea cealaltă, rolurile sale nu au impresionat, actrița fiind prezentă mai mult în seriale sau filme de categoria B. Ce mai este Emma? O avidă cititoare! Și una de la care merită să te inspiri, am spune noi, cu o listă de lecturi ce include nume precum Joan Didion, Ray Bradbury, Haruki Murakami, dar și clasici precum Daphne Du Maurier sau Keats. Emma folosește contul său de pe Instagram pentru a împărtăși cu lumea întreagă recomandările sale literare, cucerind atât prin gusturile selecte, dar și prin pasiunea cu care realizează fotografiile, asortându-se cu tema cărții pe care o citește sau adăugând accesorii care îi reflectă perfect dragostea pentru artă. Moda se întrepătrunde cu social media și cu iubirea pentru lectură în sugestiile unei celebrități care ne demonstrează încă o dată că trebuie să cunoaștem înainte să judecăm. Cu ce ne-a mai convins Emma Roberts? Precum orice cititor adevărat, e mai mult decât entuziasmată să își cunoască autorii preferați, așa cum o demonstrează postând imagini cu câțiva dintre scriitorii pe care îi admiră. Ce ne recomandă Emma Roberts? Printre altele, The Rules Do Not Apply: A Memoir de Ariel Levy, povestea unei femei care a avut totul și a pierdut tot ceea ce avea în mod fulgerător. Memoriile sunt apreciate, printre alții, de Cheryl Strayed, David Sedaris sau Lena Dunham (o altă cititoare ferventă), și își fac loc cu grație printre recomandările literare ale celei de-a doua prezența de pe lista noastră.

Si vedetele citesc: 3 celebrități renumite pentru recomandările literare excelenteNu numai actorii, cântăreții sau prezentatorii TV își au locul asigurat pe lista noastră, dar și…președinții. Nu te teme, nu ne referim la ai noștri și nici la Donald Trump sau Putin, ci la mult mai literatul Barack Obama. Fostul șef de stat american încheie fiecare an cu recomandările sale literare și ne bucurăm că nu a uitat acest frumos obicei după ce a părăsit Casa Albă. Obama e mare iubitor de clasici, enumerând „Marele Gatsby” și „Un veac de singurătate” printre favoritele sale, dar recomandă de asemenea și autobiografii ale președinților. Firește, unul dintre cei mai iubiți conducători ai ultimilor ani nu putea exclude de pe lista sa lecturile actuale, cu autori precum Yuval Noah Harari („Sapiens”) sau Elizabeth Kolbert (The Sixth Extinction: An Unnatural History), însă recomandarea literară pe care o considerăm cea mai reprezentativă pentru Obama este „Ruta subterană” de Colson Whitehead. Câștigătoare a premiilor Pulitzer și National Book Award, capodopera spune povestea unei sclave de culoare, Cora, care încearcă să scape de pe o plantație folosind o rețea subterană mitică ce o poartă prin statele sudice, o odisee din care simți că nu te mai poți elibera, precum protagonista sa. O poveste despre libertate și alegeri, exact genul de istorie pe care Obama l-a spus la Casa Albă pentru două mandate succesive.

Tu ce părere ai despre aceste celebrități care citesc? Ce alte nume de persoane publice te inspiră cu recomandările lor literare?